Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mårts om Oscar: "Ska ta nästa kliv"

/
  • Oscar Alsenfelt i sin senaste träningsmatch, mot Danmark i Lindab arena i Ängelholm i april.

Oscar Alsenfelt, 27, får vakta det svenska målet i fredagskvällens landskamp mot Finland i Västerås.
– Jag tror och hoppas att jag kan vara mig själv, säger Leksandsmålvakten till Sportexpressen.se.

Annons

Oscar Alsenfelt gjorde en kanonsäsong för Leksand i SHL 2013/14 och var starkt bidragande till att laget slutade sjua i serien.

I slutet av säsongen testades han av landslagsledningen i två träningslandskamper inför VM, men sållades bort när fler och fler målvakter blev tillgängliga för förbundskapten Pär Mårts.

Alsenfelt fick sedan, liksom hela Leksand, en tung inledning på säsongen 2014/15 med sju raka nollpoängare.

Sedan dess är han dock en av seriens allra bästa målvakter och har klättrat till åttonde plats i räddningsprocentsligan med 91,79.

Av de svenska målvakterna är det bara HV 71:s Gustaf Wesslau, 92,13, och Skellefteås Markus Svensson, 91,90, som har bättre statistik och i måndags blev Alsenfelt blixtinkallad i Tre Kronor till landskamperna mot Finland i Västerås på fredagen och Stockholm på söndagen.

Detta sedan Anders Nilsson och Henrik Karlsson hade tackat nej till att vara med under hela landslagssamlingen, då KHL inte tar något landslagsuppehåll.

– Är de här så är de här, vi kan inte deala med de klubbarna. De gör fel och då blir det så, säger Mårts till Sportexpressen.se om läget med KHL-klubbarna.

Efter torsdagens träning i Västerås blev det officiellt att Alsenfelt spelar mot Finland på fredagskvällen och att Svensson gör landslagsdebut i Globen på söndag.

– Det känns jättebra, kul. Förra året hade jag inte en tanke på att vara med. När förra säsongen började hade jag mest fokus på att hitta tillbaka till mig själv som människa. Men det är klart när alla andra började kommentera hur bra det gick så är det klart jag fick en liten tanke, säger Alsenfelt till Sportexpressen.se.

– I år hade jag lite mer förhoppningar att få komma hit igen eftersom jag kände att jag gjorde det okej när jag var med förra året. Jag tror och hoppas att jag kan prestera ännu bättre och vara mig själv.

Pär Mårts:

– Jag tycker att de här målvakterna är de som ska ta nästa kliv. Vi har Cristopher Nihlstorp (Växjö) och Linus Ullmark (Modo) som har varit med, men de är inte riktigt där än. De kan bättre.

Mer läsning