Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägg ner den här säsongen – och börja om

/
  • Noah Welch och hans lagkamrater bör börja en ny säsong – nu, skriver Allehandas krönikör Per Hägglund.

13 poäng efter 18 omgångar, 10 poäng till kvartsfinalskval och 30 poäng efter seriens bästa lag Frölunda.
Så vad ska Modo göra nu?
Svar: lägg ner den här säsongen och börja om – här och nu.

Annons

Poängen uteblir, publiken sviker och många stjärnspäckade nyförvärv är knallpulver och ett helt tränarteam är redan utbytt.

Den här säsongen är ett monumentalt misslyckande för Modo Hockeys styrelse och ledning i allmänhet och för Per Svartvadet och Peter Forsberg i synnerhet. Allt som har kunnat gå fel har gått fel.

Men nu ska jag inte älta det gamla utan bara komma med några amatörmässiga råd från sidan.

För det första, lägg ner den här säsongen från och med nu och börja om med nya mål, nya visioner och ta små steg, ett litet i taget. En match i taget är världens tråkigaste och slitna idrottsklyscha men i Modos fall fungerar den.

Andreas Johansson och Fredrik Olausson har lett laget i tre matcher och tre poäng av nio möjliga är givetvis ingen poängmässig succé, men spelmässigt har det sett betydligt bättre ut jämfört med tidigare den här hösten.

Men från och med nu bör inte någon i Modos ledning prata slutspel eller nästa match utan bara fokusera på här och nu. Jobba därifrån man är i dag och bara försöka få ett fungerande spel och trygghet i gruppen. Då kommer också poängen.

För det andra, värvar en målvakt, en klass-keeper, eller åtminstone det bästa som finns på marknaden. Och gör det nu. Jag gillar Adam Reideborn, han har gått med högt huvud genom den här svåra hösten, han har sagt kloka saker inför en grinig press, han har inte skyllt ifrån sig och han har hela tiden tagit ett stort ansvar. Men Adam måste få hjälp, han har en ohygglig press på sig och han behöver stöd och vila nu. Fysiskt orkar han säker, men mentalt sliter det oerhört på en målvakt i ett bottenlag.

Han studsade tillbaka efter matchen mot Örebro, men nu måste Per Svartvadet landa en förstemålvakt, det finns inget alternativ längre.

För det tredje, är Modo ett SHL-lag nästa säsong, dra lärdomar av den här hösten. Ett framgångsrikt lag byggs bakifrån med en målvaktsjätte, ett brett försvar med ett par ledare, man börjar där.

Modo har gjort precis tvärtom och när dessutom som tänkta nyckelspelare som Dwyer, Thomas och i viss mån Butler är knallpulver just nu ser det ut som det gör.

För det fjärde, publikkrisen. Återigen, om Modo är ett SHL-lag nästa säsong, gå all in och bråka och slåss när spelschemat läggs. Nu har Modo fått en mellandagsmatch på hemmaplan medan man fått tre raka hemmamatcher i mitten på november, dessutom med Ö-viks-ögon sett mot helt osexiga lag som Örebro, Linköping och Karlskrona, lag som knappt drar folk här en lördagsmatch efter löning eller om det är fritt inträde.

Modo försöker med publikdriver, typ tjejkväll, killkväll, gå tre och betala för en, men mot de här lagen i den här månaden hjälper det inte ens om man för en billig penning får ta med sina husdjur. Här har Modo dragit en nitlott – också.

För det femte, hur bra tränat, eller rättare sagt, hur rätt tränat är Modo? En känslig fråga och jag kommer naturligtvis få fin-fina papper om att Modospelarna är bättre tränade än någonsin, men jag kan bara skriva om det jag ser, och jag tycker spelarna ser slitna ut i matcherna, det saknas explosivitet. Visst, Noah Welch har spelat 15 matcher mindre än många av sina lagkamrater och har skött sin träning själv, men han tål massor av istid och har de piggaste benen.

Modoiterna ser ut som marathonlöpare i uppförsbacke i slutet av matcherna, inte som sprinters. Jag bara noterar det.

Nåväl, låt Modos säsong börja nu och ta det härifrån och sedan kanske det räcker till för att slippa ett kval.

Det räcker så.

Mer läsning