Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jagar SHL-plats – men uppfyller inte kraven

De gör upp om en plats i SHL nästa säsong – men varken Västerås eller skrällaget Karlskrona uppfyller i nuläget licenskraven.
– Det skulle nog väcka en del reaktioner om man stoppar ett lag som når SHL på sportsliga grunder, säger Karlskronas klubbchef Rolf Lindberg syrligt.

Annons

När den allsvenska finalserien startar i Västerås på onsdagskvällen är det med en SHL-plats i potten.

Men om det blir uppflyttning avgörs i realiteten först senare i vår då inget av lagen i nuläget har arenor som klarar kraven.

I januari kom beskedet från Svenska ishockeyförbundet och SHL att licenskraven skärps från och med nästa säsong när högsta serien utökas till 14 lag.

För att få grönt ljus behöver klubbarna ett eget kapital på fyra miljoner kronor, samtidigt krävs en hemmaarena med plats för 5 000 åskådare, varav 3 500 ska vara sittplatser.

Väckte reaktioner

Arenakravet, där gränsen för antal sittplatser höjdes, väckte reaktioner. Nästa säsong blir ett kontrollår för ekonomin, men publikkapaciteten gäller redan från i höst. SHL:s vd Jörgen Lindgren lät till en början förstå att inga dispenser skulle delas ut, men förbundet har tonat ned det hotet.

Överraskningen Karlskronas hemmaarena tar bara in 3 464 åskådare.

– De klubbar som kvalificerar sig sportsligt för SHL behöver ha en handlingsplan om man inte lever upp till arenakraven som visar finansiellt och praktiskt hur man ska nå dit. Målet är att man ska ha nått den till seriestart nästa säsong, klarar man inte det måste man visa upp realistisk plan, säger Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt.

Expertgrupp avgör

En expertgrupp med två personer från förbundet och två från SHL ska avgöra om planen godkänns. Annars blir det inget spel i SHL.

Karlskronas klubbchef Rolf Lindberg säger:

– Vi har sedan en tid tillbaka en diskussion med kommunen om att utveckla arenan i förhållande till de krav som finns. Men jag är ganska säker på att vi inte kommer att bli klara med det till i höst och vi för en dialog med SHL och förbundet om man kan ge oss dispens.

TT: Hur ser du på de möjligheterna?

– Jag bedömer dem som goda.

Västerås är närmare arenakravet, det saknas bara 100 platser i total kapacitet, men samtidigt behövs 1 200 fler sittplatser.

– Vi har pratat mycket med vår arenaägare och staden och blir det aktuellt så har vi en plan så att vi fixar det, säger klubbchefen Anders Eklund.

Båda klubbcheferna tycker i grunden att de nya kraven är bra, men det finns en irritation över den korta anpassningstiden.

Segraren i finalen, som spelas i bäst av fem matcher, har klarat det sportsliga hindret för att nå SHL.

Sedan återstår matchen mot licensnämnden.

Tommy Boustedt kräver handlingsplan. Arkivbild.

a000

Bertil Ericson / TT

Mer läsning