Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägglund rankar Modos 100 bästa spelare – han bjöds in med armbågen

/

Går det att ranka Modos bästa herrspelare genom tiderna?
Naturligtvis inte.
Men jag gör ett försök.
I dag listas spelarna på platserna 90–81.

Annons

Jag har försökt mig på att ranka Modo Hockey/AIK:s bästa hockeyspelare genom tiderna och jag förstår att det finns lika många listor som det finns hockeyintresserade i det här distriktet.

Mina kriterier har varit nationella och internationella meriter, vad de har spelat för roller i historien, deras spelmässiga kvaliteter och sist men inte minst, vad de har betytt för Modo. Det här har varit ett väldigt roligt pussel att lägga.

Totalt blir det tio avsnitt, där vi räknar ned från 100 till nummer ett.

Läs också: Hägglund rankar Modos 100 bästa spelare – Brashear är given på listan

Har jag glömt någon? Säkert. Spelare som Tommy Salo, Kristian Forsberg, Leif R Carlsson och Jukka Koskilahti platsar inte på min lista, men kanske på din?

Håll till godo, men framför allt, läs och tyck till.

Har du egna listor, korta eller långa, mejla till [email protected]

* * *

Han gjorde sin första säsong som A-lagsspelare för Modo som 20-åring. Tommy Pettersson trodde nog också att det var hans sista.

Sedan kom ett samtal från Pelle Bäckman och resten är, som man säger, historia.

Efter A-lagssäsongen i Modo gjorde Tommy fyra säsonger med Husum i ettan innan det blev ytterligare fyra år med ÖSK i samma serie.

Som 28-åring trodde nog Tommy att elitkarriären var över och han planerade för en civil framtid och utbildade sig till ambulanssjuksköterska.

Men hösten 1998 hade Modo skadebekymmer och Pelle Bäckman ville bredda truppen, framförallt för att få fulla formationer på träningen. Ryktet säger att Modoledningen först hörde av sig till ÖSK:s Daniel Hållberg, men han tackade nej på grund av sjukdom och frågan gick till Tommy.

Svaret var inte självklart ja, utan Pettersson var noga med att poängtera att utbildningen var viktigast, men Bäckman gav sig inte och Tommy Pettersson skaffade sig både en civil utbildning och ytterligare sex säsonger i elitserien/SHL.

Under den tiden han hann med spela 261 matcher, göra 63 mål och 53 assists samt förlora tre SM-finaler (eller vinna tre silver, om man så vill). Noterbart är att 18 av målen kom mot Luleå och smeknamnet i rubriken var givet.

Tommy Petterssons elit-comeback var häftig och följa och han förtjänade all istid han fick av Pelle Bäckman, och det var många minuter.

Tommy P:s styrka var inte målskyttet utan hans hårda jobb på isen. Tillsammans med namnen Micke var han under många år en fruktansvärd motståndare för motståndarlagens power play-formationer.

90. David Vyborny

89. Zdenek Blatny

"En väldigt bra kille, duktig defensivt, lagspelare med vinnarskalle". (Pierre Hedin)

88. Andreas Pihl

87. Pelle Nilsson

86. Richie Regehr

85. Simon Önerud

84. Mikael Tellqvist

83. Tommy Pettersson

82. Peter Öberg

81. Mikael Wahlberg

"Spelade i Tyskland med honom. Spelskicklig, skönt avspänd kille som alltid hade lätt för att somna." (Lars Jansson)

För mer Modo-nyheter, klicka här – och följ Allehanda Sport på Facebook.

Mer läsning