Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stisse Åberg: Bulan Boys kvar på noll

Jag hade gärna ropat, skrivit och skriat hockeyhalleluja.
Men vi har egentligen bara ett telefonsamtal från Bengtzén i söndags, en flygresa till Gävle i måndags, tre träningar i Gavlerinken och sedan två matcher – 2–4 och nu 2–3 Leksand.
Summan för Bulan Boys blir noll poäng.

Annons

Ingenting alltså. Utom möjligen lite hopp.

Och efter det sena avgörandet i Tegera Arena, det återstod bara 26 sekunder när Mathias Guter skickade in Leksands segermål, så ligger Brynäs numera också näst sist i SHL.

Kvalet började redan i går.

Men det fortsätter i 14 matcher till.

Helst inte fler.

Det här var givetvis en tuff omstart för Brynäs; två bortamatcher fredag-lördag, och samtidigt en uppgradering av energin i spelet som självklart också kostar just energi.

Det var ingen tillfällighet att det var tre utvisningar som låg bakom förlusten mot Leksand. Alla tre mer eller mindre onödiga/olämpliga/olyckliga – med en gemensam nämnare: Brynäs fick slita ännu mer – och Leksand utnyttjade dessa fullt ut.

Den första suddade ut den sköna 1–0-ledningen från andra perioden som innehöll Adam Brodeckis snygga och kyliga mål.

Det andra, som sänkte Simon Bertilssons helhetsbetyg två klasser efter en annars mycket bra match, placerade Brynäs i underläge i ett tufft läge.

Det där gick att reda och reparera, eftersom Djoos gled fram på vänstersidan och till slut serverade Tim Wallace kvitteringstillfället efter 8.31.

Men den tredje utvisningen, Brodeckis lite valpiga höfttacklingsförsök som domaren bedömde till tripping, kostade poängen, matchen och egentligen allting. Jag tyckte den var mycket tveksam, men just därför lite typisk för Brynäs i dagens läge.

Det var förresten så här också. Med två och en halv minut kvar så får den ena Westerholmen, Ponthus, chansen – gör allting så smart, kallt och begåvat.

Men skottet tar i ribban.

Mål där!

Mål där?

Då hade Bulan Boys redan tagit de där viktiga, vinnande skridskoskären som man nu måste ta nästa vecka.

Det har dock hänt något den här veckan. Den nya ledningen har skruvat upp laget igen, som nu bubblar och frustar på i en kombination av nytändning, acceptans av ny taktik och en lagom dos av dåligt samvete för att man lyckades få guldcoachen Tommy Jonsson och spelarlegendarerna Ove Molin och Andreas Dackell sparkade.

Men för att använda tränarspråk.

Prestationerna har varit bra....resultaten mindre bra.

Attityden i ambitionen att vända den här positionen finns dock även i beslutet att skicka in Johan "Honken" Holmqvist direkt i ett derby i hans Brynäs-comeback.

"Honken" höll, och det tog alltså Leksand över 43 minuter att spräcka nollan.

"Bulan" visade där att han har full kontroll och dessutom full koll. Ungefär som att finske Jesse Niinimäkis tid i Brynäs tog slut ungefär samtidigt som Brynäs fick en ny tränare.

På schemat nästa vecka: HV71 hemma, Linköping borta och sedan Frölunda hemma. Trean, femma och tvåan i SHL.

Stenhårt.

Ändå behövs det minst tre, gärna fyra, helst sex poäng.

Minst.

STISSE HISSAR

Coachningen. Jag gilllade aktiviteten i båset vid timeouten efter Leksands 2–1 – den som pekade åt ett enda hål: Leksandsmålet. Det höll på att gå vägen.

Johan "Honken" Holmqvist. Tillbaka i Brynäs – och så nära att bli en Local Hero igen.

Returen. Torsdag 12 februari spelas nästa derby, då i Gavlerinken. Då flyger kvalstrecket alla världens väg. Eller hur?

STISSE DISSAR

Utvisningarna. De tre i den sista perioden, som kostade segern, poängen och inledningen på räddningsaktionen.

Mer läsning