Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modobloggen: Fem typiska Modo-supportrar

En väldigt stor del av hockeyn är supportrarna och genom åren har jag stött på en hel del olika karaktärer på läktarna. Här är några typiska Modo-supportrar jag uppmärksammat genom åren. Kanske känner ni igen dem, kanske är ni någon av dem.

Annons

Här hittar du Modobloggen

Läktarcoachen

En karaktär som tillsammans med sina läktarkollegor vitt och brett diskuterar om hur kedjor och backpar borde vara sammansatta och som genom noggrann analys vet vilka spelartyper och ledargestalter laget behöver. Denna typ av supporter finns alltid representerad på mer än ett ställe i arenan men återfinns även i TV-soffan och i sportbaren. Läktarcoachen kan för sitt liv inte förstå varför Hari spelar istället för Grundström eller varför Olofsson med sitt grymma handledsskott inte används på point i powerplay. (Vilket det visserligen ligger lite sanning i men ni förstår jargongen.) Det är allt som oftast samma personer som du hör gasta ”MEN SKJUUUT DÅ” när en spelare driver pucken genom mittzon och som i nästa sekund skriker ”INTE DÄR” när pucken inte går i mål. Mycket engagerad och vill väl men som alltid tror sig veta bäst och mest.

Motståndsanalytikern

En supporter som scoutat motståndarna in i minsta detalj och som har stenkoll på precis allt. Eller i alla fall vill få oss andra att tro det. Motståndsanalytikern har pluggat in kedjor, backpar, tränare samt den interna poängligan och skryter blygsamt om sina kunskaper varje tillfälle hen får. ”Nä men har de kastat om i kedjorna? Spelar Kent McDonell i fjärdekedjan med Andersson och Sundh? Han brukar ju spela i förstakedjan med Taffe och Micflikier”. Vill du göra motståndsanalytikern glad så låt hen briljera i sina kunskaper genom att fråga något om motståndarna. ”Vem som är tränare i Vita Hästen? Jo men det ska jag tala om för dig. Det är ju Niklas Czarnecki, du vet han som var i Brynäs tre säsonger innan han gick till Färjestad där han blev sparkad och så har de ju den där gamla djurgårdsräven Micke Johansson som assisterande. Joråmensåatteh”

Den enögda

Den supportertyp som det florerar mest av i Fjällräven Center. I alla fall om vi ska tro andra. En myt som hänger kvar sedan Kempehallen och Per Bäckmans tid men som mer eller mindre blivit ett epitet som många bär upp med stolthet. Ska vi däremot vara lite nyanserade och ärliga så vet vi alla att denna karaktär existerar på alla arenor

Om man skulle kunna få nobelpris i förmågan att koppla ihop ordet domare med så många svordomar det bara går under 60 minuter så skulle denna supporter tvingas infinna sig i Konserthuset den 10 december för att ta emot pris. För det är just isens zebror som är den enögdes måltavla. Det buas och skriks åt precis alla domslut som går hemmalaget emot och vid varje avblåsning känner någon ur den enögda supporterskaran en enorm drivkraft att skrika ut en mindre smickrande ramsa om hur jävla klappkass domarna är. Brist på objektivitet eller bara ett sätt att få domaren att påverkas av publikens missnöje? Kanske en blandning av båda.

Pessimisten

Den som alltid ser glaset som halvtomt och som på något underligt vis lyckats missa vartenda positivt resultat ditt lag presterat den gånga säsongen men som har en näst intill magisk förmåga att lyckas hålla reda på och se det negativa. Frågar du pessimisten om hur hen tycker det ser ut får du svaret att backarna är bedrövliga och helt oförmögna att slå en puck på bladet. ”Man kan väl för helvete förvänta sig mer av en SHL-spelare!?” Forwards skjuter för lite och för dåligt och målvakten som hittills stått på huvudet och hållit nollan får tacka Gud att motståndarna bara skjuter utanför. Som om inte detta vore nog tycker pessimisten att klacken är för högljudd och att de som sitter runt omkring klappar för högt. Hamnar du med någon av denna kaliber är det bara att hålla med eller vara tyst. För ifrågasätter du eller ger dig in i en diskussion har du redan förlorat innan du ens börjat. Pessimisten har alltid rätt även när hen har fel.

Den trogna supportern

Som följer sitt lag i vått och torrt, hemma som borta, vid SM-guld och kvalspel. Kan de inte vara på plats så löser den trogna supportern problemet genom att i full Modo-mundering följa laget från soffan, lyssna på Radiosporten eller följa resultatet på sportstats.

Dessa trogna supportar har många olika skepnader. Medan vissa åker land land och rike runt, ordnar med tifon, drar igång ramsor och skriker sig hesa på ståplats stödjer andra laget genom att stämma in och klappa med i dessa ramsor eller bara genom att plikttroget dyka upp på varje match de har möjlighet till. Men hur de än väljer att ställa upp så finns det något alla trogna supportar har gemensamt, de älskar hockey och Modo. Hur det än går, hur laget än spelar eller var de än ligger i tabellen så älskar de sitt lag och skulle aldrig under några som helst omständigheter få för sig att göra något annat.

Mer läsning