Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växjö kan bli mästare

/
  • Växjö Lakers vann med 4–1 mot Skellefteå och är nu en seger från sitt första SM-guld. Inte konstigt att det jublades.

En drömstart med två mål på de två första skotten gav matchboll. Växjö Lakers kan få fira SM-guld på torsdag – om laget kan skrämma bort hemmaspöket.

Annons

Den finländske VM-guldvinnaren – han var med och krossade Tre Kronor (6–1) i VM-finalen 2011 – är lika förundrad som alla andra över hemmaplansnackdelen i finalserien.

I den femte finalen kom femte raka bortavinsten. Hemmaspöket regerar – vilket var bra för Växjö på tisdagskvällen. Kanske inte lika muntert inför torsdagen när ett SM-guld kan vinnas.

– Vi försöker göra samma saker, det känns inte som vi gör något annorlunda hemma och borta, sade Lajunen som inte försöker tänka allt för mycket på guldläget.

Samtidigt höll han med om att det är en stor chans.

– Ja, men tänker man för långt fram är det lätt att tappa fokus. Det gäller att tänka på nästa byte hela tiden, sade Lajunen som också noterades för en assist.

Den finländske centern drog i gång målskyttet och gav Växjö en drömstart i den femte finalen. Han fick fritt läge framför Skellefteåmålvakten Markus Svensson och sköt 1–0 i krysset efter 7.21.

– Det var en jättebra passning av "Tompa" (Tomi Kallio) och jag sköt och den gick in. Det var ett viktigt mål för oss, sade Lajunen.

Viktigt var ingen överdrift. I samtliga fem finaler har laget som gjort första målet vunnit.

Växjös fina start blev ännu bättre när Erik Josefsson styrde in 2–0 efter 9.22 på en suverän framspelning av Ville Varakas.

– Vi lägger ett arbete i dag som ger oss de här små marginalerna. Vi gör mål på våra två första skott. Skellefteå startar och har mer puck än vi och etablerar ett par längre anfall, men vi gör det tillräckligt bra för att hålla bort dem från returer, sade Växjötränaren Sam Hallam.

Skellefteå reducerade i numerärt överläge genom Janne Pesonen i slutet av andra perioden. Men Växjö spelade som tidigare på bortaplan, tajt och bra och höll undan hemmalaget framför mål. Comebackande målvakten Cristopher Nihlstorp, tillbaka efter sjukdom, var riktigt bra. Skellefteå vann skotten med 22–20. I stället avgjorde Växjö med två mål i tom kasse genom Liam Reddox – hans första mål i slutspelet – och Lajunen.

Noterbart är att Växjös tredjekedja med Lajunen i spetsen gjorde tre av målen och fjärdekedjan det fjärde. De två kedjorna hade varit poänglösa i finalserien.

– Det är naturligtvis bra om alla våra kedjor kan producera, sade Lajunen.

Nu är den unga klubben, bildad 1997, bara en seger från SM-guld i sin finaldebut. Om bara det där envetna hemmaspöket kan skrämmas i väg.

Mer läsning