Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sucken hördes till Norrköping

Om du, Ö-viksbo och ångermanlänning, lyssnade riktigt noga kl 21.11 på onsdagskvällen 25 mars 2015 hörde du garanterat en suck av lättnad.
Det var då Modosupportrarna äntligen kunde andas ut efter en säsong som man inte skriver muntra sånger om.

Annons

Det här har varit en säsong där det mesta gått på tok, från försäsong till slutsignal. Dessutom – allt har hänt också.

Anders Forsberg ut, Perra Johnsson in, William Nylander in – och ut och en 43-årig före detta fighter och NHL-legendar har kommit och gått och återvänt. Modos historia säsongen 15/16 kan inte ens en fantasyförfattare hitta på.

Men först – Modo är fortfarande ett SHL-lag och man har skött kvalserien på ett mycket snyggt sätt. Man samlade styrkorna när det gällde som mest, man hade fokus på uppgiften och man täckte skott, tog jobbet, rensade bort de få returer som Linus Ullmark släppte, vågade slå en icing och man städade av Vita Hästen på ett effektivt och imponerande sätt.

Man spelade helt enkelt efter resurserna och kontrollerade match fyra på ett imponerande sätt.

Jag vet att det finns de som säger att Modo inte klarat sig mot Malmö eller Rögle, men Hästen från Norrköping var bättre än Malmö i kvalserien och man har verkligen försökt mot Modo, även om man inte varit nära.

Visst, Axel Brage, allsvenskans bäste målvakt, spelade inte en sekund mot Modo, men Modo har fått matcherna dit de vill tack vare att man i grunden varit ett aningens bättre hockeylag.

Det är små marginaler i den här sporten, se på ett Leksand som har snart alla nyckelspelare skadade och upplever ett hockey-helsicke mot Malmö just nu.

Nåväl, Modo är ett SHL-lag nästa säsong och ska inte be om ursäkt för det men nu måste förändringar ske för den här vintern har varit en enda lång barfotavandring på en glödbädd för supportrarna.

Nu måste Thomas Byberg, Charlotte Gustavsson och Per Svartvadet analysera den här säsongen i detalj och se vad som gick fel.

Det arbetet lär gå ganska fort.

Modo gick in i en säsong med en trupp som var näst billigast i SHL, man fick sin absolut viktigaste utespelare (Jonas Ahnelöv) skadad redan i april och han var borta till mitten av november.

Modo gick in med en alldels för tunn trupp som saknade ledande centrar och backar, istället höll man tummarna och satsade slantar på renovering av Fjällräven Center.

Jo, jag vet, det var en långsiktig avskrivningsbar investering, men jag tror alla, inklusive Modoledningen, nu fattar hur nära allsvenskt spel Modo verkligen var.

Det sägs att Per Svartvadet kommer att få en betydligt större börs att handla med framöver, och det behövs om Modo ska lyfta. Det sägs att både Charlotte Gustavsson och Peter Forsberg nu är ute och scannar av en sponsormarknad utanför närområdet, det behövs det också.

Nu får Svartvadet bygga ett eget lag, han ärvde till stor del Markus Näslunds trupp (några namn finns fortfarande kvar), och han har under ett år fått odla kontakter, scouta spelare och kan nu bygga sitt eget lag.

Tyvärr tror jag han får göra det utan lagets bäste forward den här säsongen, Simon Önerud och också Linus Ullmark, bäst när det gäller.

Mer läsning