Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modos nye coach: "Jag kan hantera det mesta efter den här våren"

/

I helgen var han i Örnsköldsvik för att "hälsa på släkt och se sin son spela i TV-pucken".
Och nej, han hade inga planer för sin egen hockeyframtid.
Tre dagar senare tog Andreas Johansson över Modo Hockey.
– Det går undan i den här branschen.

Annons

Andreas Johansson, Modos tionde huvudtränare sedan 2006, och parhästen Fredrik Olausson gjorde på tisdagsförmiddagen sin första Modoträning som ansvariga och det var en glad, taggad och förväntansfull tränare som mötte pressen efteråt.

Och han fick börja sitt nya jobb med att tala om sin gamla anställning i HV 71, en klubb han fick lämna då sportchefer och spelare haft synpunkter på Johanssons tuffa ledarstil.

– Jag har lärt mig mycket av tiden och avslutet i HV71, konstigt vore väl annars. Men vad exakt det är vet jag inte om jag vill gå in på. Men jag drar lärdom av det i framtiden.

– Det var en tråkig situation men jag har mina värderingar och det kommer jag aldrig att ändra på. Men min grundfilosofi i min ledarstil har jag kvar.

Är du en hård tränare?

– Jag ser mig inte som hård, men jag är krävande och rättvis. För mig är det här det finaste man kan hålla på med. Att kliva in i en fullsatt arena, spela hockey som är det roligaste man vet och få jävligt bra betalt oavsett om man är spelare eller ledare och man gör något som många bara drömmer om. Det är min grundfilosofi och den måste man vårda.

– Därför gäller det att vara ödmjuk och inte fuska med detaljer, annars fallerar det.

– Jag har lärt mig mycket, men jag har också fått mycket positiv feedback och den tar jag med mig. Men nu är HV-tiden förbi och jag går vidare och tar med mig den lärdomen och blir förhoppningsvis en ännu bättre ledare.

Hur viktigt var det för dig att få med Fredrik Olausson?

– Extremt viktigt. Han är en fantastisk människa, en otrolig backcoach och han har en enorm kompetens.

Vad säger du om kraven i en hockeystad som Ö-vik?

– Jag har varit med om mycket och kan hantera den biten. Det har varit krav och ska vara krav. Man är "in the public eye". Jag kan nog hantera det mesta efter den här våren.

Var det viktigt att få långt kontrakt, du har skrivit på för två och en halv säsong?

– Ja, det var jätteviktigt i en kortsiktig bransch. Jag är väldigt tacksam över att Modo tror på mig. Jag hoppas och tror att vi blir ännu bättre år två och jävligt bra år tre, men jag hoppas att vi blir bra redan i år. Men det tar tid att bygga ett fundament och kultur.

Vad blir den kortsiktiga målsättningen?

– Målsättningen just nu tar vi med spelarna, men min egen målsättning är att vi ska bli bättre, vi ska tävla, vi ska vara med i alla matcher, ta poäng även när vi inte är på topp och så ska vi spela slutspel i vår.

Se mer: Noah Welch efter första träningen

Läs mer: Modos styrelse om tränarbytet

Läs mer: Sparkade tränarduon kan bli kvar i Modo

Mer läsning