Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johansson om första tiden i Modo: "Som att köra in huvudet i torktumlaren"

/
  • Andreas Johansson klev rätt in i en torktumlare när han nu ska vända Modoskutan på rätt köl.

Information in, information ut, lära känna spelare, ändra spelsystem, bidra med energi och framför allt hitta formeln som ska vända skutan.
Andreas Johansson har haft en hektisk vecka i Ö-vik.
– Jag har mer eller mindre bott i tränarrummet sedan jag kom hit.

Annons

Förra tisdagen briserade bomben: Andreas Johansson ersätter Larry Huras som headcoach för Modo Hockey och tillsammans med gamle parhästen Fredrik Olausson ska han se till att Modo lämnar dyn i tabellbotten.

Är det tänkt.

– Från att ha kört in huvudet i torktumlaren och försökt bena ut en miljon saker till att vara förväntansfull har vi fått en bra organisation på det, säger Andreas Johansson.

– Vi har haft tre bra träningar och vi har lärt känna varandra och det har varit lagom med information. Under helgen har jag och Fredrik bott i ishallen från fredag eftermiddag till söndagskväll och har då fått ner väldigt mycket som playbook, system, kollat på filmer och vi hade grupparbeten på måndagsmorgonen när vi återsamlades.

Och hur har det gått?

– Det har gått bra. Man hade kunnat tro att det skulle bli ruggigt rörigt, men vi har en fantastisk service runt det här laget och vi får det vi behöver och det finns egentligen ingen ursäkt att inte göra sitt yttersta.

Känns det som om du behöver mer tid eller har du hunnit med det du tänkt dig?

– Det är klart att det är skillnad att börja med en camp under sommaren men å andra sidan kunde vi ha kommit hit dagen innan match. Då handlar det bara om inspiration, men nu hinner vi bena ned det system vi ska spela efter.

– Men nu har vi inte smackat på spelarna allt på en gång, utan vi tar ett steg i taget. Men de har varit otroligt mottagliga och de har sorterat infon, även om de inte behöver ta med sig allt. Vi har börjat med försvarsspel i egen zon och spelet utan puck och sedan går vi den vägen, säger Andreas Johansson.

– Nästa steg blir power play och det offensiva spelet, men man börjar alltid med att bygga bakifrån och då med det defensiva spelet. Anfallsspelet är det enklaste.

Har du hunnit med individuella samtal?

– Nej, inte än, för det har varit så otroligt mycket att gå igenom. Jag vet själv hur det var som spelare, det tar stopp till slut. Att ha ytterligare en genomgång, det blir bara jobbigt för individen.

Det är match på torsdag, hur långt har ni hunnit? Känns det som om ni kan gå ut utan stödhjul på isen?

– Ja, det tycker jag. Grunderna finns, men sedan gäller det att slappna av. Vi åker till Karlstad med ett avslappnat gäng som har gnuggat tre, fyra grundläggande saker. Kan man det, vinner vi matchen.

Hur skulle du vilja beskriva det här laget?

– Det är en jäkla energi i gruppen, men så blir det när det är något nytt. De vill, de är nyfikna och sugna. Tar man åt sig uppgifterna och gör det man ska på träning, då är man påkopplad och så upplever jag det.

– De tar egna initiativ, de samlas i gruppen och efter varje träning ställer de sig i en ring och Noah Welch säger några ord. Vad som sägs vet jag inte, men det är massor av energi runt träningen.

Laget, hur bygger du det?

– Jag har resonerat som så att Skröder ihop med Lapierre och Dwyer är tre spelare som hittade varandra direkt. Tre rutinerade, puckskickliga spelare som ska vara en leading line.

Wilson, Butler och Thomas kommer också att bli bra. Wilson ser riktigt bra ut och han är sugen efter sin avstängning och Thomas och Butler bidrar med fart och målskytte.

– Sedan resonerar jag som så att yngre spelare ska spela tillsammans. Possler, Olofsson och Pettersson borde bli en kanonkedja, lite lika barn leka bäst. Det gäller bara att de lär sig grunderna och blir vuxna i spelet och sedan ska de få spela med fart och fläkt, precis som med kedjan med Grundström, Ottosson och Jakobsson.

– Jag tycker det blir ett rätt bra djup med den sammansättningen.

Och Noah Welch på det.

– Han har karisma och han gillar att leda. Han blir oerhört viktig för oss och han har en enorm pondus på isen.

Vid sidan av hockeyn, har du hunnit fixa boendet och sådant än?

– Nej, jag bor i ett gästhus hos syrran. Det har varit så mycket annat, men ett boende ska jag fixa till veckan. Jag är ensamstående och det är en fördel just nu. Jag hinner inte med något annat än hockeyn.

– Men det går inte att jobba 17 timmar om dygnet med hockey, då blir man tokig. Man måste ha ett socialt liv, men det får jag skaffa mig allt eftersom.

Mer läsning