Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växjö straffade SAIK på bortaplan

/
  • Skellefteå fick se sig besegrade i första finalmatchen av uppstickaren Växjö.

Det var spänt inför den första SHL-finalen och frågorna var många: hade Växjö nerverna på plats? Skulle de kunna rå på regerande mästarna? I premiärfinalen var svaret ja.

Annons

I en kokande arena där hemmalaget hade rutinen, hemmapubliken och pressen vågade Växjö ta plats. I sjätte minuten slog Rhett Rakshani in ett opportunistiskt ledningsmål för gästerna. Det tände Skellefteå som kvitterade snarast möjligt, genom superförvärvet Janne Pesonen, tre minuter senare. Skellefteå pressade på men Växjö stängde för hemmalaget och återigen var skottfarlige Rakshani framme och stänkte in 1-2 från strax innanför blålinjen. Trots Skellefteås rutin i powerplay blev det inget av de chanser som gavs och när andra perioden gick till vila stod sig 1-2. De startade tredje perioden i numerärt överläge men inte heller då kunde Skellefteå kvittera. Det blev inte ett enda numerärt överläge för Växjö och de drog på sig många onödiga utvisningar men ändå stod sig 1-2 resultatet från första perioden. Därmed åker Växjö hem med 1-0 i matcher efter första finalseriematchen.

Koll på lagen?

Vad: SM-final 1 av 7, Skellefteå hemma mot Växjö, efter kvarts- och semifinalresultaten: Skellefteå mot Brynäs, 4-0 i matcher och mot Linköping 4-1. Växjö mot Örebro, 4-2 och mot Frölunda: 4-2.

SAIK har vunnit tre av fem matcher mot Växjö under säsongen, samtliga på hemmaplan.

Båda lagen är skadefria inför kvällens match men Skellefteås Tim Heed uppges vara sliten.

Totalstatistiken i SHL leds av Broc Little, Linköping, följd av Skellefteås Axel Holmström och sedan innehar fyra Skellefteåspelare följande topplaceringar. Målstatistiken leds av SAIK's Erik Forssell och tvåa ligger Axel Holmström.

Växjö har en stark skottare i topprankade Rhett Lahkshani och stabila målvakter i Christopher Nihlstorp och Stefan Steen, som om de har en bra dag kan vara svår att få hål på. Dessvärre för Växjös del är både Markus Svensson och Erik Hanses ännu svårare, statistiskt sett.

Mer läsning