Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägglund: Förnyelse och kontinuitet

/
  • Rikard Grönborg blir som väntat den som tar över efter Pär Mårts nästa år.
  • Krönikören Per Hägglund har sett sämre förbundskaptener än Pär Mårts.

Om inte Pär Mårts lyckas få sparken eller bryta kontraktet innan VM i Ryssland nästa vår har han varit förbundskapten för Tre Kronor under sex säsonger.
Under de säsongerna har han vunnit ett VM-guld, ett VM-silver och ett brons samt OS-silver i Sotji.
Det är respekt.

Annons

Därmed inte sagt att Pär Mårts inte gjort en del misstag under resans gång, men jag tycker ändå han har gjort ett gott jobb, trots att rubriktörstiga journalister och proffstyckare alltför ofta under de här åren uttryckt sig något som kan likställas med "sparka Mårts".

Längst fram i den mobben har ofta Niklas Wikegård stått, men allt som oftast har varumärket Wikegård fått backa. Extra jobbigt hade han det våren 2013 när Mårts kallade in bröderna Sedin från Vancouver och tvillingarna i stort sett på egen hand spelade hem VM-guldet i Globen.

Pär Mårts är inget varumärke, han går inte genom rutan, men som förbundskapten har han gjort ett bra jobb och jag tycker att den kritik som riktats mot honom varit orättvis. Den har mer handlat om Mårts som person än hans hockeykunskaper, och när det gäller det senare är det få som slår honom på fingrarna.

Visst, Mårts har gjort en del misstag, som att ge Oliver Ekman-Larsson väldigt lite istid i Sotji-OS, att välja en gammal trotjänare som Henrik Tallinder framför Victor Hedman i samma turnering och han har inte fått med sig Tobias Enström.

Men, jag har sett sämre förbundskaptener. Mårts kan verka lite trist och kantig i media, men han ska inte vara ståuppare, utan förbundskapten och det jobbet har han gjort bra. Framför allt gäller det hålla spelarna på gott humör, att få med sig trötta och nyss utslagna NHL-spelare till en VM-turnering när de längtar ut på golfbanan.

Mårts lyssnade till exempel på Henrik och Daniel Sedin inför hemma-VM. De ville ha stora roller, de fick det, och de klarade av det på ett lysande sätt.

Men nu är det nya tider och det blev både en väntad och oväntad lösning när förbundet ska ta Tre Kronor vidare in i framtiden, till World Cup.

Nästa vår tar Rikard Grönborg över och egentligen är det inte någon big deal. 47-årige Huddingesonen är inskolad i det svenska landslaget, han kan rutinerna i det systemet, har spelarkontakterna och förbundsstyrelsen vet vad man får. Dessutom visar undersökningar att han har spelarnas stöd så case closed. Det blir ännu mer kontinuitet då Peter Popovic fortsätter som assisterande och dialogen med NHL-killarna blir förmodligen ännu bättre då Johan Garpenlöv kommer in i staben.

Det första uppdraget Grönborg får på bordet är också det häftigaste – World Cup i Kanada. De bästa spelarna är på plats och i stället för att nöta spelsystem så är prio ett att få med alla på tåget. Det ska man lösa med att ta in tre rådgivare som knyts till Tre Kronor. Daniel Alfredsson, Nicklas Lidström och Mats Sundin är inte bara förebilder och rutinerade, de kommer också att vara utmärkta bollplank till både spelare och ledare i Tre Kronor.

Förbundet har både lyckats behålla kontinuiteten (bra också att staben skrev treårskontrakt), men också förnyat sig och jag gillar det här tänket väldigt mycket.

Dessutom ska det bli fantastiskt roligt att få se Victor Hedman i Tre Kronor igen.

Mer läsning