Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modo fick tidig julklapp från Toronto – Per Svartvadet: "Var ingenting vi hade räknat med"

Här kommer en tidig julklapp till Modo Hockey.
12 500 dollar– motsvarande 105 000 kronor – får klubben tack vare Dmytro Timashovs NHL–kontrakt med Toronto Maple Leafs.
– Det här var ingenting vi hade räknat med eller budgeterat för, så det är klart att vi är glada, säger Modo Hockeys general manager Per Svartvadet.

Annons

Klart att Modo ska vara glada. För det här är en ren bonus eftersom avtalet med NHL egentligen säger att Modo Hockey inte ska någon ersättning alls genom att Dmytro Timashov redan hade påbörjat sin andra säsong i Kanada när han signade med Toronto.

– Han hade påbörjat sin andra säsong och då ska det normalt inte utgå någon ersättning till i det här fallet Modo. Men han hade ju bara hunnit spela halva säsongen, så man kan väl säga att det var en kantboll, berättar Peter Forsberg, vice ordförande i Svenska Ishockeyförbundet.

Läs också: Timashov om varför han lämnade Modo – och uppväxten: "Jag har inte träffat pappa på fem år"

En delegation från Svenska Ishockeyförbundet och SHL bestående av Peter Forsberg, Tommy Boustedt, Jörgen Lindgren och Johan Hemlin, var nyligen över i andra ärenden och träffade företrädare för NHL.

– Men då tog jag även upp den här frågan direkt vid bordet och det slutade med att de var villiga att i alla fall betala 12 500 dollar. Det visar också att svensk hockey och SHL har en bra relation med NHL, fortsätter Peter Forsberg.

Läs även: Tidigare Modospelaren om varför klubben underpresterat: "Fanns en person jag hade problem med"

Svenska Ishockeyförbundet har ett nytt avtal med NHL som kortfattat ser ut så här:

* För varje spelare som går direkt från spel i Sverige till NHL utgår en ersättning för 240 000 dollar. Från och med 11:e spelaren får man i stället 325 000 dollar per spelare. Summan slåss ihop och delas så man får en ny summa per spelare.

* Därefter betalas summan ut beroende på hur många av de senaste fyra åren som spelaren har spelat i klubben, 25 procent per år.

* Går en spelare på en så kallad indirekt transfer, alltså via någon nordamerikansk juniorliga eller liknande under första säsongen, får hans senaste svenska klubb en fast summa på 25 000 dollar .

Läs också: Tre Modospelare i landslaget

Mer läsning