Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med beröm godkänt – men skilsmässan var nödvändig

I slutet av november 2011 tog Andreas Appelgren över tränaransvaret i Leksands IF.
I dag tog den epoken slut och när vi summerar Appelgrens tid på en av tränar-Sveriges mest utsatta positioner, så måste betyget bli med beröm godkänt.

Annons

"Äpplet" var med och förde Leksand tillbaka till högsta serien våren 2013 och säsongen som SHL-nykomling, slutade med en överraskande sjundeplats i grundserien och en knapp förlust mot HV 71 i SM-slutspelets första runda.

Den här säsongen har Appelgrens hjältegloria hamnat lite på sned, men han kan ändå lämna Leksand med högburet huvud.

Enligt det pressmeddelande som Leksands IF skickade ut under fredagen, gav Appelgren sportchefen Tore Jobs beskedet i torsdags att han tackade nej till en fortsättning som lagets huvudtränare för kommande år.

Nu är jag dock övertygad om att Appelgren, så att säga, inte hade det avgörandet i egna händer.

Sjur Robert Nilsen, som återvände till Leksand för två veckor sedan, var klubbens val på huvudtränarposten kommande säsonger och i samma pressmeddelande som det stod att läsa om Appelgrens avhopp, skriver också klubben att Nilsen tar över som huvudtränare för resten av den här säsongen och även för de kommande två åren.

Appelgren hade kört fast och skilsmässan med Leksand var nödvändig efter tre och ett halvt år som huvudtränare.

Sett ur både klubbens och Appelgrens perspektiv.

Men Appelgrens beslut att i det här läget omedelbart kliva av som tränare och lämna över till Sjur Robert Nilsen, visar att han sätter föreningens bästa i första rummet.

Styrkan hos Appelgren är hans förmåga att bygga en grupp av spelare som trivs med varandra, såväl på isen som i omklädningsrummet, en grupp där alla accepterat sina roller och där alla drar åt samma håll.

Och det är, enligt mitt sätt att se det, den viktigaste egenskapen hos en tränare/ledare/chef, oavsett om det handlar om ett idrottslag eller ett företag.

Däremot har Appelgren brister när det gäller andra delar av tränarskapet, som att coacha laget och i rollen som istränare.

Sjur Robert Nilsen har en tufft jobb att få Leksandsskutan på rätt köl igen, men jag tror definitivt att han är rätt man för jobbet.

Mer läsning