Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägglund rankar Modos 100 bästa spelare – eleganten från Uleåborg lirade rock´n´roll på isen

/

Går det att ranka Modos bästa herrspelare genom tiderna?
Naturligtvis inte.
Men jag gör ett försök.
I dag listas spelarna på platserna 70–61.

Annons

Jag har försökt mig på att ranka Modo Hockey/AIK:s bästa hockeyspelare genom tiderna och jag förstår att det finns lika många listor som det finns hockeyintresserade i det här distriktet.

Mina kriterier har varit nationella och internationella meriter, vad de har spelat för roller i historien, deras spelmässiga kvaliteter och sist men inte minst, vad de har betytt för Modo. Det här har varit ett väldigt roligt pussel att lägga.

Totalt blir det tio avsnitt, där vi räknar ned från 100 till nummer 1.

Har jag glömt någon? Säkert. Spelare som Tommy Salo, Kristian Forsberg, Leif R Carlsson och Jukka Koskilahti platsar inte på min lista, men kanske på din?

Håll till godo, men framför allt, läs och tyck till.

Har du egna listor, korta eller långa, mejla till [email protected]

* * *

Inte snabbast, inte starkast, inte bäst, kanske inte heller vackrast – men lika cool som en rockstjärna.

Man har ju fastnat lite extra för vissa spelare genom åren och en av dem var utan tvekan Juha Tuohimaa.

Ni som är alldeles för unga för att komma ihåg eleganten från Uleåborg kan föreställa er en klon mellan Hannu Pikkarainen och Richard Lintner med extra allt samt att han faktiskt kunde spela försvarsspel, åtminstone i jämförelse med de två tidigare nämnda.

"Jojo" var back, han ärvde Pelle Lundqvists tröjnummer när han kom till Modo sommaren 1983 som 27-åring och det tog bara några omgångar in i serien innan han var en publikfavorit.

Första säsongen gjorde han 28 poäng på 36 matcher men Tuohimaas produktivitet räddade ändå inte Modo kvar i dåvarande elitserien.

Men "Jojo" stannade ytterligare två säsonger varav han under division 1-året svarade för fantastiska 57 poäng (varav 25 mål!) på 30 grundseriematcher och Modo var tillbaka i elitserien igen.

Han stannade ytterligare en säsong innan han drog vidare för två år i Luleå, och där var han inte lika produktiv poängmässigt, innan han återvände hem till Luleå. Den nu 59-årige Tuohimaa var en lirare som kunde trolla på isen och hans soloåkningar är legendariska. Även de historier som spreds runt "Jojo", som att han stod vid ismaskinen och rökte under periodpauserna. Sant? Förmodligen.

Hur som helst, han var en skön typ, dels att intervjua, dels att se lira hockey, för en lirare var han.

Och på tal om favoriter: Assar Lundgren. Kom lite i skymundan av lagkamrater som Pelle Lundqvist, Lars Molin, "Nubben" Norberg och Tommy Själin, men var en stor målskytt. 98 mål på 248 matcher i högsta serien vittnar om det. Dessutom, målskytt i SM-finalen 1979.

70. Ulf Ingvarsson

69. Petter Rönnqvist

"Speciell på många sätt. Gillade att tävla och det gjorde honom till den skicklige målvakt han var". (Pierre Hedin)

68. Oscar Hedman

67. Assar Lundgren

66. Peter Gradin

65. Anders Hagström

64. Bo Berglund

63. Fredrik Andersson

"Det var alltid öppet mellan benen, men det hände att han räddade någon puck ibland. En grym tävlingsmänniska, men han var lite rädd för Robert Burakovsky". (Lars Jansson)

62. Juha Tuohimaa

61. Kjell-Rune Milton

Läs också:

Platserna 80–71

Platserna 90–81

Platserna 100–91

Mer läsning