Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi har kommit långt med lagbygget"

/

Det "nya" Modo Hockey har börjat byggas och pusselbitarna har börjat falla på plats, men är bygget klart för presentation?
Svaret är nej.
– Men vi har kommit långt och det ser bra ut, säger Per Svartvadet.

Annons

Men under den timslånga intervjun vill inte Modos general manager Per Svartvadet prata namn, säga om Noah Welch verkligen är klar, berätta om vilka veteraner som får fortsatt förtroende, om Magnus Häggström är på väg hem, om man ska bryta kontraktet med Radek Smolenak eller om den nye tränaren heter Larry Huras.

Men i övrigt sade han en hel del.

Hur tänker du när bygger laget?

– Allting är genomgånget nu då det gäller fjolårstruppen, alla är vidtalade, allt är avslutat, jag vet hur alla tänker, om de ska flytta, sluta eller vill vara kvar. Nu fortsätter bygget med vilka vi kan tänkas vilja ha kvar.

Det kom inte som någon överraskning att Joonas Lehtivuori flyttar hem till Finland och att Adrian Kempe drar till AHL?

– Nej, det var ingen överraskning. Det enda som är osäkert är var Adrian spelar nästa år, om det blir i Modo, i Kings eller dess farmarlag. Allt pekar på att Kings skriver med honom i sommar och vi har rättigheterna till Adrian då det gäller Europa.

Hur långt har du kommit med lagbygget?

– Jag saknar väl 6 till 9 spelare just nu.

Har du spelare klara som du inte presenterat än?

– Jag har spelare klara, spelare som vi ligger i förhandling med och spelare som vi lagt bud på. Sedan kollar vi upp ett antal spelare.

Hur ligger du till nu jämfört med förra året?

– Då det gäller antalet spelare som är kontrakterade ligger jag efter sett till dags datum, men det känns som om jag har bättre koll på vilka spelare som kan tänkas flytta hit, vilka spelare vi behöver och vilken ekonomi vi har och vad vi kan tänkas betala. Vi har lite mer att sajna, men det kan gå fort. Jag har inte bråttom, det viktigaste är att det blir rätt.

Vad tittar du på för typ av spelare?

– Relativt blandat. Vi behöver hitta starka centrar, spets på back- och ytterforwardssidan.

Har du pengar att handla för?

– Den slutgiltiga budgeten är inte satt, men just nu har jag mer pengar att röra mig med då flera kontrakt har gått ut. Jag vet inte exakt hur mycket pengar jag har, men det är minst som förra säsongen och vi ska nog upp en del också.

– Alla ser ju vilka avtal som har gått ut och vissa av dessa ska ersättas och det gäller att hitta rätt där.

Ni har en bra ungdomsverksamhet, men blir av med spelarna tidigt. Hur känns det?

– Problemet är att de som är riktigt bra sticker tidigt, för tidigt, för att vi ska få riktig nytta av dem. Men den här säsongen kommer många yngre spelare från oss spela i allsvenskan ett år, för att sedan komma tillbaka med mer erfarenhet av seniorhockey. Jag tror på den lösningen och vi har bra samarbete redan nu med bland andra Timrå.

– Jag är övertygad om att den här juniorsatsningen kommer att bära frukt både kommande säsong och den därpå och vi har spelare som redan nu kommer att ta platser. Det känns som om vi är tillbaka snart där vi vill vara, men det är svårt att ta steget direkt från juniorverksamhet till SHL.

Hur många kommer ni att låna ut?

– Gissar på fyra, fem juniorer permanent, men sedan kommer några att kliva upp i vårt A-lag.

Hur ser du ålderstrukturen i laget?

– Det blir en avvägning, en blandning, men kvalitet är det viktigaste och då spelar ålder ingen roll. Det vi tittar på är hockeykunnande, men också ledaregenskaper. I nutidens kärntrupper måste man ha ledare, du behöver inte vara uppvuxen här för att vara ledare i gruppen och i omklädningsrummet.

Hur gör du rent känslomässigt när du pratar framtid med veteraner som Påhlsson, Skröder och Nordgren?

– Jag försöker vara ärlig, Jag har ju spelat med dessa killar och jag har bra på fötterna om man tar dessa tre du nämner. Det gäller att vara ärlig och rak och det är de också.

Nu startas det en namninsamling om att Skröder ska vara kvar, vad tänker du då?

– Det är bra att folk bryr sig och visar uppskattning. jag om någon vet vad han betyder och vad han har betytt för Modo.

– Men det är en känslomässig grej jag inte kan värdera högst när jag lägger allt i fatet. Jag försöker hålla isär grejerna för att bygga ett så starkt lag som möjligt och vill han vara kvar och vi vill ha honom kvar måste vi hitta en lösning.

Då det gäller nybygget, känner du att du fått ta besluten själv, eller har du fått nej från spelare du gärna vill ha kvar?

– Jag tycker jag har bra koll och har i princip fått välja själv. Det är väl någon man skulle fått behålla, men av olika anledningar blev det inte så.

Ville du behålla till exempel Lehtivuori?

– Jag kommenterar inga namn så, men någon av dessa hade jag velat behålla i någon roll. Men det finns olika anledningar till varför spelaren rör på sig.

Kaptenen Jonas Ahnelöv?

– Vi har en bra dialog, men han har varit tydlig med att han vill slå sig in i VM-laget, och att han kan tänka sig testa spel utomlands. Men vi kan inte vänta hur länge som helst.

På tal om väntan, när tror du bygget är klart?

– Det ska vara klart när vi går på is, men sedan är det en rörlig produkt till sista januari.

Men känns det som ni har ett mer komplett lag tidigare i år?

– Nackdelen med fjolåret var att Ahnelöv gick sönder direkt, en spelare som skulle göra många minuter. Sedan försvann Viktor Lööv, vilket vi inte hade räknat med och det var också ett avbräck, två spelare som gjort enorm skillnad.

– Förhoppningsvis blir det inte så i år.

Kan du bygga det här laget själv, eller har du kontakt med den nye tränaren som jag antar är Larry Huras?

– Det är klart att tränaren får säga sitt, men Peter (Forsberg) och jag vet den nye tränarens inställning.

När presenteras nye tränaren?

– Inom de närmaste dagarna.

Är det en jobbigt att vara sportchef under silly season?

– Jag påverkas inte vad som skrivs och jag har inte tid att följa twitter och allt sånt där även om jag är glad över supportrarnas engagemang.

– Men annars är det rätt kul att det spekuleras, men det är inget som påverkar mitt lagbygge. Jag vet vilka spelare som är ute på marknaden och vilka som är klar för andra föreningar och vilka som kan tänkas skriva på här.

Vad tänker du när du ser att namn som Noah Welch och Larry Huras kopplas ihop med Modo?

– Det är väl samma som när man ser att Mats Waltin är klar för oss och ändå vet jag att jag inte pratat med personen ifråga. Ibland slår det rätt, ibland fel.

– Det är roligt att sitta med information då man ser vilket håll det blåser, då är det ännu roligare att sitta vid sidan av.

Men ibland har vi rätt, va?

– Ja, absolut. mer än hälften av grejerna är nog rätt.

Läs också:

Silly season - senaste nytt i Modo Hockey

Kempe siktar på AHL-debut

Skröder: "Jag vill spela hockey nästa år"

Modo ett alternativ för Byron Ritchie

Nordgren siktar på ännu en säsong

Kanadensare på Modos radar

Mer läsning