Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir Modos lagbygge – kanske

/

Det finns de som säger att det intressantaste med SHL-hockeyn är silly season. Det är då exakt allt kan hända, då 14 lags supportrar drömmer om SM-guld och framgångar och då kvalspel inte finns på världskartan.

Annons

Mycket är fablernas värld. En del är dagens sanning.

En del går också att läsa mellan raderna och även om Per Svartvadet säger mycket utan att säga någonting fick jag intrycket vid den långa sittningen i måndags att Modo har mycket på gång. Väldigt mycket.

I och för sig måste han ha det om nu han och Peter Forsberg byter ut drygt halva truppen.

Om jag ska försöka analysera general manager Svartvadets snack så bygger han ett helt nytt Modo. Inget är heligt, han städar ut ordentligt och några gamla meriter finns inte längre, det finns heller inte plats för nostalgi. Modo Hockey gör en nystart.

Det här är Svartvadets andra säsong som GM, men egentligen den första då han kan sätta sin prägel på laget då han ärvde en trupp av Markus Näslund där det fanns en del långa, och gissningsvis, dyra kontrakt. Nu kan han i princip börja om.

Så här tror jag att Per Svartvadet kommer att bygga Modo modell 15/16:

Han vill ha in en tränare med erfarenhet, men som inte studsat runt i ett flertal SHL-klubbar och som kommer in i svensk hockey med ett nytt tänk. Han hittade Larry Huras, kanadensare verksam i Europa senaste 20 åren.

Svartvadet vill bygga laget runt två riktigt vassa femmor, två producerande formationer som är ett hot varje omgång. Det får kosta, men Svartvadet kommer att ha en större börs kommande säsong.

GM-duon vill också ha två femmor som jobbar hårt, som består av tre, fyra egna juniorer eller förstaårsseniorer som knackar på dörren till de producerande femmorna, de som ska sätta press på de etablerade.

Svartvadet vill också ha ett par toppbackar och stämmer det att Noah Welch är klar, ja då har Svartvadet gjort en av årets viktigaste värvningar.

Modo behöver också två toppcentrar och är Byron Ritchie en av dessa, så kan Svartvadet skriva ett stor "check" på lagbygget.

Sedan fortsätter ryktena florera då det gäller alla möjliga och omöjliga namn, och så fort en spelare blir ledig är det i princip klart att han ritar på för just din klubb.

Ett rykte som nu dykt upp, och som inte känns omöjligt då det har Welch-kopplingar, är att Växjös bäste forward i slutspelet, Rhett Rahkshani, kopplas till Modo. Ett silly-rykte som lever upp till uttrycket silly, men som mycket väl kan vara sant under den här galna delen av säsongen.

Hur som helst, många Modoiter tycker nog den här våren är betydligt mer underhållande än den säsong som nyss avslutades.

hhh

Till sist, här är en liten silly season-lathund som jag fått av kollega Ulf Häggqvist, hur snacket egentligen går vid en övergång.

Jag har alltid velat spela för klubben = De betalade vad jag ville ha.

De har en fantastiskt fin arena = Jag har spelat där en gång, tror att isen var 30x60 meter.

De vill verkligen satsa på mig = Min förra klubb tyckte jag var dålig och ville inte förnya kontraktet.

Jag har flera kompisar i laget = Jag har spelat i 14 svenska klubbar och känner ungefär 250 lirare personligen.

Jag har hört mycket gott om klubben = Visst har Peter Forsberg spelat där?

Modo är en otroligt känd klubb i Nordamerika = Visst ligger Modo i Schweiz?

Klubben har en tränare som har en spelfilosofi  jag tror på = Min förra tränare ville att jag skulle backchecka hela tiden. Det är ju skitjobbigt.

Jag hade många anbud, funderade länge, men nu vet jag att jag valde rätt = Ingen annan klubb ville ha mig och jag blev tvungen ta ett skambud till slut.

Mer läsning