Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Welch om relationen med Lapierre: "Det var största problemet med Max"

/

Noah Welch blev inte förvånad när Maxim Lapierre valde att lämna Modo.
Bara besviken.
Nu berättar Modos assisterande kapten om Lapierres största problem, hur de rök ihop under en match och att alla i laget står bakom tränarstaben och Per Svartvadet.
– Det de vill implementera i organisationen är att laget alltid går före jaget. Vill man spela för Modo måste man kunna göra det. Max ville inte det, säger Welch.

Annons

Från fansfavorit till svart får på bara ett par dagar. Maxim Lapierre är inte direkt en omtyckt man bland Modofansen längre.

Detta efter Byron Ritchies omtalade intervju med Sporten där han öppet kritiserade Maxim Lapierres val att lämna Modo.

Ett dygn efter Modokaptenens sågning är det dags för en annan Modoledare att ge sin syn på Maxim Lapierre-gate:

Noah Welch.

– Jag har hört att Andreas (Johansson) och Per (Svartvadet) fått mycket kritik senaste tiden. Jag förstår fansens frustration och att de vill veta vad som händer. Det finns vissa saker de inte ska veta, men sedan finns det saker de förtjänar att få höra, säger Welch och fortsätter.

– Max fick alternativ av Modo, men han valde att lämna laget. Det var inte som med Kyle (Wilson), att han sparkades. Han fick möjligheten att stanna om han var villig att ändra vissa saker, men han packade väskan i stället. Andreas sa till Max att vi vill att du stannar men då måste du välja laget före jaget och visa respekt till lagkompisarna och tränarna. Du måste köpa vår idé. Då vill vi att du ska vara här. Om du inte gör det kommer du inte spela. Då lämnade han. Vi vill inte ha en kille i laget som inte vill vara här, så det var bra att han lämnade. Det gick så långt att Andreas behövde gå in och prata med Max, och jag är tacksam att han gjorde det för han visste att det skulle bli kontroversiellt. Det han gjorde var bäst för laget.

Byron Ritchie menade att Lapierre var respektlös mot ledare och lagkamrater. Kan du ge några exempel på hur Max betedde sig i omklädningsrummet?

– Helt ärligt vill jag inte göra det. Jag tycker inte att media eller fansen ska veta exakt vad som händer i omklädningsrummet. Det borde stanna mellan spelarna och ledarna. Det jag kan säga är att laget står bakom Andreas och Per till 100 procent. Utan tvekan. Vi står bakom beslutet att prata med Max och det finns flera killar nu som kan ta det ansvar Max hade tidigare. Det finns nog många i laget som vill och hoppas få ta ett större ansvar.

Känner du att Max varit ett problem för laget ända sedan du anslöt?

– Ibland, ja. Han hade tufft att köpa Andreas och Fredriks system, planen vi satte upp när de kom hit. Om du har ett skepp med ett hål i och vatten forsar in så behöver du killar som fokuserar på problemet och fixar det så att skeppet fortsätter flyta. Det går inte att ha killar som kör sitt eget race. Jag vet inte vad det berodde på, om det var brist på respekt för Andreas eller något annat. De har en matchplan de tror på och då kan ingen spelare, ingen, bestämma om det funkar eller inte. Det är spelarnas ansvar att jobba fullt efter deras plan. Det var största problemet med Max. Det handlar inte om att han inte vill vinna, för det vill han, och det handlar inte heller om hans talang, för den finns där. Men vi har en lagidentitet och ett system som ska leda oss på rätt väg, och det köpte han inte. Han hade en så stor roll och fick ett stort ansvar och då fungerar det inte om han inte köper systemet.

Vet du vilken roll Max ville ha, handlade det om att han ville ta mer ansvar eller bli lagkapten?

– Nej, inget sådant. Det handlade inte om hans roll, utan mer om respekten för laget och tränarna. Det var ett stort problem. Du har olika roller i ett lag, tränarna sätter upp en matchplan, kaptenen som ska leda och respekteras och sedan de äldre killarna och de yngre killarna som också ska respekteras. Jag måste respektera alla och en del i det är att köpa systemet. Vi hade ett möte när Andreas tog över och vi bestämde tillsammans hur vi skulle spela. Det var ett lagbeslut. Och om inte spelare som jag, Byron eller Max köper det och följer vårt gemensamma beslut kommer det bli ett problem. Det spelar ingen roll vem du är, alla måste följa systemet.

Byron Ritchie anser att Lapierres beslut att lämna visar vilken svag karaktär han är. Känner du samma sak?

– Det enklaste för honom var att lämna. Det enklaste är att bara ge upp. Spelare kan lätt hitta nya jobb, men om vi ger upp och åker ur kommer det påverka väldigt många i den här staden. Det är något vi måste tänka på. Och då måste jag hålla med Byron, jag blev besviken när jag hörde att Max lämnat. Om han skulle köpt systemet och satt laget före honom så är det en kille jag vill ha i mitt lag.

Tycker du att Maxim är en självisk person?

– Han är en känslomänniska, det vet jag. Jag blev inte förvånad att han lämnade om jag säger så. Han verkade inte särskilt glad här. Men jag vill inte prata om han var självisk.

Hur var din relation med honom?

– Vi rök ihop väldigt tidigt faktiskt. Det var en incident i en match ett par veckor efter att jag anlänt. Vi båda vill vinna, så är det, men han tog inte en sak på rätt sätt då. Det var ett missförstånd egentligen. Men vi pratade någon dag efteråt och det kändes som att det förde oss närmare varandra. Tro det eller ej. Vi insåg att vi båda vill vinna, frågan var bara hur vi skulle göra det. Det som hände då var inte rätt, men vi pratade och det hjälpte vår relation.

LÄS MER: Ritchie om Lapierres sorti: "Respektlöst"

Maxim Lapierre är den fjärde spelaren som lämnar Modo Hockey denna säsong. Ryan Whitney tvingades lägga skridskorna på hyllan och Juha-Pekka Haataja hade hemlängtan. Varför Kyle Wilson lämnade är däremot mer oklart. Det enda Modo kommunicerat utåt är att klubben behövde göra en förändring. Samtidigt har Wilson inte velat prata med Sporten sedan han lämnade klubben i december.

Noah Welch vill inte gå in på detaljer, men berättar att Kyle Wilson hade liknande problem som Maxim Lapierre.

– En förändring behövdes och därför fick Kyle lämna. Nyförvärven, inklusive mig, producerade inte och något behövde göras. Du vill inte ha kvar killar som inte köper spelidén och en del i att Kyle lämnade var om han verkligen köpte det.

Det var som med Lapierre då, att han inte köpte Modos filosofi och Andreas Johanssons matchplan?

– Det var en del av det. Han är en grym spelare, men vissa kanske tycker att de vet bättre än andra och vill ha saker på sitt sätt. Det handlade om att vi behövde en förändring och att Kyle inte köpte systemet. Om inte killar följer matchplanen kommer det bli problem.

LÄS MER: Hägglund: Ritchies utspel är både unikt och livsviktigt för en pressad klubb

Under den timmes långa intervjun med Welch återkommer Modos assisterande lagkapten ständigt till hur mycket laget står bakom tränarduon Andreas Johansson, Fredrik Olausson och general managern Per Svartvadet.

Det är viktigt, menar Welch, att fansen förstår att spelargruppen litar på tränarna och Svartvadet.

– Det viktiga enligt mig är att jag, Byron, Skröder, Hedman och alla andra står bakom Andreas till 100 procent. Vi är glada att han är vår tränare och vi var lättade när han tog över efter Larry. Det kanske inte syns i tabellen än, men det han försöker göra med organisationen är grymt bra. Vi vill spela för honom fullt ut.

Du pratade tidigare om att Andreas Johansson fått ta emot kritik. Men det är ju Per Svartvadet som kritiseras, inte Andreas.

– Det kan jag förstå, för han är general manager och det är han som värvat spelare. Jag har aldrig varit i ett perfekt lag med en perfekt general manager eller en perfekt tränare. Det jag vet är att Per bryr sig mer om Modo mer än någon annan och han kommer göra allt för att Modo ska bli framgångsrika. Han är villig att ta tuffa beslut och göra förändringar, som att släppa Kyle och Max.

Står ni bakom honom?

– Ja, absolut. Andreas och Per kommer göra förändringar och inse vad Modo måste göra för att bli ett framgångsrikt lag. Vi älskar när Per kommer till omklädningsrummet och är runt oss. Vi vill spela för honom och vi vet vad han gjort för Modo under sin karriär.

Men Noah, tror du att spelare utifrån, som du och andra nyförvärv, förstår hur stort Modo är i Örnsköldsvik då? Förstår ni vad laget betyder för stadens invånare?

– Jag tror att vi spelare börjar förstå det mer och mer. Lita på mig nu, det är något vi spelare känner när vi förlorar. Vi mår dåligt för staden och människorna när vi förlorar. Vi spelar för något större än för oss själva. Vi spelar för staden och dess invånare. Människor har jobb och liv som påverkas av Modo, det vet vi. Spelarna vet om det.

Innan samtalet avslutas vill Welch för en sista gång poängtera hur mycket Andreas Johansson och resten av ledarstaben brinner för att göra Modo framgångsrikt.

Och han är säker på att de kommer att lyckas.

– Andreas försöker få alla att förstå att laget går före jaget. De som inte förstår det kommer inte vara kvar. Det är kärnan i allt detta. Men jag vill poängtera det igen att alla spelare står bakom Andreas och Per. Alla beslut de tagit hittills och vad de vill åstadkomma i klubben. De är inte perfekta, ingen är det, men vi vet att de är hängivna och vill ge allt för Modo. Det de vill implementera i organisationen är att laget alltid går före jaget. Vill man spela för Modo måste man kunna göra det.

LÄS MER: Modos general manager bekräftar avhoppet: "Vi har kommit fram till att det blir bäst för Modo"

Mer läsning