Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bulan" åker hem för att ta Brynäspoäng

/

De har spelat över tusen elitseriematcher för Luleå tillsammans.
Nu kommer Thomas "Bulan" Berglund och Petter Nilsson hem igen.
– Klart det är speciellt, men man måste sortera bort det. Nu är det bara tre poäng med Brynäs som gäller, säger Berglund.

Annons

Han är en av de största Luleå-ikonerna någonsin, med 774 elitseriematcher under 17 säsonger som spelare. Lägg sju säsonger som tränare i klubben till det, och var och en förstår att det bultar ett stort Luleåhjärta i den kroppen.

Men känslor är känslor, ett jobb är ett jobb. Och jobbet är att åka upp till Luleå och fixa poäng för ett Brynäs i stort behov.

Men frågan är om det verkligen går att koppla bort alla känslomässiga band.

– Klart det går, man måste sortera bort alla nostalgigrejer och leva i nuet. Nu är det fullt fokus på tre poäng med Brynäs, betonar Brynästränaren för andra gången.

Både Thomas Berglund och assisterande tränaren Petter Nilsson har spelat med en rad spelare i den nuvarande Luleåtruppen; som Karl Fabricius, Per Ledin, Janne Sandström och Johan Harju.

Petter Nilsson har inte fullt lika lång matchlista i Luleåtröjan, men 382 elitseriematcher under nio säsonger har självklart satt sina spår.

– Det är inspirerande, speciellt när man varit både spelare och ledare under många år. Nu har jag mött Luleå tidigare när jag var i Frölunda, och har redan klarat av den grejen, säger Petter Nilsson.

– Men det är som när man är på sitt jobb och spelar innebandy och spelar mot kompisar. Den grupp man tillhör, den vill man vinna med, och det är ganska skönt med idrotten. Det är vi mot dom, och så är det nu också.

Hur tror du att ni blir mottagna av Luleåfansen?

– Oj, jag vet faktiskt inte. Hoppas de tycker att vi gjorde något bra för Luleå på planen och respekterar och uppskattar det även om de inte tycker om det vi gör nu.

Höjdpunkten i Luleå var SM-guldet 1996, men än så länge har de inte satt något avtryck i Brynäs – åtminstone inte poängmässigt. Under Tommy Jonssons ledning tog Brynäs 46 poäng på 39 matcher, ett snitt på ett snitt på 1,18 poäng per match. Nio matcher med "Bulan boys" har gett åtta poäng, eller 0,89 poäng per match.

Och nu väntar en ny svår bortamatch, mot ett Luleå som gått bra efter värvningen av förre Brynässpelaren Johan Harju. Efter att ha blivit dumpad av Jokerit har Harju nu gjort åtta poäng på sju matcher.

– Jag ska inte säga att man visste att han skulle göra poäng men vi trodde stenhårt på att han skulle bli en nyckelspelare när vi värvade honom. Han har lyft laget, säger Luleås tränare Joakim Fagervall till klubbens hemsida.