Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksand anmäler efter bildbråket

/
  • Några repriser på Malmös förseelse mot Johan Ryno visades inte i arenan. Däremot vevades Kähkönens tackling om och om igen.

Leksands IF väljer nu att anmäla efter "bildbråket" i Malmö arena.
Sportchef Tore Jobs kräver skärpning av reglerna, så att hemmalaget inte godtyckligt kan välja att visa endast motståndarnas förseelser:
– Det skapar hopplösa situationer för domarna.

Annons

En het debatt pågår nu i hockeysverige om hur man visar bilder på mediakuberna i arenorna. Anledningen är en incident i onsdagens match mellan Malmö. På arenans mediakub – jumbotronen – visades repriser på Toni Kähkönens tackling mot en Malmöspelare, men inte på Malmös förseelse mot Johan Ryno.

Leksands sportchef Tore Jobs rasade mot det inträffade: "Det är fullständigt förjävligt. Det ena laget visar man repris på, inte på det här. Det är som att slå av värmen och låta bortalaget duscha i kallvatten".

Malmö har dock förklarat, via sin marknadsansvarige Marcus Larsson, att anledningen till att förseelsen mot Johan Ryno inte visades i repris var att de helt enkelt inte varit i bild. Tacklingen skedde när Ryno var långt från pucken.

– Vi hade inte den smällen i bild. Vi har bara en kamera till vårt förfogande och den var på spelet, inte på Häggström och Ryno. Så intressanta är inte de, tycker vi, säger Larsson till Expressen.

Han förnekar vidare att Malmö medvetet valt att inte visa tacklingen mot Ryno, men Leksands IF har nu valt att anmäla orättvisan till Svenska ishockeyförbundets tävlingsnämnd. De går däremot inte vidare med någon anmälan till disciplinnämnden om själva tacklingssituationen.

Tore Jobs efterfrågar tydliga regler kring vad som får visas på mediakuben:

– Som jag ser det finns det två alternativ. Ett: att man har som i SHL och visar samma bilder på arenan som på tv. Två: att man inte visar någonting utan målrepriser (highlights).

Tore Jobs talar om risken att domarna påverkas av publiktrycket, när publiken får se ensidigt vinklade bilder:

– En lokal funktionär bestämmer vad som visas, och det skapar hopplösa situationer för domarna. Det ger ett löjets skimmer.

Reglerna säger att en repris bara får visas max tre gånger, vilket ska ha överskridits i Malmö arena. Sådan byråkrati bryr sig dock inte Jobs om. Han är även ointresserad av att Malmö ska få böter.

– Det jag vill ha är klara regler och jag menar att de borde kunna ändra omedelbart. Jag hade aldrig trott att det här skulle ske i en så stor sport som ishockey. De har en kamera men kan visa det ena men inte det andra...Det är inte fair play.

Tävlingsnämndens Mikael Lundström säger att de har möjligheten att ändra reglerna under pågående kvalspel. Frågan är om de gör det.

– Oh ja, vi kan skärpa upp reglerna. Men det finns ett regelverk med tre repriser. Vi kan också peka på de regler som finns och kräva att de efterföljs på ett korrekt sätt.

Inom en vecka ska tävlingsnämnden meddela sitt beslut.

Mer läsning