Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägglund: Efter regn kommer en ny generation

/

Modo hockeys herrlag och damlag i de högsta serierna sitter i samma tråkiga sits just nu.
Det är uppförsbacke, motvind, skador och avstängningar och precis allt som kan gå fel går fel.
Men efter regn kommer solsken, men framförallt – det kommer en ny generation.

Annons

Ångermanland har i år tagit dubbeln i de tyngsta klasserna som Svenska Ishockeyförbundet har att erbjuda för landets 15-åriga hockeyspelare – TV-pucken och Stålbucklan.

Pojkarna spelade hem TV-pucken inför ett nästan fullsatt Fjällräven Center och såg att pokalen kom tillbaka till Ångermanland efter 21 år.

Nästan på dagen en månad senare vann distriktets största talanger på flicksidan Stålbucklan för fjärde gången fem år och man fick revansch för fjolårets finalförlust. Det är stort och ett bevis på att ungdomsverksamheten inte bara fungerar i Ångermanland, den är också på rejält på frammarsch,

LÄS MER: Ångermanland hyllas av profilerna efter historiska dubbeln: "Där finns ishockeyns framtid"

Vi har haft några enastående årskullar på pojksidan genom åren och 00-orna har redan skrivit ångermanländsk hockeyhistoria.

På flicksidan har Ångermanland legat i framkant under flera år, och man behåller den positionen.

Det är starkt med tanke på att barnkullarna krymper, hockeyn får allt svårare att locka till sig ungdomarna, spontanhockeyn är snart historia och att det finns en isyteproblematik i Örnsköldsvik som ser ut att vara svårlöst och sitter fast i en långbänk.

Därför är Ångermanlands två tunga titlar i år oerhört viktigt för distriktets alla föreningar, ett kvitto att man gör något rätt och riktigt och det är credd åt alla hårt ideellt arbetande ungdomsledare.

Det är också ett sparkapital för framtiden, och då tänker jag framför allt på Modo Hockey. Nu har man en generation som innehåller många oslipade diamanter och vårdar man dessa talanger ömt och på rätt sätt kan Modo Hockey mycket väl bli till stora delar byggas med egna talanger från egna distriktet, om tre, fyra år.

Det gäller både herr- och damlaget. Ja, damlaget är där redan, men det kommer att bredare och vassare.

På tal om vinnare måste jag få nämna familjen Wernblom som i helgen kunde fira den femte inteckningen i TV-pucken/Stålbucklan. Pappa Magnus och sonen Lukas har var sin, döttrarna Moa har två och i helgen fixade 12-åriga Wilma sin inteckning Stålbucklan.

---

Till sist några rader om Modos först offensivt klena insats och sedan icke-insatsen i back to back-mötet med Luleå.

Jag har skrivit det förut och skriver det igen: det bästa Modo-ledningen kan göra nu är att fokusera på en match i taget, bara ha målet att rädda nytt kontrakt och jobba därifrån.

Jag skulle gärna också se en eller flera förändringar i spelartruppen, att Svartvadet på något sätt väcker laget. Men framför allt hoppas jag att Andreas Johansson och Fredrik Olausson kan hitta tid till att bygga upp detta stukade lag.

De håller redan på med den konditionsmässiga biten och det kommer att köras ännu hårdare när laget tar jullov. Jag tror säkert att de som försäsongstränade med Modo hade utmärkta värden, men något har hänt under hösten. Exakt vad vet jag inte, men efter att ha sett i stort sett alla träningar är det stor skillnad på tempo och intensitet i övningarna vi ser nu, jämfört de vi såg i september/oktober och det kan man inte enbart beskylla fystränare för.

Modo-spelarna ser helt enkelt inte ut vara lika snabba i händer, fötter och tanke som de flesta av sina motståndare den här hösten. Har jag fel? Säkert, men det är så det sett ut.

Nu måste Johansson/Olausson bygga nytt från grunden och detta när säsongen kommit halvvägs.

Inte optimalt, sa Bull.

Mer läsning