Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägglund rankar Modos 100 bästa spelare – här är liraren som satte stort avtryck på kort tid

/

Går det att ranka Modos bästa herrspelare genom tiderna?
Naturligtvis inte.
Men jag gör ett försök.
I dag listas spelarna på platserna 80–71.

Annons

Jag har försökt mig på att ranka Modo Hockey/AIK:s bästa hockeyspelare genom tiderna och jag förstår att det finns lika många listor som det finns hockeyintresserade i det här distriktet.

Mina kriterier har varit nationella och internationella meriter, vad de har spelat för roller i historien, deras spelmässiga kvaliteter och sist men inte minst, vad de har betytt för Modo. Det här har varit ett väldigt roligt pussel att lägga.

Totalt blir det tio avsnitt, där vi räknar ned från 100 till nummer 1.

Har jag glömt någon? Säkert. Spelare som Tommy Salo, Kristian Forsberg, Leif R Carlsson och Jukka Koskilahti platsar inte på min lista, men kanske på din?

Håll till godo, men framför allt, läs och tyck till.

Har du egna listor, korta eller långa, mejla till [email protected]

* * *

Tänkte använda dessa rader till att berätta om två spelare som bara var en kort tid hos Modo Hockey, men som ändå hann göra stora avtryck.

Två centrar, en från dåtid och en som är svensk hockeys framtid.

Vi börjar med Janne Larsson, en Mikko Leinonen-typ modell light. Det vore lögn att påstå att Janne Larsson var en god skridskoåkare och att han hade ett bra skott, ändå har han varit ovärderlig för de klubbar han spelat med på grund av sin smartness.

Vi gamla sportmedarbetare på Allehanda skrattar fortfarande gott åt minnet då Janne Larsson fick ett friläge i spel fyra mot fem, men efter att ha dödat en utvisning i nästan två minuter hade han världens tröttaste ben och han stod stilla när han försökte trampa ifrån. Samt att syret tog slut i Kempehallen.

Tyringe-fostrade Larsson som fyllde 50 år i år, kom till Modo 1995 och den värvningen av dåvarande sportchefen Bengt Hedin var sensationell. Larsson hade haft två mycket fina säsonger i Lugano och skulle han hem, ja då var valet naturligtvis Brynäs där han spelat i tio år.

Men den ytterst spelskicklige Larsson hamnade i Modo och producerade 63 poäng på 88 matcher innan han återvände till Brynäs och tillsammans med Ove Molin var ytterst delaktig till att förstöra Modo-partyt 1999.

Görs den här listan om kommer William Nylander definitivt hamna betydligt högre upp. "Lill-Nyllet" representerade Modo under två säsonger, men totalt gjorde han knappt en säsong med Modo efter utlåningar mellan Modo, Södertälje och Rögle och till slut, direkt efter ett lyckat JVM drog han till Toronto och AHL.

Nylander hann dock visa att han är en av svensk hockeys allra största talanger.

80. Jonas Ahnelöv

79. Peter Högardh

78. Jan Larsson

En grym skridskoåkare med ett vasst slagskott. Nej, skojar bara. Smart spelare som levde på hakningar och sitt spelsinne." (Lars Jansson)

77. William Nylander

76. Kent Lindgren

75. Ivar Larsson

74. Erik Holmberg

"Skön kille som alltid gav järnet. Det var sällan han gjorde något fel." (Lars Jansson)

73. Mikael Andersson

72. Nicklas Danielsson

71. Anders Eriksson

För mer Modo-nyheter, klicka här – och följ Allehanda Sport på Facebook.

Mer läsning