Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stormiga årsmöten vi minns

/
  • Brynäs årsmöte 2008. Totalt röstkaos utbryter på grund av ett kuppförsök. När den slutna omröstningen äntligen är över har kuppen misslyckats och Bo Bylund blivit ny ordförande.

På måndagskvällen har Brynäs årsmöte.
Visserligen har klubben gjort ett kraftigt minusresultat – men ingen räknar med något annat än att Jan-Erik Silfverberg blir omvald som ordförande.
Annat var det förr...
Här är några av de stormigare tillställningarna genom åren.

Annons

1997:

Sittande valberedning föreslår fyra nya styrelsemedlemmar. Trogne brynäsaren Anders Feltenmark protesterar – och får årsmötet med sig. Han la ett eget förslag, och samtliga av hans kandidater kom in i styrelsen efter sluten omröstning.

En prestigeförlust för dåvarande ordförande Håkan Berg.

Men Feltenmark, som själv hamnade i valberedningen sedan den gamla avgått, ville mer.

1998:

Inför årsmötet efterföljande år laddade Feltenmark den stora kanonen.

Först håller valberedningen presskonferens där Kenth Larsson förelås som ny ordförande.

Sedan kallar ordförande Håkan Berg till en egen pressträff, där han berättar att han mottagit något som kan liknas vid hot från Feltenmark. Andemeningen: "Om du inte ställer din plats till förfogande kan det bli offentligt att du besökt en bar med prostituerade i Tyskland".

Berg talade om som det var, att han precis som Feltenmark själv, hamnat på fel ställe under en resa till Berlin där det skulle förhandlas med Tysklandsproffset Jonas Johnson. Han ansåg sig inte gjort något fel – och fick stort stöd från allmänheten.

Offentligt blev det således, men med resultatet att Anders Feltenmark hoppade av sitt uppdrag i valberedningen. Håkan Berg sitter kvar som ordförande, och valberedningens kandidat Kenth Larsson ställer aldrig upp.

2007:

Valberedningen, med bland andra skådespelaren och trogne brynäsaren Rolf Lassgård, föreslår Christer Sundin som ny ordförande efter avgående Anders Hedin.

Men styrelsemedlemmen Jan Reander, som redan året innan skapat lite turbulens genom att bli invald i styrelsen utan att vara förankrad hos valberedningen, går ut i GD och AB och anklagar sittande Brynäsledning för att vara oprofessionell. Ryktet säger att en falang vill förkasta valberedningens förslag och i stället lansera Reander.

Det får tränaren Leif Boork att agera, han kontaktar själv lokaltidningarna och berättar om oron han känner för Brynäs framtid om den påstådda kuppen blir verklighet.

Allt slutar med att Christer Sundin väljs helt enligt valberedningens förslag och hade det planerats någon kupp som blev det i varje fall inget av den.

2008:

Christer Sundin hade sedan tidigare meddelat att han väljer att sluta som ordförande och ska ersättas – och nu blir det kuppförsök och trångt i årsmöteslokalen. Runt 500 människor är på plats, bland annat gamla Brynäsprofiler som Håkan Wickberg, Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson, Lars-Göran Nilsson och Stig Salming.

När det är dags för punkt 12, val av ny ordförande blir det rejält stökigt. Bo Bylund är valberedningens förslag denna gång, Rolf Lassgård är fortfarande en av medlemmarna där.

Men plötsligt föreslår Hans Sträng ett annat namn: Jan Reander.

Reander hade efter sin kritik mot Brynäsledningen året innan hoppat av som styrelsemedlem – nu säger han inte nej när han föreslås som ordförande kandidat och får applåder.

Sluten omröstning begärs, det blir köbildning och tar lång tid.

Men kuppen misslyckas – 237 röstade, Bo Bylund fick 152 röster mot Reander som fick 82. Tre röstade blankt.

Mer läsning