Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonsson: "Det här är det bästa jag vet"

/
  • Här syns Tommy Jonsson i Brynäsbåset i samband med ett bortamöte med Frölunda under den senaste turbulenta säsongen, som resulterade i att han fick sparken. Nu tittar Jonsson framåt – med nya krafter.
  • Tommy Jonsson på väg in i duschen efter Brynäs SM-guld 2012.
  • Hemma hos Tommy Jonsson samma dag som han fick sparken i mitten på januari.
  • Jakob Silfverberg, Brynäs store guldhjälte 2012, och Tommy Jonsson i Madison Square Garden för snart tre veckor sedan.

Brynäs var på god väg mot kvalspel.
Då fick Tommy Jonsson bära hundhuvudet.
Nu har det gått en tid sedan han fick sparken – och den tidigare guldtränaren har inte gett upp ishockeyn.

Annons

Den 19 januari, två dagar efter käftsmällen mot Skellefteå, fick Tommy Jonsson beskedet: "du är sparkad".

Ett tufft besked att få för en tränare som brinner för Brynäs IF och varit klubben trogen i över 16 år.

"Vi har kommit till vägs ände", löd förklaringen – och bara dagar efter beskedet ersattes han av Thomas "Bulan" Berglund.

Nu har det gått några månader och Tommy Jonsson har i lugn och ro kunnat bearbeta situationen.

– Det var såklart väldigt jobbigt att få det beskedet. På några minuter var allt raserat. Just att det var i min hemort gjorde att det blev extra jobbigt. Jag blev påmind om det hela tiden. Så fort jag gick till affären så var det nån som frågade hur det var med en, säger Tommy och fortsätter:

– Därför var det viktigt för mig att resa bort så fort som möjligt.

Tillsammans med sin fru tog han första bästa plan till Thailand för att finna ro i tillvaron.

– Det var en fantastisk resa. Jag kunde vara helt anonym och bara ta det lugnt i värmen – och koppla bort hockey helt och hållet. Jag behövde verkligen få ett miljöombyte.

Nu har tre månader gått och han har hunnit med mycket, som annars hade varit omöjligt att göra som SHL-tränare.

– Av allt ont kommer något gott kan man säga. Jag har haft en väldigt bra tid och kunnat göra en massa saker. Man skulle kunna säga att jag har levt ett "pensionärsliv". Jag har umgåtts med mina barn och min fru mycket mer. Båda ungarna har flyttat hemifrån och jag har bland annat hjälpt till mycket där. Jag har även rest till USA med Stefan Utby (ungdomsansvarig i Brynäs) och hälsat på vänner och sett några NHL-matcher.

I USA såg han två matcher med New Jersey och en med New York Rangers.

Han såg Rangers piska upp Jakob Silfverbergs Anaheim med 7–2.

– Men det var kul att få träffa Jakob efter matchen. Nu förlorade dom stort, men det var väldigt glädjande att få snacka med honom.

Vi ber Tommy titta tillbaka i backspegeln på säsongen som inte gick som han hade tänkt sig – och som ledde till att han fick sparken.

– Det var en svängig säsong, helt klart. Vi (Dackell och Molin) gjorde allt vi kunde för att vända det och jag tror än i dag att vi hade lyckats om vi hade fått vara kvar.

Hade ni kunnat göra något annorlunda?

– Visst finns det saker som man har legat och tänkt på som man skulle ha gjort annorlunda. Men samtidigt så hade vi en plan som vi trodde på till 100 procent och som vi aldrig tvivlade på.

Har du följt Brynäs något sedan du sparkades?

– Jag har faktiskt inte sett en enda match. Det har varit för mycket känslor inblandat och det skulle bara kännas konstigt att kolla på matcherna. Jag såg lite av den avgörande matchen mot Färjestad, men mer än så har det inte blivit.

– Jag har levt så länge med den här klubben så jag har inte vågat utsätta mig för hur jag skulle reagera.

Har du haft någon kontakt med Brynäs sedan du fick sparken?

– Jag har pratat en del med Molin och Dackell. Och Stefan Utby såklart.

Hur tycker du att ni behandlades?

– Det har jag ingen kommentar till. Det tillhör det här yrket. Det är viktigt att man inte tar det här personligt. Jag hade väl känslan att det här skulle bli min sista säsong i Brynäs, men jag hade gärna avslutat på ett bättre sätt.

Efter att Tommy sparkades var det mycket snack i medierna – och personer inom Brynäs uttalade sig om både det ena och det andra.

– För det första så är jag inte bitter över hur Brynäs agerade, men det finns vissa uttalanden som jag har reagerat på. Personer som inte har tagit sitt ansvar och inte talat om hela sanningen. Visst, det är lätt att det blir så i såna situationer.

Något speciellt uttalande du tänker på?

– Det tänker jag inte gå in på här och nu.

Hur ser du på att flera personer med stort Brynäshjärta har lämnat föreningen? Sundlöv är klar för Karlskrona. Även Molin är på väg dit.

– Det är tråkigt och jag tror inte att det är bra. Alla dom här killarna har ett otroligt stort Brynäshjärta och såna personer ska man vara rädd om. Samtidigt så säger jag inte att det är dåligt med förnyelse. Jag hoppas att Brynäs har valt rätt väg och att det kommer gå bra i framtiden.

Efter att du lämnade Brynäs var det många som uttalade sig om att allt hade blivit "så mycket bättre". Hur tacklar man det?

– Det var också något jag reagerade på. Jag kan tycka det är lite märkligt att allt helt plötsligt blev så mycket bättre. Ser man på statistiken så blev det ju inte det. Det togs mindre poäng i snitt och power play-spelet blev sämre bland annat.

– Men samtidigt. Vad ska spelarna säga? Det är mycket möjligt att det blev bättre, jag vet inte.

Har du pratat med någon spelare om det?

– Nej, det skulle bara kännas konstigt att sätta någon i den situationen.

Om du ser tillbaka på tiden i Brynäs – vad är du mest nöjd med?

– SM-guldet är givetvis höjdpunkten, men att få vara del av en organisation som har utvecklat väldigt många spelare till NHL-proffs väger också tungt.

Under de här månaderna har Tommy tänkt mycket på framtiden och en sak är säker. Han tänker inte ge upp tränarkarriären.

– Jag känner mig hungrig att fortsätta träna. Jag har funderat mycket och det här är det bästa jag vet. Jag hoppas att det är starten på något nytt. Jag har redan börjat grubbla på nya strategier och tillvägagångssätt. Det gäller att dra nytta av det som har hänt och försöka utveckla sig själv så mycket som möjligt.

Flertalet klubbar har hört av sig – både svenska och utländska.

– Det är många som har kontaktat mig och undrat vad jag tänker göra i framtiden. Jag hoppas ha något klart om någon vecka.

Det har ryktats om både Modo och Björklöven.

– Jag kan inte och kommer inte kommentera något kring min framtid. Men visst, Modo är en anrik SHL-klubb med en bred historik. Det gäller även Björklöven. Ett lag som har haft en tuff resa, men som gjorde en väldigt bra säsong nu. Det är två intressanta föreningar.

Kan du tänka dig att testa en klubb utomlands?

– Absolut. Båda mina barn har flyttat nu och vi känner att det absolut skulle kunna vara ett alternativ. Jag har några erbjudanden att ta ställning till, men det måste kännas rätt först. Jag kommer inte ta något förhastat beslut.

Mer läsning