Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starkbaum och första målet betydde allt

Annons

Ju närmare man kommer 50/50-lottsdragningen i en match – desto viktigare är första målet.

Brynäs fick det.

Christan Djoos gjorde det.

Tack för det.

Och nånstans där tyckte jag gott att första målet lika gärna fick vara det sista målet.

Det blev det inte.

För Anton Rödin hittade det tomma Luleåmålet med 20 sekunder kvar.

Inget problem med det heller. 2–0 mot Luleå var inte viktigt – det var ännu mer eftersom Leksand avgjorde i slutet i bortamatchen mot Örebro i en annan del av bottenträsket.

Brynäs seger gav inte andrum, för nåt sånt finns inte längst ned i SHL just nu. Minst syresättning har dock Modo som föll knappt (1–2) mot Färjestad och snart kan räknas bort.

Egentligen tycker jag matchen lutade åt Luleåhållet till alldeles för ofta. Speciellt eftersom Brynäs inte alls har den spets som krävs för att avgöra, och ibland nästan såg ut som ett bortalag.

Nånting finns dock där innanför de svarta tröjorna, även om spelet var kantigt, utan finess och länge helt utan mål. Och när då äntligen det där målet kom, då växte viljan att vinna ännu mer.

Och med tanke på att skottstatistiken blev 30–36, så får Christian Djoos självklart sällskap som matchvinnare av målvakten Bernhard Starkbaum. Österrikarne är målvakten som faktiskt spelar mest i SHL – det här var hans 36:e match – och säsongens andra nolla. När säsongen startade hade Starkbaum två ytterst lovande unga män bakom sig, som båda fått säsongen förstörd av skador och sjukdom.

Så även om det är lite märkligt att Johan "Honken" Holmqvist ska göra sin fjärde sejour i klubben där han blivit mästare två gånger – så är det helt nödvändigt.

Starkbaum kan inte bära allt.

Hej, Honken – välkommen hem!

Så här är det dock. De spelare Brynäs hade på isen i går, plus sjuke Sondre Olden, är de män som ska rädda säsongen, sina egna löner, en hel stad och just SHL-behörigheten.

Det kommer inte att ske några luftlandsättningar från andra hockeyplaneter. Sportchefen Stefan Bengtzén har fyllt hål i truppen med Tomas Slovak (gillar starkt!), Tim Wallace (gillar!) och Jesse Niinimäki (...hm).

Det finns dock inte anledning att inte skrämmas med allsvenskan efter torsdagens 2–0. För nästa uppgift är Skellefteå på lördag i Gavlerinken.

Däremot ska klargöras att det går till så här den här säsongen. Det är ingen kvalserie, utan lag elva och tolv i SHL möter ett allsvenskt lag i bäst av sju matcher om en plats i nästa års SHL. Skyddsnätet är finmaskigt, men inte heltäckande.

Malmö, Karlskoga, Västerås, Karlskrona, Rögle ("Masken" Carlsson), Mora, Vita Hästen (Niklas Czarneckis gäng), Björklöven....Almtuna, Asplöven, Södertälje, Timrå, Öskarshamn, AIK.

Där har ni allsvenskan, från topp till botten.

Så mycket som i går har jag nästan inte sett Brynäs tacka publiken sedan man vann SM-guld. Det är bra att ge tillbaka för de verkligt trogna, de 4 217 som var på plats är just det.

...jag gick först till höger, fintade, och gick till vänster och en helt annan försäljare av 50/50-lotter – men var ändå 14 nummer ifrån.

STISSE...HISSAR

Bernhard Starkbaum. Höll nollan för andra gången för säsongen. Helt nödvändigt.

Hyllningen av Karl-Göran "Noppa" Eriksson. Företrädare för de tio klubbar där han varit verksam fanns på isen iklädda matchtröjor. Mycket fint.

Simon Lundevall. Ex-GIF-spelaren satt på bänken när Sverige slog Elfensbenskusten med stjärnor som Yaya och Kolo Touré och några till. Han längtade nog inte till Strömvallen...just då i alla fall.

STISSE...DISSAR

Leksandssegern. 43–12 till Örebro i skott – men ändå lyckades Leksand göra segermålet efter 14,54 av sista perioden. Nästa lördag är det derby i Leksand – den matchen kan betyda hur mycket som helst.

Mer läsning