Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haatajas drömmål blev matchavgörande

/
  • Juha-Pekka Haataja gratuleras efter sin oerhört vackra styrning till 2–0. Det mål som tvingade Vita Hästen att chansspela under den senare delen av tredje perioden.
  • Modo-publikens överlägset störste gunstling, Donald Brashear, fick bara tre minuters speltid.

På grundseriens sexton framträdanden gjorde han två mål och fem assists.
– Men det här var den klart viktigaste matchen för mig hittills i Modo och jag är glad att jag kunde bidra, säger finske forwarden Juha-Pekka Haataja efter sina två poäng i 3–0-vinsten mot Vita Hästen.
Hans 2–0-mål var för övrigt matchens behållning.

Annons

Det blev ingen lätt premiärmatch i direktkvalet för Modo Hockey.

Även om Vita Hästen stod sig slätt i de flesta närkamperna, så dröjde det innan Modo verkligen säkrade segern i den första rundan av maximalt sju i SHL-kvalet.

– Vi hade litet svårt att komma igång. Det kändes att vi inte spelat match på tio dagar, erkänner den finske forwarden Juha Pekka Haataja.

Haataja är en av de spelare som ingår i Modos första powerplay-enhet. Den som inte lyckades skapa speciellt mycket i sitt första försök i matchen.

– Nej, vi sköt för litet i vårt inledande PP-spel. Men vi fick ju målmässig utdelning i det andra, ler finländaren som hittade Travis Roche uppe på blålinjen som sedan skickade in ett skott som Donald Brashear styrde in.

Ett upplägg som var uppgjort.

– Ja, med Donalds storlek framför mål är det ett enkelt sätt att skapa lägen genom att bara lägga in puckarna, medger Haataja som kamperade ihop med nye Emil Pettersson och Marcel Hossa även den här matchen.

Men i ärlighetens namn har duon Haataja/Pettersson inte speciellt mycket hjälp av den supermeriterade tredje länken.

Hossa är hopplöst osynkad i spelet och uppträder allmänt oengagerat.

Detta underströks ännu tydligare vid matchens snyggaste fullträff. 2–0-målet efter knappt sex minuters spel av den tredje perioden var frukten av ett bra första pass av backen Emil Djuse, men sedan löste firma Pettersson/Haataja resten.

– Det blev ett klassiskt hockeyanfall där jag kände att jag fick bra fart med mig när jag drev in mot kassen. Sedan kom Emils luftpass perfekt, konstaterar Haataja som hur snyggt som helst dirigerade upp trissan i bortre krysset via en nätt styrningstouch.

Oväntat snyggt?

– Nej, nej. Jag spelar en hel del tennis hemma i Finland på somrarna, säger finländaren och skrattar.

Vita Hästen tog direkt en time-out efter det målet.

– Vid 0–2 hade vi inte mycket att välja på än att lyfta upp spelet och chansa lite mer. Men vi behöver bli spetsigare i offensiven om vi skall kunna hota Modo i den här matchserien, erkände Hästens tränare Mikael Johansson.

Per-Åge Skröder satte spiken i kistan med 3–0 i öppen kasse. Första steget mot SHL-spel nästa säsong var därmed taget.

Mer läsning