Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modos lagkapten lämnar - klar för KHL

/

Det blir KHL-spel för Modo Hockeys lagkapten nästa säsong.

Annons

Jonas Ahnelöv kom tillbaka till Modo Hockey efter en säsong i Frölunda. Det blev en sen säsongsstart efter rehabilitering från en axelskada han ådrog sig på VM förra året, men säsongen avslutades ändå positivt. Jonas Ahnelöv tog över som lagkapten, säkrade kontraktet för Modo Hockey i SHL och spelade sig dessutom till en VM-plats i Tre Kronor. Det blev 41 matcher, tolv poäng och plus tio i plus/minusstatistiken för Ahnelöv i Modo Hockey den här säsongen.

Först efter VM-turneringen lovade också Jonas Ahnelöv komma med ett besked om hur det blir nästa säsong. Nu har det kommit ett besked. Det blir den ryska KHL-klubben Avangard Omsk.

– Han är inte bara bra defensivt, han har dessutom ett bra förstapass så det är inte undra på att förbundskaptenen för Sverige under flera år tagit ut honom i landslaget, säger general managern Viktor Sjalajev till klubbens hemsida.

Det betyder alltså att det varken blir Schweiz eller Skellefteå för Jonas Ahnelöv som nu skrivit ett ettårskontrakt med Omsk i KHL.

Klubben är en av de stora i KHL och lyckades till exempel för några år sedan värva NHL-stjärnan Jaromir Jagr som blev kvar i klubben under tre säsonger. Nu blir Jonas Ahnelöv den enda svenske spelaren i laget då både Erik Gustafsson och Tom Wandell som spelade i Omsk förra säsongen lämnar laget.

Jonas Ahnelöv är glad över säsongen i Modo Hockey, och det förtroende han fått där.

– Jag fick mer förtroende ju längre säsongen gick och när jag tog över som lagkapten växte jag som spelare. Jag hoppas kunna ta med mig det till Omsk, säger Jonas Ahnelöv.

Omsk kontaktade Jonas Ahnelöv tidigt, och har länge visat ett intresse över att värva honom från Modo Hockey.

– De är glada över att jag skrivit på. Att de varit med i bilden tidigt visar att de verkligen vill ha mig. Vi har haft en bra dialog under en längre tid, och till slut bestämde vi oss båda två, säger Jonas Ahnelöv.

Erik Gustafsson som spelade i Omsk under föregående säsong har haft kontakt med Ahnelöv om klubbvalet.

– Det verkar vara en seriös klubb och Erik har berättat att allt där var jättebra.

Under intervjun poängterar Jonas Ahnelöv vid ett flertal tillfällen om att Ryssland kommer bli en upplevelse, och att han är inställd på att det kommer bli en omställning.

– Det ska bli skitkul med en ny utmaning. Det här blir helt nytt för mig så det blir spännande att se hur det är. Det är ingen dålig liga direkt, och det finns många bra spelare i KHL, säger Jonas Ahnelöv.

Samuel Påhlsson har varit lagkapten i Modo Hockey de senaste säsongerna, innan han fick lämna över kaptensbindeln till Jonas Ahnelöv under den förra säsongen. Här är Ahnelövs tips på vem som blir Modo Hockeys nästa lagkapten.

– Torpen, säger Ahnelöv och skrattar högt.

– Nä, skämt å sido. Det är ju svårt att säga nu när det kommer in en ny tränare.

Byron Ritchie var kapten under sin förra säsong i Bern, ett lag som coachades av Larry Huras tidigare.

– Ja, då ligger nog Byron bra till, säger Jonas Ahnelöv.

Mer läsning