Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksand åkte ur SHL

/

Leksands IF är tillbaka i Hockeyallsvenskan.
Trots ett massivt stöd i ett fullsatt Tegera arena blev det förlust i den sjunde och avgörande matchen i direktkvalet mot Malmö med 2–4.
– Givetvis fruktansvärt tungt, säger Jens Bergenström.

Annons

Stämningen i Tegera arena före matchen var magisk. Och den blev knappast sämre av att videohälsningar från före detta leksingarna Filip Forsberg, Jacob de la Rose och Michael Raffl spelades upp.

Leksand tog tidigt ett rejält grepp om matchen mot ett Malmö som mest fick ägna sig åt försvarsspel.

Något mål blev det dock inte under den första halvan. Det kom i stället i senare skede, då Malmö hade jämnat ut matchbilden. Johan Ryno, som hade placerats på en kant i förstakedjan, jobbade åt sig pucken i hörnet och passade till Jonas Frögren som i sin tur dundrade in pucken i målvakten Niko Hovinens högra kryss. Målet var för övrigt backjättens första för säsongen…

Leksands hade ett gyllene läge att göra 2-0 när laget tilldömdes en straff efter att Ryan Russell dragits ner. Mattias Guter försökte med en dragning, men Hovionen var följsam och räddade enkelt.

I slutet av perioden fick Malmö chansen att kvittera i powerplay. Det gjorde man också. Två gånger om dessutom, men det första av Nils Andersson dömdes bort, då Mathias Tjärnqvist ansågs ha stört Oscar Alsenfelt i Leksands mål.

– En bra period ända fram till utvisningen. Vi satte press på deras puckar och skapade längre anfall, sa Johan Ryno till Viasat efter första perioden.

Efter en jämn i inledning i andra perioden tog Malmö över mer. Leksand hade också sina anfall, men gästerna kändes tyngre och vassare i sina attacker.

Via två mål i mitten av perioden ryckte Malmö i målprotokollet. I det läget var Leksand illa ute och Malmö hade även bud på 1–4.

En slarvig passning av Malmöbacken Jens Olsson bjöd sedan in Leksand i matchen. Tomi Sallinen fick passningen och bladet och snärtade snyggt in 2–3.

Leksand pressade tillbaka Malmö i den sista perioden, men fick aldrig in kvitteringen. I stället avgjordes Henrik Hetta matchen med ett mål i öppen kasse med endast tio sekunder kvar.

Den annars så skötsamma Leksandspubliken visade sitt missnöje med att kasta in föremål på isen. Spelarna beslutade sig då för att låta de sista sekunderna ticka "utan att spela".

Medan Malmöspelarna firade avancemanget på isen deppade Leksandsspelarna i sitt omklädningsrum.

– Det är skönt. Svårt att beskriva. Att få vara med om det här två år i rad är magiskt, säger Sätersonen Jens Jakobs som sparkades från Leksand i fjol och då fick vara med och ta upp Djurgården i SHL.

– Givetvis fruktansvärt tungt, säger Jens Bergström.

SE ÄVEN:

TV: Nilséns hårda ord till LIF:s ordförande

TV: Sportchefen om chansen att kunna behålla stjärnorna

TV: Skitsnacket bakom ryggen blev tändvätska

TV: Bergenström om framtiden: "Ska fundera"

TV: Jakobs: "Dalarna ska ha ett lag i SHL"

TV: Känslosamt efter slutsignalen - se livesändningen i repris

TV: Kollar stod i Malmöklacken

LÄS ÄVEN:

Uppgifter: Han är förste spelaren att lämna LIF

Så många miljoner tappar LIF

Krönika av Markus Bäckström: "Dags att agera, LIF!"

Så var matchen minut för minut

Mer läsning