Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägglund rankar Modos 100 bästa spelare – Brashear är given på listan

/

Går det att ranka Modos bästa herrspelare genom tiderna?
Naturligtvis inte.
Men jag gör ett försök.
I dag listas spelarna på platserna 100–91.

Annons

Jag har försökt mig på att ranka Modo Hockey/AIK:s bästa hockeyspelare genom tiderna och jag förstår att det finns lika många listor som det finns hockeyintresserade i det här distriktet.

Mina kriterier har varit nationella och internationella meriter, vad de har spelat för roller i historien, deras spelmässiga kvaliteter och sist men inte minst, vad de har betytt för Modo. Det här har varit ett väldigt roligt pussel att lägga.

Totalt blir det tio avsnitt, där vi räknar ned från 100 till nummer 1.

Har jag glömt någon? Säkert. Spelare som Tommy Salo, Kristian Forsberg, Leif R Carlsson och Jukka Koskilahti platsar inte på min lista, men kanske på din?

Håll till godo, men framför allt, läs och tyck till.

Har du egna listor, korta eller långa, mejla till [email protected]

* * *

Okej, nu kör vi: en lista på Modo Hockeys bästa och viktigaste spelare genom alla tider och den börjar med Donald Brashear på plats nummer 100.

"Va, seriöst?", säger du.

Absolut, säger jag.

Han spelade bara tolv matcher, fick i inledningen bara ett eller par byten per match för att så småningom snitta ett par minuter per match och dessutom i kvalserien fick han uppdraget att spela power play, och dessutom gjorde han mål på väldigt blyga vita hästar.

Men framförallt bidrog 43-åring med attityd, vinnarskalle och ledarskap och på bara ett par månader fick han ikon-status i Ö-vik. Väldigt få spelare har gått hem hos fansen lika rejält som Brashear, och han gjorde det på rekordtid.

Jo, han är given på den här listan.

Visst, även jag undrade om firma Svartvadet och Forsberg var riktigt kloka som plockade hit en spelare som var en bra NHL-spelare för väldigt länge sedan och dessutom var en spelare för också länge sedan, men hajpen, draget, t-shirtsförsäljningen och den enligt uppgift låga lönen kan ha varit Modos bästa ekonomiska deal sedan Erik Holmberg sajnade Mats Zuccarello.

Det var inte bara det att Donald Brashear skrämde slag på Per Ledin, han lockade massorna till Fjällräven Center och han, efter en del turer fram och tillbaka över Atlanten, gjorde ett par riktigt vassa byten.

Men det var inte som spelare Brashear gjorde skillnad. Ett stukat lag fick in en spelare som hatade att förlora, som fick juniorerna att stanna extra länge på träningarna för att höra storys och lära sig ett och annat knep och han klev in med en pondus som många i och runt Modo Hockey mådde bra av.

Och hemmapubliken fick en ny publikfavorit.

100. Donald Brashear

99. Ole-Kristian Tollefsen

98. Hannu Pikkarainen

97. Mika Lehtinen

"En bra kille och lagspelare som alltid spelade på gränsen. Gjorde ont att möta honom". (Pierre Hedin)

96. Timo Blomqvist

95. Jan-Axel Alavaara

"En riktig tjurskalle som alltid kom till träning och match och gjorde jobbet". (Pierre Hedin)

94. Urban Nordin

"Karriären tog slut för tidigt, tyvärr. Han spelade alltid fram "Sasse" (Ulf Sandström) och täckte skott med händerna". (Lars Jansson)

93. Anders Wikberg

92. Anssi Salmela

91. Kent Lantz

"En naturlig målskytt som sköt oss kvar i SHL". (Lars Jansson)

För mer Modo-nyheter, klicka här – och följ Allehanda Sport på Facebook.

Mer läsning