Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ritchie om Lapierre: "Han satte sig själv före laget och uppträdde respektlöst"

/

Maxim Lapierres avsked från Modo Hockey kom som en chock för många Modosupportrar.
Men inte för skadade lagkaptenen Byron Ritchie.
– Han satte sig själv före laget och uppträdde respektlöst.

Annons

Byron Ritchie är skoningslös i sin kritik mot sin förre lagkamrat Maxim Lapierre och han väljer att gå ut med sin kritik då han tycker att hela affären har fått helt fel fokus. Att allt ljus hamnat på tränarduon Andreas Johansson och Fredrik Olausson samt general managern Per Svartvadet, och att det är orättvist.

Byron Ritchie skyller i stället hela situationen på Maxim Lapierre.

– Jag vet att media och supportrar undrar vad som händer, men jag kan säga med 100 procents säkerhet att spelarna i Modos omklädningsrum ställer upp bakom tränarna och general managern.

Det gjorde tydligen inte Maxim Lapierre, enligt Byron Ritchie.

– Max var inte med ombord på det här skeppet och han var respektlös mot tränarna och sina lagkamrater, säger Ritchie och fortsätter:

– Han fick tre valmöjligheter av tränarna och självklart väljer man den första möjligheten, att stanna kvar och acceptera sin roll. I min värld är det självklart att ta det första valet, att respektera sina tränare och medspelare och spela efter den idé som laget och coacherna bestämt. När man i stället tar ett snabbt beslut att lämna laget säger det en hel del om vad man är för karaktär.

Byron Ritchie fortsätter med kritik:

– Man går inte ut från ett lag så där och man stampar inte på Modo Hockey. Är det den attityden han har är det bäst att han lämnar, vi vill ha spelare som vill vara här, som är stolta över sina lagkompisar och staden och klubben Modo Hockey.

– Tränarstaben har fått så mycket orättvis kritik och Andreas har jobbat mer med Max än med andra spelare. De har haft möte på möte, Andreas har visat på tålamod och talat om hur viktig Max är för laget. Att Max sedan gör något sådant är totalt respektlöst och att dessutom sätta sig själv före laget, är det bäst att han inte är här.

Tycker du att han sviker laget?

– Absolut. Spelar man 20-22 minuter per match och får förtroende i power play, och sedan har vi en videogenomgång där han får lite kritik och bli sur över det, det fungerar inte i proffshockey.

– Skulle han kunna göra så i NHL? Naturligtvis inte. Skulle han göra så där skulle han aldrig komma tillbaka dit.

Har du pratat med Lapierre efter hans beslut?

– Nej, och jag tror inte vi kommer att få se honom här heller. Han packade sina väskor och försvann.

Var det problem med Maxim i laget?

– Inte i början. Han kunde sprida negativ energi ibland, men vi tyckte att han tävlade, men man måste visa respekt och leda genom exempel.

General managern Per Svartvadet är mer diplomatisk när det gäller Maxin Lapierre och säger så här:

– Vi har haft ett snack med ledningen i Modo och med Maxim och vi har kommit fram att det är bäst att vi skiljs åt. Jag vill bara konstatera att Andreas och Fredrik är ditsatta för att göra ett bra jobb och vi ska ge dem förutsättningar. Det här är ett beslut som jag och Peter Forsberg, som är sportsligt ansvariga, fattat.

LÄS MER: Hägglund: Modos supportrar förtjänar information

Mer läsning