Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkade tränarduon kan bli kvar i Modo: "Vi har betalt tills kontrakten är slut"

/
  • Blir Jan-Axel Alavaara och Henrik Gradin kvar i Modo efter tisdagens besked? Det återstår att se.

I går fick Larry Huras, Henrik Gradin och Jan-Axel Alavaara sparken av Modo.
Men tiden i klubben är eventuellt inte över för två av dem. Inom de närmaste dagarna avgörs Henrik Gradin och Jan-Axel Alavaaras öden.
– Jag vet inte vad som kommer hända, men Perra (Per Svartvadet) uttryckte sig så att han gärna ville ha kvar oss i verksamheten på något sätt, men i vilken roll eller hur det utvecklar sig vet jag inte, säger Gradin.

Annons

Modos tränartrio, som styrt skutan sedan i somras, fick beskedet att de inte får fortsatt förtroende under måndagseftermiddagen. Ett tungt besked för Henrik Gradin, som varit verksam i föreningen sedan barnsben.

– Jag är fortfarande övertygad om att det här laget är bättre än tabellplaceringen de har. Jag har vuxit upp med klubben och den har alltid varit i mitt hjärta, och kommer alltid att vara. Det kommer inte förändras för att det blir så här. Men det är ett resultatorienterat yrke vi håller på. Men det är ännu mer tufft eftersom att det är klubben i mitt hjärta, säger han och fortsätter:

– Jag förstår klubben på sitt sätt också. Publiken sviker på grund av resultatet och de sitter i en svår sits. Men det kändes förhoppningsfullt nu med en nästintill skadefri trupp och att Noah Welch kommer. Samtidigt kan jag tycka i det hela att om man ska byta tränare ska man göra det så att de nya tränarna får tid att förändra. Jag känner Andreas (Johansson) och Freddan (Olausson) personligen och jag önskar av hela mitt hjärta att de vänder det här. Jag önskar dem lycka till och jag hoppas de kan hjälpa Modo.

Läs också: Huras känslosam och kritisk efter beskedet: "Mitt hjärta går sönder"

Larry Huras menade efter beskedet att detta var ett politiskt beslut, och att han och Per Svartvadet hela tiden varit överens om klubbens vägriktning. Henrik Gradin håller inte med sin tidigare tränarkollega.

– Det tror jag inte. Jag tror inte Modo drivs på något annat sätt än andra SHL-klubbar. I vilken ordning det här beslutet gått går bara att spekulera i men jag tror att styrelsen och sportchefen tillsammans kommit fram till beslutet.

Hur har relationen varit mellan er i tränarstaben?

– Det har varit ett annorlunda år. Det är ett annat språk vi pratat hela tiden och det är nästan en helt ny trupp. Larry är väldigt, väldigt bestämd och vet vad han vill. Han har saker klar för sig och drivit på idéer utifrån sin filosofi. Vi var mycket mer involverade med Anders Forsberg och Perra Johnsson. Vi fick större ansvar och deltog på ett annat sätt. Det har varit annorlunda för oss. Det är alltid roligt när man får påverka. Han har varit målmedveten, men som vi spelat borde vi ha gjort förändringar och i den här ligan går det inte att släppa in så mycket mål som vi gjort. Det är ingen nyhet att lag måste ha ett fungerande försvarsspel för att klara sig i ligan. Vi skulle kanske förändrat saker, från forecheck och spel i offensiv zon till försvarsspelet. Nu löste vi inte det.

Läs också: Hägglund: Here we go again – men nu var beslutet nödvändigt

Jan-Axel Alavaara kritiserade Larry Huras i Sportbladet och sa att hans nordamerikanska stil inte riktigt funkar här, har du haft samma känsla?

– Jag låter gärna bli att kommentera det. Det har varit uppenbart att det inte funkat. Vi släppte in mycket mål under försäsongen redan. Sedan kan jag tycka att han kommer hit helt ny och tror på sin sak och ja… Han lämnade inte mycket öppet för diskussion överhuvudtaget. Samtidigt trodde han på det han implementerade i laget. Bevisligen funkade inte hans spelsystem i den här serien.

Skiljs ni åt som ovänner?

– Absolut inte. Vi har haft en jättebra dialog och vi ska ta ett sista möte innan vi skiljs åt. Det finns inga meningsskiljaktigheter. Larry har varit tydlig med sin spelidé, så har det varit bara.

Många undrar vilken roll Peter Forsberg hade i detta, har han varit i kontakt med er?

– Han är en del i ledningen så han har sin part i detta. Vi har pratat efter beskedet men mest som kompisar. Vi är goda vänner, men det är två olika saker. En sak är business och en är medmänniska och kompis.

Läs också: Modofansens reaktioner i sociala medier

Modo Hockey har haft en enorm tränarruljans senaste säsongerna. Nio tränare har sparkats eller lämnat klubben från 2006 till i dag.

– Jag tror inte att klubben mår särskilt bra av att byta tränare i parti och minut, men samtidigt behövdes en förändring och klubben måste hitta en väg till ett starkt lag. Talangerna och produkten finns där. Vi behöver bara få lugn och ro nu, säger Henrik Gradin.

Modo har haft nio tränare senaste nio åren. Vad säger du om klubbens kontinuitet och hur mår Modo i dag egentligen?

– Jag tycker att vi har en otroligt bra juniorverksamhet där vi har väldigt bra årskullar som är färdiga i stort sett och även duktiga unga kullar. Som klubb mår vi rätt bra, men det spelar ingen roll om flaggskeppet inte går som det ska. Då blir det inte en klubb som mår bra. Vi hade det tufft förra året vilket tärde mycket på fans och andra. Klubben mår inte bra, med tanke på var vi befinner oss nu. Jag tror inte heller att klubben är stolta över att ha haft nio tränare senaste nio åren. Samtidigt är det beslut som måste tas. Ibland måste man ta beslut oavsett hur historien ser ut.

Henrik Gradin och Jan-Axel Alavaaras Modohistoria kan eventuellt leva vidare. Trots att klubben sparkat båda som A-lagstränare finns möjligheten att behålla båda i föreningen med nya arbetssysslor.

– Vi har klivit av A-laget, men vi får se vad som händer närmaste dagarna. Jag vet inte vad som kommer hända, men Perra (Svartvadet) uttryckte sig så att han gärna ville ha kvar oss i verksamheten på något sätt, men i vilken roll eller hur det utvecklar sig vet jag inte. Antingen blir det något eller skiljs vi åt.

Vad vill du då?

– Just nu har jag ingen aning vad jag vill. Det är jag helt ärlig med. Jag har inte funderat på framtiden än. Jag är öppen för alla förslag och Modo är klubben i mitt hjärta. Jag tror på föreningen.

Läs också: Svartvadet: "Jag har fått en vän för livet"

Tills Modo tar ett beslut gällande Jan-Axel Alavaara och Henrik Gradin betalas deras löner från det nuvarande kontraktet, som sträcker sig till 2017. Detsamma gäller Larry Huras. Något som innebär att Modo, just nu, har fem A-lagstränare på lönelistan.

– Tills kontrakten är slut har vi betalt. Då har man lön, så länge inte partnerna kommer överens om något annat, säger Gradin.

Innebär det att Modo har tre tränarkontrakt kvar på lönelistan då tills era kontrakt löper ut?

– Ja, så är det. Om inget annat görs upp, är det så.

Mer läsning