Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Titta Leksand - här är Malmös stora brist

/
  • Det gäller att sätta press på Malmös backar - då backsidan är Malmös stora brist, enligt Harald Lückner.
  • Harald Lückner.

Hockeyexperten Harald Lückner om bristen hos Malmö och Leksands nycklar inför avgörandet.

Annons

På skärtorsdagen ska allt avgöras. Leksand möter Malmö i en match där seger, och ingenting annat, betyder SHL-kontrakt. Serien mellan Leksand och Malmö har varit dramatisk och lagen jämna. Därför står det också 3-3 i matcher. Nu väntar en fullsatt Tegera Arena, och den trogna Leksands-publiken kommer som vanligt att göra allt för sitt lag.

Matchen i Malmö på måndagen visade att båda lagen har stora brister i försvarsspelet. En brist som Viasats hockeyexpert Harald Lückner pekar ut som avgörande i den sista kvalmatchen för säsongen.

– Malmös stora brist har visat sig ganska klart. Det handlar om Malmös offensiva backar i form av Nils Andersson, Johan Ivarsson och Jens Olsson som lite för ofta följer med i spelet. Det gäller att utnyttja den bristen, orka sätta press och vända spelet snabbt, säger Harald Lückner.

I Malmö senast orkade inte Leksand under stora delar av matchen sätta den press som behövs för att vinna.

– Jag vet att Leksands matchplan är att sätta hård press på Malmös backar, men sist så klarade man inte av det. Klarar man det så blir matchbilden helt annan då de flesta målen i dagens hockey görs vid snabba omställningar, säger Harald Lückner.

Johan Ryno har spelat två matcher efter sin överkroppsskada. Själv säger han i en intervju efter matchen mot Malmö senast att han är hundraprocentigt återställd.

– Ryno ska spela, han är så viktig för Leksand även om man ser att han går på max 70 procent. Nu är det upp till Sjur Robert Nilsen att matcha honom rätt.

I Malmö finns så klart inte bara brister, utan även nyckelspelare Leksand bör se upp med.

– Både Nils Andersson och Jens Olsson är backar av SHL-klass så där behöver Leksand se upp. Det finns flera spelare som kan avgöra. Eric Himelfarb har ju visat att han är en klasspelare, sedan finns det sparkapital i Frederik Storm och Henrik Hetta. Det gäller också att se upp med hårt arbetande spelare som Nicklas Jadeland och Magnus Häggström. Båda spelarna har klivit upp några klasser mot Leksand, precis som Jens Jakobs.

För Leksands del kommer Tomi Sallinen fortsätta att få och ta massor av ansvar på isen.

– Tomi Sallinen är en nyckelspelare som måste vara bäst. Bergenström, Ryno och Frögren måste också visa vägen. Det är inte en junior på en kant som ska leda laget, utan nu måste de rutinerade spelarna kliva fram.

Harald Lückner är inte förvånad över att serien mellan Leksand och Malmö varit så jämn, och gått hela vägen till sju matcher.

– Det är inte lika stor skillnad mellan ligorna längre. SHL är mycket sämre nu än tidigare och många spelare åker till NHL alldeles för tidigt på grund av konkurrensen från andra ligor om spelare. Lirare som Dick Axelsson och Linus Klasen spelar inte i Sverige längre, så klassen på ligan har försämrats.

Harald Lückner tror precis som många andra experter att det lag som åker ur SHL kommer få svårt att ta sig tillbaka.

– Det finns en stor rädsla att ramla ner i Hockeyallsvenskan igen, då det är helt fel år att åka ur, säger Lückner.

Mer läsning