Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktig LIF-seger

/
  • Leksand leder matchserien mot Malmö med 2–1 efter 4–3-segern på lördagseftermiddagen.
  • Jon Knuts jublar efter Mattias Guters tidiga ledningsmål.
  • Viktor Mårtensson var tillbaka i Leksands lag och spelade fysiskt i vanlig ordning.
  • Mattias Guter gratuleras av lagkamraterna efter ett ett av sina tre mål.

Leksand vann den tredje matchen mot Malmö i direktkvalet till SHL med 4–3.
Den store liraren var Mattias Guter som stod för tre av hemmamålen.
– En fruktansvärt skön känsla, sa Guter efter slutet som blev nervöst.

Annons

Inför matchen betonade Mattias Guter för Viasat Hockey vikten av "att ta tag i det direkt". Det var precis vad han gjorde. Efter endast 50 sekunder satte LIF-forwarden 1–0 för Leksand, elegant framspelad av David Åslin.

Leksand behöll greppet under hela perioden, men lyckades inte göra fler mål, trots två numerära överlägen. Båda gångerna satt Eric Himelfarb, den tidigare Leksandsspelaren som gjort mål i de två första matcherna, på botbänken.

Närmast mål för Malmö var Henrik Hetta som träffade målramen i spel fyra mot fem.

– Vi inledde bra och kan vi studsa tillbaka till spelet vi hade de första 10-13 minuterna, så ska det här gå vägen, sa David Åslin i paus.

Efter 7.11 av den andra perioden slog Guter till igen. Aningen turligt fick han in pucken som betydde 2–0. Guters skott styrdes in i mål av en Malmöspelare.

I mitten av perioden utökade Patrick Cehlin till 3–0.

Ryan Russell hade även ett kanonläge fram till 4–0, men träffade stolpen.

Mot slutet av perioden tvingades Mattias Ritola avbryta matchen. LIF-forwarden kunde inte stödja på sitt vänstra ben och grinade illa när han fick hjälp av banan. Tidigare hade även Jon Knuts lämnat isen skadad och före matchen saknades Jens Bergenström, Johan Ryno (båda skadade) samt Toni Kähkönen (avstängd). Tufft läge för Leksand alltså.

– Jag tycker att vi spelar bra och för matchen som vi vill. Vi får upp pucken till backarna och har folk på mål. I försvaret spelar backarna aggressivt och bra, sa Guter efter den andra perioden.

I pausen efterlyste Malmötränaren Mats Lusth mer vilja hos sitt lag:

– Vi måste skicka signaler om vad som väntar i Malmö nästa match. Det är bara rond tre i bäst av sju.

Efter 8.15 fick Leksand ett friläge och sett med Malmöögon var det helt fel spelare...nämligen Mattias Guter som sannerligen hade flyt den här eftermiddagen. Han lyckades med en snygg dragning och fick se pucken glida in i mål retlig sakta.

I slutet tröttnade Leksand samtidigt som Malmö ryckte upp sig. Via tre snabba reduceringar skakade laget om Leksand ordentligt. Slutet blev nervöst för Leksand som ändå lyckades hålla undan och vinna matchen.

Nästa match spelas i Malmö på tisdag. Det återstår att se hur många av de skadade Leksandsspelarna som är tillgängliga då.

Mer läsning