Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lööke laddar om – för draft och för Brynäs

/
  • Jens Lööke har gjort en bra säsong och ser nu fram emot NHL-draften.

Han spelade två junior-VM.
Han tog en ordinarie plats i Brynäs SHL-lag.
Nu blickar Jens Lööke tillbaka på en succésäsong – och framåt mot en spännande NHL-draft.

Annons

Jens Lööke är från Valbo men har spelat med Brynäs sedan fyra år tillbaka. Valbosonens största mål inför förra säsongen var att bli ordinarie i Brynäs J20, efter att bara haft en ordinarie plats i J18-laget säsongen innan.

Därför kom Löökes genombrott som en stor överraskning.

– Det har varit en väldigt spännande och lärorik säsong för mig. Jag visste inte ens om jag skulle spela i Brynäs J20 innan säsongen. När det blev mycket skador i A-laget kom jag in i truppen och i höstas flöt det på bra, säger Jens Lööke.

Inför J20-VM i Montreal och Toronto i mellandagarna kämpade Lööke om den sista forwardsplatsen i Sveriges fjärdekedja. Brynäsforwarden gjorde sedan tre mål i turneringen och i bronsmatchen mot Slovakien blev han utsedd till Sveriges bästa spelare i matchen.

– Det kändes olika i alla matcher. I slutet av JVM fick jag en del speltid i powerplay. Min bästa match i turneringen var bronsmatchen som vi dock förlorade.

– Då kom jag i gång ordentligt och fick mycket speltid. Jag är nöjd med mitt JVM eftersom jag gav allt i varje byte och fick bra utdelning. Det var häftigt att spela i Kanada, säger han.

Efter nyår och JVM hamnade dock Lööke i en stor svacka. Då stämde ingenting i spelet för honom och han fick se sin speltid sjunka i takt med hans formsvacka. Fast i slutet av klubblagssäsongen gick det bättre då blev det J18 SM-guld för honom och Brynäs.

– Många i A-laget kom tillbaka från skador. Då fick jag stå åt sidan. Mindre speltid gjorde att jag inte kunde prestera på min absoluta topp. Däremot kändes det bra att vinna SM-guld med J18-laget. Vi spelare födda –97 i Brynäs har förlorat finaler tidigare och därför var det extra skönt att vinna guldet, säger forwardstalangen.

Efter J18-SM var det dags för J18-VM i Schweiz i slutet av april – men där blev det tvärstopp. Båda för Sverige och för Jens Lööke. Han blev nollad i poängprotokollet, Sverige vann bara en match och åkte ur i kvartsfinalen.

– Vi hade ett bra lag, men fick inte spelet att stämma. Jag hade lägen att göra mål, men gjorde inte det. Däremot backcheckade jag stenhårt och spelade fysiskt. Jag blev besviken över att lämna J18-VM poänglös eftersom jag ska bidra med poäng. Det var bara att bita ihop och gå vidare, säger Lööke.

Brynäsforwarden hade ändå en bra säsong trots sina svackor. Därför är han aktuell för att väljas högt i sommar när NHL-draften anordnas i Sunrise, Florida i USA 26-27 juni. NHL Central Scouting rankar honom som tionde europe inför draften.

Lööke har också redan nu satt upp mål för nästa säsong.

– Det har varit en barndomsdröm att bli draftad. Hur tidigt man blir vald är inte viktigt för mig. Jag blir glad bara om något lag draftar mig. Även om man inte blir vald ska jag jobba stenhårt för att nå NHL. Ambitionen inför nästa säsong att få mer speltid i Brynäs och att komma med i J20-VM igen. Det långsiktiga målet är att komma över till NHL, avslutar Jens Lööke.

Mer läsning