Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smolenak om framtiden och kritiken: "Folk får säga vad de vill"

/

Radek Smolenaks vara eller inte vara i Modo nästa säsong är ett av silly seasons hetaste rykten. Men så länge Modo inte nobbar 28-åringen kommer han att spela i Örnsköldsvik kommande år.
– Jag har inget illa att säga om Modo. Vad jag vet kommer jag spela där nästa säsong, och jag är redo, säger Smolenak.

Annons

Karriärens höjdpunkt. Så beskriver Radek Smolenak det nyligen avslutade hockey-VM i Prag. Den 28-årige tjecken var en del av det tjeckiska landslag som slutade på en fjärdeplats i det som blev Jaromir Jagrs sista framträdande i landslagsdressen.

– Det var det bästa jag upplevt och det kommer jag nog aldrig få uppleva igen. Om jag hade fått höra det för flera år sedan hade jag inte trott på det. Stämningen var helt otrolig, berättar han.

LÄS MER: Skröders monsterträning

Smolenak, som tillhör Modo till våren 2016, är just nu på semester på paradisön Zanzibar, utanför Tanzanias kust. Där blir det båtturer, bad och sol. Hockey är inte direkt det första Smolenak tänker på i 29 gradig värme - och han har ingen aning om när han kommer tillbaka till småkyliga Örnsköldsvik.

– Nej, nej. Min säsong tog slut för en vecka sedan så jag har semester nu. Jag försöker att inte tänka på hockey utan bara koppla av. Jag behöver samla energi för nästa säsong.

Har du pratat med någon i klubben om nästa säsong?

– Ja, jag har pratat med Per Svartvadet under VM. Vi sms:ade och han var glad över att jag kom med i VM-truppen. Han önskade mig lycka till och det var senaste gången vi pratade.

Har du haft någon kontakt med Larry Huras?

– Nej.

Om du får bestämma helt själv över nästa säsong, vill du komma tillbaka till Modo eller spelar du hellre någon annanstans?

– Jag har ett kontrakt med Modo, så är det. Jag trivdes i Örnsköldsvik och jag har inget illa att säga om Modo. Vad jag vet kommer jag spela nästa säsong, och jag är redo.

Du blev kritiserad förra säsongen för din fysiska status, särskilt när du kom till Modo, vad säger du om det? Stämmer det?

– Jag var i bra form. Jag vet inte vem som sagt det där, men jag hade inte varit kapten för Tjeckiens landslag under hela säsongen och tagit mig till VM om jag var en dålig spelare i dålig form. Folk får säga vad de vill, men så är det.

LÄS MER: Ledin om Modo-ryktet

9 poäng på 23 matcher blev det för Radek Smolenak i Modo-tröjan den gångna säsongen. En säsong som slutade på läktaren för den meriterade forwarden då han blev åsidosatt under kvalspelet mot Vita Hästen. Trots det summerar Smolenak säsongen som lyckad.

– Jag är glad att vi stannade kvar i SHL. Det var vårt mål och vi klarade av det, så sett ur ett lagperspektiv är jag glad att vi inte åkte ned till HockeyAllsvenskan.

För din egen del då?

– Det var upp och ned, men om vi hade ramlat ur SHL hade det varit illa och det hade varit en dålig säsong. Jag är en lagspelare och viktigaste är att laget klarade sig kvar. Jag är glad över det. Sedan att få uppleva VM på hemmaplan gör att säsongen ändå känns lyckad.

Är du besviken att du blev petad i slutet av säsongen?

– Ja. Jag är en spelare och alla spelare vill spela. Jag skulle ha varit lyckligare om jag hade fått spela, men nu fick jag inte chansen. Men som jag sa, jag är en lagspelare och jag är glad för laget som gjorde det bra och höll oss kvar.

Mer läsning