Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Klubbar har hört av sig"

/
  • Anders Forsberg har fått mer tid över till yngsta dottern Ebba.
  • Förre Modotränaren Anders Forsberg berättar om livet efter det att han fick sparken från Modo Hockey.

Anders Forsberg fick sparken efter Modos svaga säsongsinledning.
Nu har det gått en tid, tid som ägnats åt funderingar om framtiden.
– Jag är ledig men har på något konstigt sätt dagarna fullspäckade, jag vet inte vad jag ska göra, men det kan nog bli något med hockey, säger Forsberg.

Annons

Det är den soligaste dagen på länge i Örnsköldsvik. Anders Forsberg stegar in på ett café med solglasögon och en blå mössa. Skäggig är han också. Jag frågar om det är ett slutspelskägg nu när han snart närmar sig ett buskage i Torp-klass.

– Haha, nej, men nu slipper jag bry mig så mycket om hur jag ser ut när jag slipper vara med i TV så mycket, det är nog egentligen bara ren lathet om jag ska vara ärlig, säger en glad Anders Forsberg.

Han beställer en skinkbaguette och en kaffe. Själv tar jag en kaka och en Trocadero.

Det har utan överdrift funnits en hel del mer att önska av Modos spel denna säsong. Hundhuvudet fick Anders bära när han fick avgå från sin post som huvudtränare i januari. Det har varit en turbulent tid men inte många sömnlösa nätter för det. Han kan trots läget känna en viss stolthet över sin tid i Modo.

– Ja, det är det jag känner. Det var en natt bara som jag låg och fundera lite men det blir bättre när man vet att man gjort allt man kan och verkligen försökt med allt. Det var en tuff sak vi gav oss in på, det visste vi från början, säger Anders.

För hans egen del har det varit lärorikt. Han fick äntligen komma hem till Modo, staden och föreningen han vuxit upp i. Det blev en ny utmaning och ett nytt kapitel i Anders Forsbergs något annorlunda bok. Mannen som gick från landslagstränare i puckelpist till att bli hockeytränare på toppnivå. Han tränade guldlaget Skellefteå AIK men fick inte ens en guldmedalj för att han var lite för ärlig med sina spelare och avslöjade att han var klar som tränare för Modo kommande säsong.

Inför denna säsong sa han att guldtipset faller på Modo. Något som fick hela Sveriges hockeyexpertis att i det närmsta göra i byxan av skratt. Men det fanns en orsak till hans uttalande.

– Det handlar såklart om att sända signaler. Dels att visa för spelarna att vi ska tro på det vi gör men också för spelare som kommer till klubben att nu kommer du till en förening där vi satsar på att vinna och inte förlora, säger Forsberg.

I dagsläget är han helt ledig men har dagarna fullspäckade ändå. Det blir mycket skidor och friluftsliv men naturligtvis en hel del hockey. Han följer "sina spelare" som han fortfarande säger även om det bara blir på TV.

– Jag har bara sett en match i arenan sedan jag fick sparken. Jag blir alldeles för känslomässigt involverad i matcherna, lite jobbigt nästan. Så det känns bara konstigt om jag ska sitta där på läktaren och kolla, säger Anders.

Det bästa med att inte hålla på med hockey just nu är all tid han kan ta igen med sin familj.

I framtiden vet han inte riktigt vad han ska göra men han har fått anbud från andra klubbar.

– Det är några klubbar som hört av sig så jag får se. Det ska krävas något bra för att jag ska flytta från Örnsköldsvik men samtidigt måste jag ju ha ett jobb.

För barnen kom hans ledighet som en positiv nyhet.

– Det blir så intensivt och mycket jobb när man är inne i det. En gång sa faktiskt min sjuåriga dotter Wilma, "pappa, kan inte du få sparken snart?" och med facit i hand så blev det ju så, säger Anders med ett skratt.

Mer läsning