Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägglund rankar Modos 100 bästa spelare – en tuff lista är klar men ettan är given

/

Går det att ranka Modos bästa herrspelare genom tiderna?
Naturligtvis inte.
Men jag gör ett försök.
I dag listas toppspelarna – de tio bästa genom tiderna.

Annons

Jag har försökt mig på att ranka Modo Hockey/AIK:s bästa hockeyspelare genom tiderna och jag förstår att det finns lika många listor som det finns hockeyintresserade i det här distriktet.

Mina kriterier har varit nationella och internationella meriter, vad de har spelat för roller i historien, deras spelmässiga kvaliteter och sist men inte minst, vad de har betytt för Modo. Det här har varit ett väldigt roligt pussel att lägga.

Totalt blir det tio avsnitt, där vi räknar ned från 100 till nummer 1.

Har jag glömt någon? Säkert. Spelare som Tommy Salo, Kristian Forsberg, Leif R Carlsson och Jukka Koskilahti platsar inte på min lista, men kanske på din?

Håll till godo, men framför allt, läs och tyck till.

Har du egna listor, korta eller långa, mejla till [email protected]

* * *

Sista listan blev den enklaste att sätta ihop. Jo, jag vet att en äldre generation högaktar Nicke Johansson och några av dem skulle inte protestera om han fick plats ett.

Niklas Sundström före Markus Näslund? Svårt val, men där rankar jag "Susse" högre med tanke på vad han betytt på isen för Modo sedan han kom hem och att han, snart tre säsonger efter att han slutade, inte gått att ersätta.

Henrik före Daniel? Jo, därför att jag rankar centerrollen som lite "svårare" vilket medför större ansvar, men som sagt, målfoto på twinsen.

Ettan är dock allra självklarast på den här listan.

Peter Forsberg är i mina ögon inte bara Modos störste genom tiderna, utan Sveriges bäste ishockeyspelare alla kategorier.

Fantastiska meriter, vinnarskalle, de svartaste ögonen, tekniker, poängmaskin, fysisk, elegant och när han körde då körde han för fullt. Det gjorde han i och för sig varje match och varje träning och just därför blev han nummer ett.

Jag har massor av minnen av "Foppa", som OS-straffen i Lillehammer, intervjun på isen i Fjällräven Center kvällen innan nummer 21 skulle pensioneras, veckan i Denver när jag fick möjlighet att följa honom i NHL-vardagen, samt OS i Vancouver.

Och framför kvällen 28 november 2009 när Peter Forsberg, Markus Näslund och Niklas Sundström presenterades tillsammans i Näslunds comeback. Då kokade Fjällräven Center och det var hockeymagi i Örnsköldsvik.

Tre av Modos störste genom tiderna, tre av Sveriges bästa genom tiderna, från samma generation, från samma plantskola, i samma line up. 28 november 2009 var en fin dag för Modo i allmänhet och hockey-Ö-vik i synnerhet.

Och den störste av dem alla är alltså Peter Forsberg.

10. Anders Hedberg

9. Magnus Wernblom

8. Per Svartvadet

"En ledare som alltid försökte hålla ihop laget, få med hela teamet. Tjurig som spelare." (Pierre Hedin)

7. Per Lundqvist

"Fantastisk målskytt med ett makalöst vasst handledsskott. Han styrka var att han aldrig tittade på pucken och därför gick han inte att lura." (Ivar Larsson)

6. Markus Näslund

5. Niklas Sundström

"Drömcenter. Han och Peter (Forsberg) gnällde aldrig på sina medspelare, i stället var han en mästare på att lösa situationer. En fantastisk passningsspelare." (Pierre Hedin)

4. Nicke Johansson

"Vi mötte Djurgården på Johanneshov och som vanligt spelade Nicke non-stop. I slutet på tredje perioden kom en väldigt trött Nicke fram till mig och frågade "Ivar, åt vilket håll spelar vi?"

Fysiskt underbarn. Vi tränade i slalombacken i Kittelfjäll, vi andra fick fem minuters försprång uppför backen, efter halva backen visslade Nicke förbi." (Ivar Larsson)

3. Daniel Sedin

"Det här gäller både Daniel och Henrik, det finns inte så mycket mer att säga än att de är oerhört grymma hockeyspelare, väldigt seriösa och bra människor". (Lars Jansson)

2. Henrik Sedin

1. Peter Forsberg

Läs också:

Hägglund rankar Modos 100 bästa spelare – han som skulle skickas i väg blev den störste

Hägglund rankar Modos 100 bästa spelare – rehabträningen som gav Modo SM-guld

Hägglund rankar Modos 100 bästa spelare – den lille eleganten som gjorde hockey vacker

Hägglund rankar Modos 100 bästa spelare – "Antos" hockeyvärldens trevligaste mini-lirare

Hägglund rankar Modos 100 bästa spelare – vassa målskyttar, mästare och en riktig bombare

Hägglund rankar Modos 100 bästa spelare – eleganten från Uleåborg lirade rock´n´roll på isen

Hägglund rankar Modos 100 bästa spelare – här är liraren som satte stort avtryck på kort tid

Hägglund rankar Modos 100 bästa spelare – han bjöds in med armbågen

Hägglund rankar Modos 100 bästa spelare – Brashear är given på listan

Mer läsning