Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LIF-basen kan hoppa av

Leksands IF:s årsmöte skjuts upp.
Nu öppnar Anders Holst för att hoppa av ordförandeskapet.
– Vi får se lite hur styrelsesammansättningen kommer att se ut, säger han till Sporten.

Annons

I juni 2011 avgick Bertil Daniels som ordförande I Leksands IF och lämnade över klubban till Sven Rosén.

Han satt i nästan tre år innan han lämnade och tidigare styrelseledamoten Anders Holst tog över förra våren.

Nu öppnar valberedningen för att det kan bli en ny ordförande igen – klubbens fjärde på fem år.

– Vi pratar med många människor, säger valberedningens ordförande Sven-Åke Petters.

I fjol hölls Leksands IF AB:s årsmöte 17 juni.

Trots att bara en dryg månad återstår till årsmötet har inte Anders Holst haft ett slutgiltigt samtal om sin framtid i klubben.

– Det är något jag ska diskutera med valberedningen fram över, säger han.

Vill du sitta kvar?

– Det beror på ... Vi får se lite hur styrelsesammansättningen kommer att se ut. Det pågår ett arbete just nu och det kommer att bli många nya namn i styrelsen nästa år.

Enligt uppgifter till Sporten jobbar valberedningen med en annan lösning än just Anders Holst.

– Det är inget konstigt. Det är en valberednings roll. En valberedning måste scanna av omvärlden och se om verksamheten. Det ingår i deras uppgift, säger Anders Holst.

Men det återstår bara runt en månad till årsmötet, och du som sittande ordförande är inte klar?

– Ja, och det är något vi ska prata om. Tre veckor innan årsmötet ska kallelsen till årsmötet gå ut till aktieägarna och då kommer det att vara klart, säger han.

Klart är att det varit turbulent i Leksands IF den gångna säsongen både på personalsidan och föreningen har redan flaggat för ett ekonomiskt underskott.

I fjol hölls bolagsstämman den 17 juni – men årsmötet 2015 kommer att skjutas ytterligare.

– Det ligger ingen dramatik i det här alls, säger Anders Holst.

Ingan dramatik, vad innebär det?

– Det är lite bokföringstekniska saker som ska redas ut och vi ska enas om ett datum som passar. Normalt har vi hållit stämman i midsommarveckan, men så blir det inte i år.

Nu står det klart att årsstämman skjuts ett par veckor framåt.

– Jag har pratat med Hedbom (Andreas, ordförande i den ideella föreningen). Vi kommer preliminärt att hålla stämman den 29 juni.

Under fiaskosäsongen, där Leksands IF trillade ur SHL, har flera kritiska röster har höjts om krav att Anders Holst borde avgå.

Efter soppan där Tommy Salo sparkades i november menade Sportens krönikör, Thomas Lind, att LIF-ordföranden kom billigt undan.

En knapp månad senare gick storsponsorn P-O Ejendal ut och kritiserade styrelsen öppet, att de borde finnas på plats i Leksand och storsponsorn klargjorde att han inte tänkte lägga en krona till om styrelsen satt kvar.

– Det är bra att folk har åsikter. Det är bra och det visar att föreningen berör, säger Anders Holst.

De senaste veckorna har även förre Brageordföranden och LIF-sponsorn Tommy Andersson riktat skarp kritik mot klubben, styrelsen och ordförandeskapet.

Hur ser du på att storsponsorn Ejendal gärna ser en helt ny styrelse?

– Nu vet jag inte exakt om det är så han sagt. Men, jag vet att han haft kritik mot att styrelsen inte suttit i Leksand. Samtidigt, jag vet inte om man kan ha de kraven på en bolagsstyrelse. Det är inte riktigt samma sak en ideell föreningsstyrelse. Jag kan bara svara för mig själv, och jag har spenderat 60 dagar i Tegera Arena under den här säsongen.

Vad säger du om Tommy Anderssons kritik?

– Jag vill inte kommentera ett Facebookinlägg. Det är en privatperson som tycker något på Facebook och det är inget konstigt att Leksands IF väcker känslor. Så ska det vara.

Tommy Andersson är inte bara "en privatperson" han är tidigare Brageordförande och sponsor till Leksand?

– Ja. Nu har jag bara läst det första inlägget. Jag kan hålla med om en del kritik och annat inte. Vi får ta åt oss av vissa saker. Sedan tar jag gärna kritik via samtal ansikte mot ansikte.

Har du pratat med Andersson om det här?

– Nej, det har jag inte gjort.

Känner du att du har förtroendet för att leda klubben ett år till?

– Det är egentligen inte jag som ska svara på det. Det är vd och tjänstemän som sköter de dagliga samtalen med sponsorer och samarbetspartners. Men, många har visat att de tror på det vi håller på med och många vill vara kvar, säger Anders Holst.

Jag ställer frågan igen, känner du som ordförande att du har mandat från viktiga samarbetspartners att fortsätta leda Leksands IF?

– Det ska jag inte svara på. Men, vi har större sponsorer som visar att de tror på det vi gör och kommer att ställa upp. Totalt sett upplever jag att styrelsen har ett stort förtroende.

Hur ser du på styrelsens arbete den gångna säsongen?

– Jag tycker att vi, efter förutsättningarna, har gjort ett bra jobb. Sedan finns det saker att jobba på och många saker att utveckla.

Hur har säsongen varit för dig?

– Det har varit mycket jobb och det var inte oväntat när jag gick in i det här. Nu hade vi inte framgångar på isen och det påverkar naturligtvis.

Mer läsning