Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: 21 personliga minnen av #21

/

Klockan 18.30 på torsdag kväll sluts cirkeln. Efter att ha blivit hyllad i Philadelphia, fått sitt nummer pensionerat i Denver och ha valts in i NHL:s Hall of Fame får Ö-viks störste hockeyspelare genom tiderna sin förtjänstfana i Fjällräven Center.
Därför passar jag på att ge er mina 21 bästa, största, häftigaste och högst personliga minnen från Peter Forsbergs karriär.

Annons

1. På plats i Gävle 1992/93. Småkronorna tar JVM-silver men Peter Forsberg slår tidernas poängrekord med sina 31 poäng på 7 matcher och hockeyfolk utanför Örnsköldsvik börjar inse vilken enastående hockeyspelare "Foppa" är.

2. Hösten -91 i Karlstad. Thomas Rundqvist och Håkan Loob retar Foppa till vansinne som drar på sig ett matchstraff. I omklädningsrummet får Foppa ett frispel och vräker ur sig saker om Loob och Rundqvist som 23 år senare fortfarande inte går att publicera. Ett halvår senare spelade de i samma lag som blev världsmästare.

3. Våren -92 intervjuar jag Foppa och hans agent Don Baizley i Globen i samband med Sweden Hockey Games. Baizley pratar om en lysande framtid i NHL, Foppa pratar mest om att han längtar hem till polarna i Örnsköldsvik.

4. SM-final två mot Malmö, övertidsmålet i friläge i slutet av period fem. Kempehallen skakade, publiken vrålade och Lars Jansson stod för passningen. Några dagar senare sa Foppa vad han tyckte om Börje Johansson, domaren. Också det en klassiker.

5. NHL-lockouten 1994 då dåvarande sportchefen Ulf Häggqvist drog till Quebec för att se Foppas NHL-debut medan 21:an själv var i Ö-vik och spelade med Modo.

6. OS i Lillehammer och straffen. En snorvalp visade sanslöst mod och svarar för hockeyvärldens mest kända straff när rutinerade spelare som Challe Berglund och Mats Näslund hukar sig bakom sargkanten och knappt vågar titta.

7. Stanley Cup-vinsten 1996 med Colorado Avalanche och den andra finalmatchen mot Florida där Foppa gör tre mål för att sedan bänkas då Avs ville spara honom.

8. Morgnarna när man hasade sig fram till TV:n och bläddrade på text-TV:n för att se om Foppa gjort några poäng. Man blev sällan besviken.

9. Starkaste minnet från OS i Nagano är en gul jacka som döljer ett besviket ansikte.

10. Efter en hel del tjat sommaren 2002 lyckades jag och fotograf Sandin få med oss Foppa till Skeppsmalen och vi fick fantastiska bilder och bra snack.

11. Skadorna. Hjärnskakningar, axeloperation och många andra smällar. Men den allvarligaste var när han fick operera bort sin mjälte och tvingades till ett uppehåll. Den presskonferens han höll i Stockholm då är också en klassiker, på sitt sätt.

12. Uppvisningen mot Calgary 2003 när han på egen hand snurrar upp Calgary Flames.

13. Upphämtningen mot Florida Panthers. 0–5 vändes till 7–5, Foppa var inblandad i sex av sju mål (3+3). "The Greatest Comeback in Avs´ history" som det sägs "over there".

14. Hösten 2002 var jag i Denver i åtta dagar för att få inblick i Avalanche organisation och Foppa öppnade exakt alla dörrar. Då först förstod jag hur stor han var i NHL i allmänhet och i Denver i synnerhet.

15. Slutet av säsongen 2002/03 slåss barndomsvännerna Forsberg och Markus Näslund om att bli förste svensk att vinna NHL:s poängliga. Foppa vann och tilldelades Hart Memorial Trophy.

16. Jag och fotograf Sandin följde World Cup 2004 och på ett hotell i Finland fick vi för första gången på allvar höra talas om "fotjäveln". Vi skulle få höra talas om den igen.

17. Lockoutsäsongen 2004/05 krockade Foppa med Johan Franzén och bröt månbenet i handen. Foppa gjorde rekordtidig comeback och smög med på ett plan till Karlstad några timmar efter laget. Jag var på samma plan, vi pratade inte så mycket. Några timmar senare var säsongen definitivt över då Peter Nordström bjudit på en hjärnskakning.

18. Jag och fotograf Sandin, vem annars, hälsar på i Philadelphia inför NHL-comebacken. Det jag minns är att Foppa var på strålande humör och verkligen gillade kameran.

19. Ett av de starkaste minnena är från december 2009 då Markus Näslund, Niklas Sundström och Foppa gör comeback tillsammans inför ett utsålt Fjällräven Center.

20. På plats i Vancouver 2010 när SOK meddelar att Peter Forsberg blir den svenske fanbäraren. Svenska pressuppbådet går bananas.

21. Hyllningen i Fjällräven Center i morgon kväll (torsdag). Den kommer att bli klassisk, den också.

Mer läsning