Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan "Big Dog" lyfta Modo?

/

En lång SHL-säsong är över. För Modo Hockeys del slutade säsongen lyckligt.
För Växjö Lakers del slutade det med gick solen gick ned i Öster-land efter en fantastisk festkväll och inget kommer någonsin bli att bli sig likt i den stad som varit mest känd för sin fotboll.
Och i hockey-Ångermanland Huras det.

Annons

Låt oss börja med hockeyvärldens sämst bevarade hemlighet, den att Larry Huras blir ny huvudtränare för Modo Hockey.

Läs mer: "Att jobba med Modo ser jag som en härlig utmaning"

Om det blir bra vet jag inte, men det är ett spännande val som Per Svartvadet och Peter Forsberg gjort. Huras har den kanadensiska hockeyfilosofin i ryggmärgen, men kan också det europeiska hockeytänket efter att ha bland annat varit coach i schweiziska ligan i 18 år.

Modo får en tränare som inte har barn ihop med en massa andra svenska klubbar och det är bra. Men man får också en tränare som inte har rötterna i den svenska hockeymyllan, han lär köra "my way or the highway" och han sägs leva upp till smeknamnet "Big Dog".

Han kör ett tydligt ledarskap, han vet vad han vill och i det läge Modo är nu känns det rätt och riktigt att satsa på en helt ny röst.

Men vad vet jag. Jag applåderade dagen då Charles Berglund skrev på för Modo också, så vi väntar med utvärderingen ett tag.

Till syvende og sidst handlar det om vilket material tränaren får till hands och just nu har han i princip ingen trupp att jobba med. Svartvadet måste in med cirka tio spelare till och då snackar vi inte bredd, utan spets.

På tal om det, en annan dåligt bevarad hemlighet är att Noah Welch, MVP i slutspelet och svensk mästare med Växjö ska vara på väg till Örnsköldsvik (även om han själv säger Japan...). I Småland är hockeyfolket stensäkra på att Welch har ritat på för Modo, men eftersom han var outstanding i slutspelet tror jag många Modosupportrar nu är nervösa för om det finns KHL- eller NHL-klausuler i kontraktet.

Men landar Svartvadet Noah Welch, då är det en av de häftigaste och största övergångarna under denna silly season.

Till sist några rader om den 17:e svenska hockeymästaren genom tiderna.

Växjö Lakers vann rättvist, man var snäppet större, starkare och smartare än Skellefteå och med sin fysik fick Lakers en liten fördel av att domarna struntade i att följa regelboken i match 6.

Men SM-guldet går inte att snacka bort. Växjö har gjort en fantastisk resa, man har byggt upp en stark organisation, arkitekten och eldsjälen Anders Ömans visioner har blivit verklighet och man kan mycket väl regera svensk hockey lång tid framöver.

Elaka tungor säger att det är ett gäng legoknektar (och vilket lag har inte det?) och en främlingslegion som vann guldet, men Växjö är inte unika på det sättet i svensk hockey.

Jag tycker att det var roligt att Växjö tog guldet efter bara fyra säsonger i elitserien/SHL. Dels därför att de visade att det går att slå Skellefteå AIK, dels för att klubben jobbar rätt och långsiktigt, att sportchefen Henrik Evertsson haft fingertoppskänsla och alltid plockat rätt spelare samt att Sam Hallam vann coachfighten över Hans Wallsson.

Mer läsning