Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksands svarta kvalfacit inför rysaravslutningen mot Malmö

/

Inför rysaravslutningen: Här är mardrömsstatistiken som får Leksands IF att darra – klubben har inte överlevt ett enda negativt kval på 23 år.
– Det där kan vi inte bry oss mindre om, säger Leksandstränaren Sjur Robert Nilsen.

Annons

Leksands IF åkte till Malmö med målet att slutföra matchserien och säkra SHL-kontraktet.

Det slutade med 3–6 i baken efter att försvarsspelet stundtals havererat.

På tisdagen var laget tillbaka i träning.

– Nu har vi rensat skallarna och tyckt synd om oss själva tillräckligt. Nu har vi gått vidare och har fullt fokus på nästa match, säger Sjur Robert Nilsen.

Vad har ni gjort i dag?

– I dag har vi inte tittat så mycket på video. Vi hade ett möte där vi pratade om några situationer i matchen mot Malmö, men det handlade mest om vilken approach vi ska ha till den kommande matchen.

Att klubben nu står med ryggen mot väggen i en sjunde och avgörande match i Tegera Arena på torsdagen är ett faktum.

– Det är en match kvar och vi vet förutsättningarna. Vi måste se möjligheterna och tänka positivt, säger Sjur Robert Nilsen.

I fredags visade laget upp ett stabilt försvarsspel över hela banan och tog en säker seger – på måndagen var allt bortblåst.

– Det brukar kunna se ut så i lag som förlorat mycket under en säsong. Man har en ryggsäck med saker man bär med sig. Man blir rädd om det egna målet och krymper ihop framför det. Det där är inte unikt för Leksand.

Analysen av vad som ska göras är genomförd – och det är inga direkta nyheter.

– Vi måste åka mycket skridsko över hela banan och vinna puckar. Vi kan inte bli passiva, då ger vi Malmö initiativet. Vi måste våga spela och våga ligga på. Då vinner vi, säger Sjur Robert Nilsen.

Men statistiken och historien talar inte för Leksands IF inför avgörandet.

Klubben gör nu sitt fjärde negativa kval under 2000-talet – samtliga tidigare gånger har klubben degraderats.

Senast laget överlevde ett kval där klubben kom från en högre serie var 1992 när Leksand först förlorade den allsvenska finalen mot Rögle, 3–2 i matcher, men lyckades sedan vinna kvalserien efter fem av sex segrar.

Hur ser du på att klubben har så svårt att överleva negativa kval?

– Då är det så att allt det som hänt i den här föreningen genom åren kan vi inte påverka. Det som sägs i medierna eller runt omkring. Det måste vi bara slå bort. Mig veterligen är ingen kvar sedan den tiden. Det är en annan tid nu och det enda vi kan påverka är våra egna tankar och prestation.

Men, är det inte lätt att spelare börjar fundera när de är hemma själva?

– Jo. Men, vem styr tankarna? Vem bestämmer vilka tankar som tänks? Varje enskild individ, spelare och ledare, styr själva vilken inställning vi har till den här matchen, säger Sjur Robert Nilsen och fortsätter:

– Det låter som en klyscha, men vi måste gilla det här läget. Att få kliva in inför 7 650 personer, vår hemmapublik, och få spela en helt avgörande match.

Vetskapen om vad som krävs för att bryta en 23 år lång mardrömssvit är dock given.

– Vi har mött ett motstånd som vi har spelat helt jämt med. De har skjutit 178 skott i matchserien, och vi har skjutit 178 skott. Vi vet hur vi ska göra för att vinna matcher mot Malmö. Det handlar om hårt arbete och aggressivitet.

Mer läsning