Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägglund: Nu är det upp till spelarna att reda ut det här

/

Det sägs att ishockey i grunden ska vara en väldigt enkel sport. Åk skridskor, vinn kampen, vinn pucken, gör mål.
Gör du den läxan räcker det ganska långt.
Visst, vissa åker skridskor bättre än andra, kämpar hårdare och gör fler mål, men man måste i alla fall försöka jobba efter de budorden.

Annons

Om Modo gjort det? Försökt, ja säkert, men problemet är att det inte sett ut så och när Andreas Johansson efter de svaga insatserna mot Luleå och mot Malmö pratar just om att vinna kampen, blir jag lite fundersam.

Är Modospelarna bekväma? Förstår de inte allvaret? Sista matchen innan jullovet blev i alla fall ingen uppryckning. Det såg ut ungefär som vanligt då Modo öste på från början men blev väldigt nödigt då Malmö kvitterade och tog ledningen.

Under första halvan av den här hösten är de ursäktade för att de inte förstod Larry Huras spelsystem, men nu finns inga ursäkter kvar. Nu är det upp till spelarna att ta tag i det här.

Modo måste börja vinna matcher med jämna mellanrum, hitta ett spel som attraherar supportrarna, vinna en och annan match på bortaplan och skaffa sig stabilitet. Men framför allt måste man visa lite vilja, visa att man vill ta kampen. De är inte där just nu, i alla fall.

Modoiterna har sett bekväma ut hela hösten och om det beror på att man varit mer rädda för att förlora matcherna än att vinna och att alla förluster stukat självförtroendet, det vet jag inte.

Men något är fel när Peter Öberg varit lagets bäste spelare sedan han gjorde comeback. Inget ont om Peter, men han ska inte leda laget, det ska Maxim Lapierre, Bobby Butler, Noah Welch, Bill Thomas, Kyle Wilsson och Shaun Heshka göra.

Efter 29 omgångar kan vi konstatera att Modo ligger på en kvalplats ned till allsvenskan och det handlar inte om otur, felstudsar eller massor av skador. Nej, det här laget är inte tillräckligt bra och man har den placering man förtjänar.

Varför?

Som jag skrivit tidigare, det beror på många orsaker.

Dels är laget felbyggt, man börjar med att bygga ett starkt lag i bakifrån med åtminstone en toppmålvakt, man behåller inte stora delar av ett försvar som redan förra säsongen inte var tätt, man borde inte ha väntat 15 omgångar på en försvarsgeneral.

Man borde inte, med facit i hand, satsat på en tränare som införde ett spelsystem som såg ogenomförbart ut dels för de som skulle utföra det, dels för vi betraktare från sidan av.

Och den här nordamerikanska satsningen med spelare med rätt fina CV:n har ju inte fungerat särskilt bra, om man ska vara snäll.

Det här är inget nytt, det här har jag ältat hela säsongen, men se det som en snabb repris på den här trista Modo-hösten.

Så vad ska Per Svartvadet göra?

Ja, egentligen ingenting mer än att titta efter en backförstärkning, rensa bort en eller två spelare i truppen och även om det nu är för sent borde Svartvadet ha försökt värva in Johan Holmqvist som back up och mentor till Bjurö och Reideborn.

Svartvadet, och styrelsen, ska däremot inte ens tänka tanken att byta ut Johansson och Olausson oavsett hur det ser ut kommande månader. De måste få arbetsro, få en möjlighet att sätta sin prägel på det här laget, sätta spelidéen, bygga upp fysiken och de har inte kommit till det dukade bord som de trodde skulle få..

Just den fysiska statusen är ett känsligt ämne, och det är mycket troligt att spelarna har kanonvärden, men vi som följer laget ser att man inte orkar hålla högt tempo under 60 minuter och det är en del raka ben när det ska bytas. Vad det beror på har jag ingen aning om.

Nu pratar Johansson om att tävla, om att göra jobbet varje dag, och bara att han måste ta upp detta säger lite om läget i dagens Modo.

Mer läsning