Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: De nyrika grannarna

Tänk dig att du bor i ett lugnt, fint bostadsområde. Det händer inte mycket.
Men plötsligt bärs det in dyra möbler hos grannarna och det är inflyttningsfest varje dag. Partyn som håller på hela natten medan du själv sitter och väntar på att någon ska knacka på.

Annons

Ungefär så har Modofansen känt sig den här våren och sommaren eftersom just de här grannarna heter Färjestad och Luleå Hockey.

Redan i början på april fick Modosupportrarna lite partyfeeling när det från Småland meddelades att SHL-slutspelets monster Noah Welch kritat på för Ö-viksklubben, men festen skjuts hela tiden på framtiden. "Skattetekniska skäl", viskas det från smålandsskogarna.

Grannarna däremot, Färjestad och Luleå, har gått all in och de har presenterat tio respektive elva nyförvärv och stort sett samtliga tillskott håller väldigt hög klass.

Framförallt Luleås sportchef Lars Bergström har slutat handlat hushållsost och istället valt att satsa på dyra och vällagrade ädelostar.

Den här silly season-våren har varit den mest händelserika på många år och det kan bero att SHL utökas med ytterligare två lag, men framförallt för att Håkan Loob är förbaskad över att FBK missade kvartsfinal för första gången på evigheter och att "Osten" Bergström har blivit kompis med Joakim von Anka.

Färjestad och Luleå har bara kört den här våren och Modosupportrarna har varit de mest frustrerade fansen inom svensk lagidrott.

FBK har värvat fantastiskt samtidigt som man fått loss pengar i och med att Anssi Salmela och Toni Rajala försvann. Och Osten i Luleå har verkligen spenderbyxorna på. Spelare som Sweatt, Rajala och Micflikier flög långt ovanför Svartvadets ekonomiska radar. Osten plockade alla tre.

Som SHL ser ut nu, i början på juni, ser serien ut att delas upp i olika skikt. Luleå, Färjestad, Skellefteå och Växjö är topp 4, sedan kommer ett mellanskikt med Frölunda, Linköping, HV, Djurgården, Örebro och ett bottenskikt med Brynäs, Karlskrona, Malmö, Rögle.

Modo är just nu i skikt tre men kan kanske klättra om Svartvadet träffar rätt kommande veckor.

Men när FBK och Luleå bygger för SM-guld bygger Modo för överlevnad och trygghet någonstans i mitten i tabellen. Mer pengar finns inte.

Att Per Svartvadet värvade Shaun Heshka gjorde stämningen lite mer upplyft för fansen men Modos general manager har fortfarande lång väg kvar innan han är klar med lagbygget. Och så länge han kör med tysta leken (det läcker ingenting från Fjällräven Center) stiger mångas frustration.

Bjurö, Nilsson, Richie och Heshka har passat Svartvadets portmonnä och är klara förstärkningar. Kommer även Welch och Bobby Butler har Modos GM en plattform. Dessutom ska mer in, en center, en back och förmodligen två ytterforwards.

Money talks i den här branschen och Modo hade SHL:s näst lägsta spelarbudget förra säsongen och även om Svartvadet har en större börs i år, så har man en slimmad budget. Jag tycker ändå att Modo gjort en bra silly så här långt om nu Welch och Butler är klara.

Truppen är dock inte färdig, men jag hoppas att Modo har den klar när man går på is. De senaste säsongerna har det varit stora hål i lagbygget långt in i januari, och jag hoppas verkligen att Larry Huras får jobba med en komplett trupp från start.

Se också:

NHL-meriterad center klar för Modo

Se nyförvärvet göra hattrick

Stjärnan inte aktuell för Modo

TV: "Han kan bli årets värvning"

Silly season: Senaste nytt i Modo Hockey

Lista: De har värvat bäst

Mer läsning