Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Importerna höjer statusen på SHL"

/

De tolv SHL-lagen kommer att avsluta säsongen med totalt 81 utländska importer i trupperna.
Det tycker Petter Rönnquist är bra.
– Importerna höjer statusen på SHL.

Annons

Alla utländska spelare har inte varit givna succéer och några har bytts ut den här SHL-säsongen, men många har dominerat i sina klubbar.

En titt i poängligan visar att de utländska spelarna dominerar totalt. Bara två svenska spelare tar plats på topp-10-listan och de sex främsta poängmaskinerna är utländska spelare.

– Jag tycker inte det är något problem, tvärtom. Tidigare sades det att importerna tog plats för de egna juniorerna, men så är det inte i dag, säger C Mores expert Petter Rönnquist.

Totalt finns det alltså just nu 81 spelare med utländska pass i de tolv SHL-lagen och många av dem bär sina lag. I åtta av de tolv lagen leds poängligan av importer och lag som Växjö (12), och Modo och Örebro (10) består halva truppen av importer.

Dessutom är åtta av de tolv lagens bästa poänggörare importspelare.

– Om man tittar på det så kallade mellanregistret så har SHL tappat många till framför allt KHL men även till Schweiz och Tyskland. Spelare som har många år kvar, som får chansen att tjäna bra pengar men som inte räcker till för spel i NHL, säger Petter och fortsätter:

– Sedan när det är bra importer har jag inga problem alls med det. Visst, förr var det kanske så att de tog platser av yngre spelare, men så är det inte i dag.

I och med konkurrens från omvärlden har blivit större så måste SHL-lagen fylla på med spelare, och då räcker det inte till med inhemska produkter.

Och dessutom handlar det om kvalitet.

– NHL, AHL och framför allt KHL gör att klubbarna tappar spelare "i rätt ålder". Nu försvinner spelare som Mario Kempe och Patrik Hersley till KHL, spelare som inte är tillräckligt bra för KHL.

– Huvudsaken är att SHL håller en hög kvalitet och det gör den med de här importerna, säger Petter.

Petter är också inne på att SHL-lagen kan få tillbaka en del KHL-exporter.

– Det är svårt att säga vad som händer nästa säsong och jag är lite överraskad att KHL:s satsning hållit så länge som den nu gjort.

Vilka utländska spelare tycker du har gjort störst avtryck?

– Det är många. Titta på Linköping och Örebro, de har verkligen lyckats. Sedan gillar jag de långsiktiga värvningarna, som bröderna Abbott, Sweatt och Scott i Brynäs och framför allt Per-Åge Skröder.

Vem är bäst?

– Många är bra, men Anssi Salmela är enorm. Jag är väldigt förvånad över att han inte spelar i NHL.

Mer läsning