Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Ett bra val för SHL och Modo

Jag tror inte att Anders Källström behövde lång betänketid då han fick frågan att ta över ordförandeskapet för SHL.
Och hans ja är bra för många parter, däribland Modo.

Annons

Jag har följt och känt Anders Källström under många år, dels i hans roll som min chef, men också som ordförande för Modo Hockey.

Han kan beskrivas som erfaren företagsledare men också tjurig. Det har väl hänt att han, som både Allehanda-VD och Modo-ordförande kört efter devisen "my way or the highway" och i bland har det gått fort.

Men framför allt har Källström varit rak och tydlig och det passar utmärkt nu i en organisation där tydlighet och kommunikation mot framför allt den största kunden, supportrarna, varit minst sagt lite diffus.

Vi minns vd:n Jörgen Lindgrens krampaktiga intervjuer i samband med hockeyligans stora förändring i och med utökat antal lag.

Vi minns också Alexander Steen-debatten under lockouten då väldigt många klubbdirektörer och sportchefer körde egna race. Man var, precis som Modo, sig själv närmast.

SHL har, i mina ögon, känts som en svajig organisation. 14 lag, 14 röster, ändå pratar man om att man är en demokratisk organisation som vill svensk hockeys bästa. Ändå dyker det mellan åt upp rörelser som vill ha ut lagen i en Europaliga där storstadslagen oftast pratat högst.

Anders Källström står med båda fötterna i hockeymyllan, han är en landsortsgrabb som verkligen brinner för sin sport och jag tror att han, med lång erfarenhet från politik och näringslivet, kan få svensk hockey att dra åt samma håll. Jag säger inte att han kommer att få alla sams, men han med sin erfarenhet har i alla fall goda förutsättningar.

Men uppgifterna är många och svårlösta. Bara två exempel: hur stoppa den ekonomiska blödningen hos klubbarna (och därmed hitta en lösning på att få publiken från TV-sofforna till arenorna) samt hitta ett bra samarbete med svenska hockeyförbundet.

Men, att Anders Källström blir ordförande tror jag är bra för Modo. En klubb som många andra lever i en tuff ekonomisk verklighet, har ett litet ekonomiskt upptagningsområde och som verkligen är i behov av att alla lokala sponsorer ställer upp.

Det skadar aldrig heller att ha en bra kontakt med de som sitter högst upp.

Anders Källström är väl medveten om det och kommer det udda förslag från SHL framöver tror jag att Källström kommer att stämma av läget hos samtliga klubbar och han kommer att titta på de lokala förutsättningarna.

Jag säger inte att det är så, men min uppfattning är att de som skrikit högst inom svensk hockey och skördat en del framgångar. Ledare som Helber, Öman och Loob har varit smarta att marknadsföra sig och sina klubbar.

Nu får SHL in en ny röst som jag hoppas kan föra allas talan på ett begåvat sätt som gynnar svensk elithockey.

Mer läsning