Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per Svartvadet efter den tuffa hösten: "Jag känner en enorm trygghet i föreningen"

/

Det har som ni alla känner till stormat runt Modo Hockey den här hösten.
Svaga resultat, vikande publiksiffror, krisrubriker och en sparkad tränartrio.
Tror ni sådana motgångar biter på Per Svartvadet?
Nej, just det.

Annons

– Jag hoppas inte det påverkat mig alls, utan att jag har tagit rätt beslut.

Vi sitter på general managerns kontor i Fjällräven Center en dag mitt emellan två matcher och diskuterar bland annat engagemang, förändringar, möjligheter, vad som skett, varför det skett och hur Per Svartvadet och hans kamrater i ledning och styrelse gått vidare.

Som sagt, efter den här hösten fanns det en del att prata om. Som att Larry Huras fick gå efter bara 15 matcher och med i fallet fick han Henrik Gradin och Jan-Axel Alavaara.

Hur mår du i dag, det är tuffa beslut du och dina kamrater har tagit?

– Det är ingen rolig situation. Ta till exempel Larry, vi hade jobbat nära varandra under sommaren och under den här tiden. Det finns inga bad feelings, och därför var det ett jobbigt beslut att ta då vi hade samma vision.

– Hans assisterande tränare är killar från orten och de har varit med i uppbyggnadsfasen under många år och de är vänner till mig. Men det är där man måste skilja på det jobb jag är tillsatt att göra och någon form av vänskap.

Hur lång tid tog det när du började på att fundera på att byta tränarstab?

– Det gick jättefort, det var väldigt snabba kast.

Var det Brynäsmatchen som var den utlösande faktorn?

– Nej, jag vet egentligen inte vilken faktor det var. Det var mer en helhetsbild, hur det sett ut på hösten, vart vi var på väg och känslan man fick när man pratade med folk runt laget.

Larry Huras fick gå efter omgång 15, kan du säga exakt när ni bestämde er för att byta ut staben?

– Nej, det var inget som på börjats omgång 12 eller 13, det kom strax innan beslutet togs.

Men det kan inte ha hänt över en natt, du kan ju inte ha ringt Andreas Johansson och Fredrik Olausson på kvällen och sedan var det klart på morgonen?

Det är klart man kan, det är snabba puckar i den här branschen. När man tar ett beslut är man trygg i beslutstagandet, annars tar man det inte. Därför kändes det bra. Det är många personer inblandade i ett sådant här beslut, men undan gick det.

Ser du det här som ett misslyckande?

– Så här är det: det största misslyckandet är för oss som förening som måste ta sådana här beslut. Men sedan är det en del av branschen. Den här branschen är föränderlig, det är spelare hit och dit och det gäller också tränare. Ibland blir det fel, ibland blir det rätt och förhoppningsvis gör vi rätt allt oftare.

– Man vill ju få någon form av kontinuitet och det är ju det man eftersträvar, men resultaten styr ju nästan allt i den här branschen?

På tal om kontinuitet, vad säger du om Anders Forsbergs kritik?

– Det är som det är, det är ett fritt land. Det är jättelätt att tycka mycket när man inte har all information, många utifrån tycker väldigt mycket och det har man all rätt att göra, och det gäller även Anders.

– Anders har i dag inte all information om den här föreningen, det är inte så lätt som alla tror med typ kontinuiteten som han eftersträvar. Jag lägger ingen värdering vid vad han tycker, det beslut vi tog då gjorde vi föreningens skull.

Nu tycker även Larry Huras att ni saknar tålamod.

– Det är väl samma där, frågar du någon annan tycker väl han eller hon att vi hade för mycket tålamod med Larry. Jag, i min roll, kan inte gå runt och skjuta skarpt hela tiden, jag måste också ha tålamod. Vi som driver den här föreningen just nu tyckte att vi måste ta beslutet att förändra i tränarstaben.

Tror du att ni nu får kontinuitet med Andreas Johansson och Fredrik Olausson?

– Ja, det känns bra. Det är två bra hockeymänniskor, och två bra människor vid sidan av. De är som jag och föreningen vill att de ska vara: ärliga, uppriktiga och ha ett driv för hockeyn. Jag känner de sedan förut som spelare, ledare och människor.

Står ni på en ny plattform nu, med nya tränare och nytt spelsystem? Lite som att börja om den här säsongen?

– Jag förstår vad du menar. Målsättningen, jobbet och vägen dit är i princip som detsamma, men vi har andra medarbetare som ska utföra arbetet och man måste ta hänsyn till vilket lag, spelare och ledare vi har som ska utföra detta.

– Men Modos utstakade mål sportsligt kvarstår och det har inte ändrats, snarare förstärkts.

Känns det som om Johansson och Olausson fört in en annan trygghet?

– Nja, det kommer med vinster också. Är spelarna och ledarna nöjda och vi vinner matcher blir det lättare. Vad som skiljer i spelsystem får andra analysera, det tänker jag inte göra i media.

Hur har den här hösten påverkat dig, med tanke på all turbulens?

– Jag hoppas inte det påverkat mig alls, utan att jag har tagit rätt beslut. Det ändrar mig inte som person i de värderingar jag har, hur jag är som person eller hur jag tar mig till målen.

Har du känt dig ifrågasatt? Känner du att det gungat under dina fötter.

– Jag försöker avdramatisera min roll så gott det går. Jag tar inte alla beslut, men det är jag som operativt utför dem. Men jag försöker bli trygg i föreningen, åt sidorna, uppåt och neråt och hela tiden se till att det finns en plan. Jag känner mig trygg när jag sitter med de övriga sportsligt kunniga i den här föreningen och med styrelsen då vi kör med öppna kort.

– Jag tror att det blir tufft om man går omkring och tänker att något ska hända. Jag får väldigt mycket kommentarer från folk jag träffar, jag får mejl, samtal, ja, du vet ju själv. Men jag älskar att folk engagerar sig, men skulle man lyssna på allt skulle jag ha 25 målvakter, 100 backar och 200 forwards men ändå vara nere på noll när man samlat ihop allt.

– Jag känner en enorm trygghet i föreningen, i ledningen, och vi är helt överens om hur vi ska nå våra mål.

Men du verkar ha teflonhud. Blir du aldrig så less att det brinner?

– Jag älskar att media och supportrar har åsikter, det är bra, men sedan behöver jag inte hålla med om allt eftersom jag sitter på viss fakta. Jag har inte sett mitt jobb som utsatt, jag väljer att se framåt och se möjligheter och vi har en lång resa utan slutmål. Här är det själva resan som är grejen.

Så det finns inget slutmål i april?

– Nej, även om vi skulle vinna SM-guld är det inget slutmål. Ta till exempel resan till guldet 2007, det var inte frukten av ett bra föreningsarbete, det var mer tillfälligheter och marginaler. Men har man slutmålet att vinna, blir det ganska tomt efteråt.

– Att gå in i en säsong eller i en match är det nummer ett att vinna, men som förening är det viktigare att sikta längre bort än så.

Men vad är ditt slutmål?

– Vi har en verksamhet i dag som är bra med svenska mått mätt, men vi måste bli stabilare, bli självförsörjande, få ett bättre klimat i hockey-Ö-vik och vi måste få till en intressantare produkt både på och vid sidan av hockeyn.

Känns det som att ni kan bli självförsörjande framöver?

– Oh ja. Det är två lag som den här säsongen släppt fram åtta juniorer, vi har släppt fram sju. Alla som tror att vi bara har en massa nordamerikaner tror helt fel. Vi har jättemånga unga killar och vi har folk utlånade, så målsättningen är att det ska kugga ihop igen.

Så om tre fyra säsonger är ni ännu mer hemvävt?

– Vill det sig riktigt väl, om de tar rätt steg, så är det redan till nästa säsong 50-75 procent av spelare från närområdet.

Och det blir ett bra lag också?

– Absolut. De är inte här och spelar för att de är från orten, de ska tillföra något också. Du ser ju vilken resa som till exempel Emil Pettersson har gjort den här hösten. Många av de här spelarna vet att de är lika bra som sina jämnåriga i övriga lag, men för att lyfta behövs positiv energi, att laget vinner och det är det vi behöver.

Är ni på väg att lyfta?

– Vi har krupit ikapp några poäng och det här kommer att köttas in i sista matchen. Vi har några intressanta nyckelveckor framöver.

Blir det några förändringar i truppen framöver?

– Nej, just nu känns det som om vi ska jobba med den här truppen.

Har du tittat på målvaktssidan för att förändra där?

– Nej, jag har varken jagat målvakter, backar eller forwards, men jag är àjour med marknaden. Det är mycket som kan hända, och händer, under en säsong. Någon kan skära av sig hälsenan och då måste man veta vem som är ledig och m,an måste ha krokar ute. Men vi letar inte spelare just nu.

Men du är inte främmande för att göra förändringar innan sista januari?

– Just nu finns det inga planer på att förändra i truppen. Men som sagt, får vi en längre skada eller avstängning kommer det i ett annat läge. Jag kommer nog aldrig att vara nöjd. Men just nu jagar jag inga förstärkningar.

På tal om avstängningar, vad tycker du om alla straff som delats ut under hösten?

– Det är ju lätt att vara partisk när man kommer till sin klubb, men jag hoppas att jag har rätt i känslan av att det har lugnat ner sig lite. Problemet är att vi har ett regelverk som säger en sak, men börjar du följa det är det svårt att tolka. Det är svårt att få en nyanserad blick. Jag tror heller inte situationsrum och nämnd är helt trygga i sina beslut.

Sedan var den knappa timmen över och Per Svartvadet plockar upp sin telefon som plingar till.

– Den som tror att jag bara jobbar med A-laget tror fel. Den biten är egentligen bara en liten del av mitt jobb.

Mer läsning