Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemma hos Greg Scott: "Spelar jag i Sverige finns inget annat lag än Brynäs"

/
  • Greg Scott tillsammans med hunden Winston, som har sitt eget favorithörn hemma i soffan.
  • Greg Scott och Winston, 2 år.
  • Winston och en baseball (som vittnar om den andra stora sporten i Greg Scotts familj).
  • Greg, flickvännen och sambon Emilie och Winston.
  • En vanlig syn hittills denna säsong, Greg Scott har gjort mål. Han utsågs till oktober månads spelare i SHL.

Greg Scott blev Månadens spelare i SHL – det ringde storebrorsan upp och berättade.
Sporten hälsade på hemma hos en het brynäsare som avslöjar sitt hemliga kostknep, personlighetsdraget som ökar chanserna till en kontraktsförlängning – och uppmaningen från pappa som bäddat för succén.

Annons

Greg Scott snabbrastar yorkshireterriern Winston, 2 år, utanför lägenhetsporten i centrala Gävle och säger:

– Han borde vara större men har på nåt vis stannat i växten, jag vet inte varför. Och han är rädd för nästan allt.

Raka motsatsen mot husse då, tänker man.

Scott har växt för varje år han varit i Brynäs, det här blir det tredje, och aldrig har han varit mer orädd än just nu. Det som faller honom in på isen, det gör han. Målet mot Frölunda i sista matchen innan uppehållet är ett praktexempel.

– Tja, jag vet inte...jag tänkte inte så mycket...det blev en dragning och sedan två dragningar och sedan låg pucken i mål. Det är ungefär så det känns. Det mesta går automatiskt. Det är en skön känsla som man gärna vill behålla så länge som möjligt.

Winston vågar sig in i hissen i alla fall och medan han kastar ängsliga blickar mot reportern sätter sig Greg Scott tillsammans med ett år yngre flickvännen Emilie vid köksbordet och berättar att han inte är så modig själv alla gånger.

– Jag är ingen som kastar mig handlöst in i nya situationer utan att fundera en hel massa innan. Så när det här med Brynäs kom upp så var det inget jag var bestämde mig för så där på direkten. Jag nämnde lite försiktigt för Emilie att det verkar bli spel i Europa och...

– Jag sa ja direkt!

Kanske är Emilie den tuffaste i familjen ändå – och den avgörande faktorn för att Greg Scott tog klivet från tryggheten hemma i Kanada till Gävle.

– Jag var klar med min utbildning så jag hade inget emot att flytta, säger hon.

När Scotts första säsong i Brynäs var över, och ettårskontraktet gått ut, och paret åkte hem till Kanada vågade varken han eller Emilie tro att han skulle komma tillbaka.

– Jag vet inte, det kändes inte så. Och jag kommer ihåg att jag grät lite. Jag trivdes så bra här. Så när det blev klart så...ja, jag var verkligen jättenöjd, säger Emilie.

– Visst, allt är bra här! Eller...ja, nästan allt, jag gillar inte att det blir så mörkt här den här tiden på året. Jag saknar ljuset hemifrån, men det är väl det enda jag kan klaga på, säger Greg.

Så, vi tar det väl på en gång – du kan med andra ord tänka dig att stanna längre i Brynäs då?

– Absolut, det är klart jag kan, även om det är lite tidigt att ta några beslut. Spelar jag i Sverige finns inget annat lag än Brynäs. Sedan är det så klart så att tanken på NHL fortfarande finns där – men sanningen är att man börjar bli för gammal, det är mest yngre som får chansen. Och KHL...nja, jag vet faktiskt inte om Ryssland är något för mig.

– Och, som sagt, när jag hittat ett ställe där jag trivs är jag rätt nöjd så.

Med tanke på att paret pratar om att gärna skaffa barn medan de bor i Sverige, och att Brynäs är enda klubben för Greg, kan man räkna ut att det finns goda möjligheter för ytterligare en kontraktsförlängning efter den här säsongen.

Just nu hyr paret, och stortrivs i, gamle brynäsaren Alexander Larssons lägenhet.

– Vi hade faktiskt aldrig bott tillsammans innan vi flyttade hit. Det var ju en spännande sak i sig, säger Greg med ett leende.

Medan Greg lämnade hemmet i Victoria, beläget på en ö utanför Kanadas västkust, för spel i Toronto Marlies pluggade Emilie till franskalärare i Montreal.

– Hon visste inte ett smack om hockey innan vi träffades. Nu är hon min tuffaste kritiker. Nästan värre än min pappa, skrattar Greg.

Var det självklart för dig att du skulle bli hockeyspelare?

– Nä, min äldre bror spelade baseball och det gjorde jag också tills jag var 15. Då var jag tvungen att välja, och då blev det hockey medan Bobby valde baseball.

– Jag är uppväxt på ett litet, litet ställe utanför Victoria – 10 000 invånare – och det är lite kul att tre spelare därifrån tagit sig till NHL – Jordie och Jamie Benn i Dallas och Matt Irwin som till och från spelar för San José.

Det kan ju bli fyra...

– Ja, man måste ju få drömma, eller hur!

På somrarna tränar de tillsammans i alla fall, allihopa sammanstrålar på Vancouver Island då.

Det ska också sägas att Winston redan hängt med till Kanada två gånger, så flyga tycks han inte ha något problem med.

Greg och Emilie har just köpt ett hus hemma i Victoria som Bobby bor i och tar hand om just nu.

– Han blev faktiskt draftad av Toronto Blue Jays i MLB men det finns många spelare som konkurrerar och han nådde inte ända fram, säger Greg.

Nu tränar Bobby ett baseball-lag i stället, och följer lillebrorsans karriär i Brynäs på avstånd.

– Det var han som ringde mig och berättade att jag blivit Månadens spelare i ligan. "Hey, jag tror du måste gjort något bra...!" Ungefär så.

Hur växte ni upp?

– På en liten kycklingfarm, inte alls som de stora som finns i centrala Kanada utan en i mindre skala. Men jag hjälpte till mycket under uppväxten och kan det mesta om ägg. Jag älskar ägg!

Hur många äter du per dag?

– Fem varje morgon. Kan kanske bli sex.

Hur vill du ha dem?

– Scrambled helst. Men jag tycker om allt med ägg.

Emilie fyller i:

– Och han gör världens bästa ägg, vad man än vill ha för sorts!

– Jag har lärt mig av pappa, säger Greg.

Och det är inte det enda.

– Det där med att han är en tuff kritiker sa jag bara på skämt. Däremot har han alltid stöttat mig och lärt mig att det som betyder något är att jobba hårt. Det har aldrig varit viktigt för honom hur många mål och poäng jag gjort. Pappa har själv varit en riktig arbetare hela sitt liv.

Det där har Greg tagit fasta på.

– Jag sitter inte och tycker synd om mig själv, men faktum är att det aldrig varit nån enkel resa för mig inom hockeyn. I Toronto fick jag oftast börja säsongerna i fjärdekedjan och sedan jobba mig uppåt.

I Brynäs har han nu den huvudroll han så väl förtjänat, och Greg Scott medger att det aldrig känts så bra som nu.

– Men jag tycker verkligen inte om att prata gott om mig själv. Jag tycker det känns svårt.

Lättare då att säga fina ord om Anton Rödin, den som blivit bästa polare både på och utanför isen. De åkte på semester till Hawaii ihop efter förra säsongen och när Emilie åkte hem till sin familj förra julen firade Greg med Rödinarna.

– Vi har spelat tillsammans hela tiden i Brynäs. Och vi umgås mycket med Anton och hans flickvän på fritiden. Att vi funkar så bra ihop även vid sidan av hockeyn kan säkert betyda mycket för vårt samspel på isen också, säger Greg.

– Anton har verkligen tagit det stora klivet sedan han blev lagkapten. Han är verkligen helt grym i närkampsspelet! Jag menar, i vissa fifty-fifty-dueller v-e-t jag redan innan att han kommer att komma ut med pucken – det är nästan så att jag kan fuska lite i backcheckingen...

Scott fortsätter med att spilla beröm över tredjelänken i nya succékedjan, Oskar Lindblom.

– För att vara så ung är han så otroligt stark i kroppen. Jag är helt säker på att han har en framtid i NHL.

Det finns fler som Scott namedroppar när årets Brynäs behandlas – Jacob Blomqvist exempelvis.

– Det jobb han gör dag ut och dag in, inte minst i boxplay, går inte att värdera högt nog. Han kom kanske till Brynäs för att göra poäng – nu har han fått en annorlunda roll som kanske inte alla skulle tagit sig an på det sättet. Men han gör det alltid med ett leende.

– Jag tycker det där är lite kännetecknande för stämningen i truppen den här säsongen.

Hur långt kan ni nå tror du?

– Jag vet inte, vad tror du? Det känns åtminstone som att det finns möjlighet att gå hela vägen!

Men först väntar en ledig helg, sedan en jul i London.

– Vi försöker se så mycket vi bara kan av Europa medan vi är här. När man en gång flyttar hem igen vet man inte om chanserna kommer tillbaka. Vi har varit i Paris, Amsterdam och Köpenhamn. Nu ska det bli spännande att komma till London.

Och ja, Anton Rödin och hans flickvän överväger också att följa med.

Winston, däremot, blir nog kvar hemma.

TV: Hockeypuls: Kanadaspecial med Brynäs sportchef

MER LÄSNING: Därför slängde Scott klubban upp i skyddsnätet i frustration.

SE OCKSÅ: TV – Så lurar Brynäs spelarna att hålla en hög nivå

LÄS ÄVEN: Brynästalangen som hittade en ny karriär inom hockeyn

Mer läsning