Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var det här den definitiva spiken?

/
  • Per Hägglund om Modos misslyckade nyförvärv, tänkta tongivande spelare som har flyttat, jumboplatsen och en cementerad kvalplats.

Modos uppförsbacke den här säsongen får vägen till Mount Everests topp att se ut som en nätt liten söndagspromenad.
Allt som kan gå fel har gått fel.

Annons

Misslyckade nyförvärv, tänkta tongivande spelare har flyttat, jumboplats, en märklig värvning av en slagskämpe och vips har vi en jumboplats i SHL. Dessutom har Modo Hockey, som följd av den usla hösten, tvingats sparka sin huvudtränare.

Per Svartvadet första dryga halvår som general manager har inte varit någon dans på rosor, om man säger så.

Och som det inte var jäkligt nog så kallade Toronto Maple Leafs hem 18-årige William Nylander. Det beslutet kan mycket väl kosta Modo Hockey en SHL-plats.

Allt som kunde gå fel har så här långt in på säsongen gått fullständigt åt pipsvängen.

Modo Hockey har haft enorma problem med att producera, att vinna matcher, och i det läget bli av med sitt största och viktigaste offensiva vapen är ett direkt dråpslag mot klubben.

För Modo Hockey måste detta besked ha kommit som en chock även om man inom föreningen antytt att möjligheten fanns för Toronto att ta tillbaka sin påläggskalv. Men Modoledningen trodde nog inte att det skulle ske, speciellt inte när Maple Leafs under säsongen sagt att ett år med Modo är bäst för William Nylanders utveckling. Så sent som den tredje januari sade Torontos chefsscout att Nylander Jr skulle stanna här hela säsongen.

Sedan hände något. Var det för att Modo bytte coach? För att Maple Leafs bytte coach? Eller för att William Nylander själv ville till Torontos organisation så snabbt som möjligt. Kanske en kombination av dessa tre påståenden, men framför allt måste huvudpersonen vilja ta steget själv...

Dessutom, det är turbulent även i Maple Leafs organisation då laget har det jobbigt, man har bytt tränare och Nylander hade ett par fina JVM-matcher i just Toronto. Klubbledningen vill visa handlingskraft för sina supportrar och då passar en av världens mest talangfulla spelare perfekt in i pusslet.

Modo hade inte kunnat undvika kvalspel mot ett allsvenskt lag även om Nylander varit kvar, det är jag övertygad om. Med Nylander i Toronto försämras Modos chanser radikalt att behålla sin SHL-status, även om man mot förmodan lyckas få in ny offensiv kraft i laget.

Och med tanke på att Modo haft det jobbigt hela hösten att rekrytera, varför skulle man lyckas nu när marknaden är liten och många övriga SHL-lag (och allsvenska lag för den delen), jagar förstärkningar inför vårens avslutning?

Unge William har svarat för 20 poäng på 21 matcher, han är Modos kreatör och även om han inte visat strålande form efter JVM-äventyret är han en nyckelspelare, och jag kan inte begripa hur Modo ska kunna ersätta honom. Finns det guldkorn på marknaden kostar det mer än vad Svartvadet har i sin fikakassa.

Nu höjs det röster för att Modo ska vara stenhårda och kräva att Viktor Lööv kommer tillbaka, precis som avtalet säger, men det kommer inte att hända.

Nu måste Per Svartvadet att trolla med knäna för att få in offensiv kraft, det är prio ett. Om inte, så var det här en spik som naglar fast SHL-dörren – från utsidan.

Mer läsning