Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huras om Modo-jobbet: "Jag känner mig verkligen stolt"

/

Han är en hejare på banjo och lyssnar på allt ifrån country till pop. Nu ska musikälskaren Larry Huras lyfta Modo Hockey från SHL:s bottenträsk - och planerar att göra det genom en helrenovering.
– Jag vet att vi värvat ett par spelare, men vi har många kvar att värva. Det är rätt många spelare som vi pratar med just nu, säger Modos nye tränare till allehanda.se.

Annons

Modo-skutan fick till slut sin kapten. Efter flera veckor av spekulationer bekräftade Modo i fredags att Larry Huras, 59, kommer träna laget de två kommande säsongerna.

– Det känns väldigt spännande att få den här möjligheten. Det var ett stort beslut att ta för jag har alltid velat träna i SHL och att få chansen i en av de största och mest traditionsrika klubbarna gör mig väldigt stolt. Det är så - jag känner mig verkligen stolt när jag säger till folk att jag kommer vara Modo Hockeys huvudtränare, berättar han.

Överenskommelsen mellan Modo och Larry Huras har dock varit klar sedan länge. För flera månader sedan hörde Modo av sig efter att Huras sagt åt sin agent att börja leta efter klubbar. Men agenten hann knappt börja leta innan Huras bestämde sig - ett möte med Per Svartvadet övertygade honom.

– Vi har pratat med varandra sedan mitten eller slutet av januari. Det var intressant då men det blev ännu mer intressant när jag fick sätta mig ned och prata med Per Svartvadet. Jag blev väldigt imponerad av Per och mina intryck av honom är bara positiva. Efter mötet med honom så slutade jag leta efter andra klubbar och bestämde mig för Modo, säger Huras och fortsätter.

– Efter diskussionerna med Modo så tittade jag på höjdpunkter från ungefär tio Modo-matcher och försökte få en känsla för laget, hur laget gjorde och släppte in mål och vad spelarna gjorde rätt. När jag pratade med Per sedan berättade jag vad jag såg och förde fram saker som jag tyckte att laget skulle bli bättre på. Sedan såg han flera av våra matcher för att se vilken slags hockey vi spelade. Enligt mig är det så viktigt att tränaren och general managern är på samma sida. Visst kan du prata om taktik men det som verkligen är viktigt är den filosofi som klubben bestämmer sig för.

Just ordet filosofi är ett ord Larry Huras ständigt återkommer till. Och den snart 60-årige tränaren, med över 20 års tränarerfarenhet, vet precis hur han vill att sitt lag ska spela hockey.

– Vi måste kännetecknas som ett hårt jobbande lag. Det är vårt mål och det måste bli vår kultur. Alla i Modo Hockey ska jobba hårt. Alla - från GM:n till ledarstaben, det medicinska teamet och självklart spelarna. Vi vill vara ett aggressivt, hårt jobbande, skridskostarkt lag med en tuff defensiv och snabba kontringar. Det är så vi ska spela hockey.

Hur bygger man ett sådant lag då?

– Nyckeln är att ha rätt spelare och människor i organisationen. Om du har hårt jobbande spelare kommer de vara engagerade. Om människor är motiverade för ett mål och förstår det så är det upp till tränaren att skapa en positiv atmosfär i laget där alla vill jobba hårt. Jag är som en säljare, jag säljer idéer och jag måste övertyga spelarna att om de är engagerade och spelar på ett visst sätt kommer vi kunna skapa något speciellt tillsammans. Något som gör att vi kan säga att det här är Modo Hockey.

Visserligen har Larry Huras aldrig tränat ett svenskt lag - han är en SHL-rookie - men han har ändå koll på svensk hockey. Under ett par dagar förra året besökte han flera klubbar, pratade med sportchefer, tränare och såg fem SHL-matcher. Allt för att känna av SHL-kulturen och få en uppfattning om hur saker och ting fungerar här. Något han särskilt ser fram emot kommande säsong är att få utbyta idéer och erfarenheter med andra tränare.

– Något som exalterar mig är att jag inte kommer till Sverige för att lära ut hur man spelar hockey utan jag kommer hit för att lära mig av svenska tränare, se nya spelsätt och spelare. Sedan kommer jag ta mina erfarenheter och vad jag tycker är bra och kombinera allt. Jag skulle likna tränare vid pirater för vi snor hela tiden saker från andra tränare. Förhoppningsvis kan jag sno något som hjälper mig att förbättra Modo.

Larry Huras är väl medveten om Modos fjolårssäsong efter att ha följt klubben på distans. Lagets bottenplacering är något den kanadensiske tränaren, som har två NHL-matcher på sitt spelar-CV, inte vill vara med om under sin tid i föreningen. Därför planerar han, tillsammans med Modo-ledningen, att bygga om laget.

– Jag vet att vi har mycket att jobba på. Laget nästa säsong kommer se helt annorlunda ut jämfört med det som avslutade denna säsong. Jag vet att det kommer bli förändringar men det gäller att vi tar tid på oss för att komma fram till rätt beslut och att vi tar in rätt spelare.

Vet du vad för slags förändringar som kommer att ske?

– Det är något som vi kommer att prata om när jag kommer till Örnsköldsvik. Jag vet att vi värvat ett par spelare, men vi har många kvar att värva. Det finns rätt många spelare som vi pratar med just nu. När jag kommer upp ska vi prata om vilka spelare vi ska fokusera på och vilka slags typer vi vill ha i laget. Jag vet att juniorlaget gjorde bra ifrån sig den gångna säsongen och Per (Svartvadet) har pratat om ett par av de unga spelarna som har potentialen att gå långt. Det är spännande att vi kanske har den näste Peter Forsberg, Markus Näslund eller Per Svartvadet i vår ungdomsverksamhet.

Vill du ta med dig några spelare från dina tidigare klubbar till Modo?

– Självklart. Det är en del av diskussionen som vi kommer att ha. Det finns två-tre spelare i Ingolstadt som jag tror skulle vara väldigt bra för Modo. Men det är viktigt att vi är överens om spelarna vi tar in och mycket av de framtida samtalen kommer handla om vilka spelare vi ska fokusera på.

Kan du säga några namn du vill ta in?

– Nej, tyvärr. Men vi måste ta in bra människor i laget. De måste vara bra människor och jobba hårt. Sedan kan de förhoppningsvis spela hockey också, säger Huras och skrattar.

Modo har under de senaste säsongerna huserat i botten av SHL-tabellen och vid två tillfällen de senaste fem åren tvingats kvala sig kvar i Sveriges finrum. Det måste till en attitydförändring menar Larry Huras - som är fast bestämd att Modo ska avancera mot toppen redan nästa säsong.

– Jag gör ingenting långsamt, säger han och skrattar.

– Det finns inte i min natur. Jag vet att vi måste vara tålmodiga men jag tror att om vi gör rätt val och tar in sex-åtta spelare tror jag det kan få inverkan på laget direkt. Vi måste få ihop laget och sedan måste målet vara att bli topp-åtta. Sedan får vi se, vad som helst kan hända i ett slutspel.

Larry Huras ser fram emot att flytta till Örnsköldsvik. Han beskriver sig som en "småstadskille" och älskar naturen. Därför hoppas han kunna avnjuta en av sina största hobbyers i kommunen - slalom. Men utförsåkning hamnar faktiskt bara på en andraplats när Larry Huras får välja favoritsysselsättning på sidan av hockeyn. Helst av allt tar han fram sin banjo eller gitarr och spelar countrymusik. Något som Modo-spelarna kan komma att få erfara.

– Det är möjligt att jag spelar för grabbarna i laget. Om jag kan få spelarna att förstå en idé genom att spela banjo eller gitarr kommer jag att göra det, säger Huras och skrattar.

Senaste nytt: Modos lagbygge för nästa säsong

Mer läsning