Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Warg tvingas lägga av

/
  • Fredrik Wargs hockeykarriär är över. Den nackskada han drabbades av förra säsongen stoppar honom från att fortsätta. Foto: Jonny Dahlgren/arkiv

En lång, framgångsrik hockeykarriär är över.
Fredrik Warg har på grund av den nackskada han ådrog sig för ett år sedan tvingats ta det tråkiga beslutet att sätta punkt för sin aktiva karriär som elitspelare.

Annons

– Det är tyvärr slut nu och det känns verkligen tufft att ta de orden ur munnen, erkänner Fredrik Warg, 36 år i maj.

Fredrik Warg har fått uppleva mycket som hockeyspelare och han har många roliga minnen att berätta om från de här åren.

– Det är svårt att plocka fram enskilda minnen. Det har varit en härlig resa hela vägen. Från att man växte upp i Boliden och fick hur mycket istid som helst efter att man lånat nyckeln av vaktmästaren till ishallen, skrattar han och fortsätter:

– Därefter hockeygymnasiet i Örnsköldsvik som var ledande i Sverige, spel i elitserien, landslaget och även utlandet. Säsongen i KHL var en upplevelse.

I KHL spelade "Fredde" med Dynamo Riga säsongen 2011-2012. Sedan blev det Rögle, ett nytt utlandsäventyr i ERC Ingolstadt innan han var framme vid en comeback i SHL förra säsongen. En för många sensationell återkomst i högsta serien genom att det var Brynäs IF klubbtröja Fredrik Warg drog på sig.

– Jag blev jätteglad när jag fick chansen i Brynäs eftersom de vid den tidpunkten satt sin trupp. Visst, det blev spel i fjärde kedjan, men jag kände allt eftersom att jag fick mer och mer förtroende av Tommy (läs Jonsson, den nu sparkade BIF–tränaren).

Men i en SHL–omgång för snart ett år sedan mot AIK var olyckan framme. Olyckan som nu skulle visa sig bli slutet på en lång och mycket framgångsrik hockeykarriär.

– Det var en olycksgrej där jag ramlade mitt på planen, framstupa med huvudet som träffade rakt på byxan på en motspelare. Jag kände att det brände till direkt, satte mig och vilade i båset men blev bara mer och mer stel i nacken.

– Jag trodde att det skulle släppa tidigt, men det gjorde det inte utan jag fick en stödkrage som jag tvingades använda i åtta veckor, dygnet runt.

Tävlingsmänniska som Fredrik Warg är, funderade han i banor som att vara tillbaka på isen igen i ett senare skede av SM-slutspelet med Brynäs. Men Brynäs åkte ut i kvartsfinalserien och för Warg som drabbades av en spricka längst upp på Atlaskotan blev det inget mer spel den säsongen.

Och inte framöver heller.

– Jag har verkligen försökt komma tillbaka. Tränade hårt under sommaren och hösten, både på och utanför isen, men det fungerar inte. Jag inser att det är slut och att det finns ett liv efter hockeyn också.

Vad han ska göra i framtiden vet han inte säkert, men han har fått en del förfrågningar och kan tänka sig en fortsättning inom hockeyn i någon form. För ishockeyn den kommer han alltid att älska.

– Kanske ett jobb som hockeyscout vore något, funderar han.

Mer läsning